Inspekcija ”lovila” ilegalne fotografe na svadbama i maturama

Uprava za inspekcijske poslove USK obavila je u proteklom razdoblju, za vrijeme praznika, inspekciju 20 događaja i tom prilikom je evidentirano 12 fotografa koji su radili na crno, bez potrebnih odobrenja i dozvola.

Prema riječima inspektora Sadika Alagića, inspekcijom su bile obuhvaćene svadbe i maturske zabave koje su organizirane u ovdašnjim gradovima i općinama.

Svi ilegalni fotografi koje smo evidentirali pokazali su spremnost da svoj rad prilagode zakonskim okvirima. Ove inspekcije su bile preventivnog karaktera i mi smo im ukazali kako mogu legalizirati svoj rad. Na ovaj način smo pokazali kako se ni ova vrsta djelatnosti neće toleririrati i ubuduće ćemo primjenjivati i represivne mjere, posebno prema onima koji su već upozoreni, kazao je Alagić.

On je dodao kako se za rad bez odgovarajućeg zakonskog rješenja kazne za ilegalne fotografe kreću od 500 do 1.000 maraka, dok se u slučaju ponovljenog prekršaja plaća kazna u iznosu od 2.000 maraka. Prema njegovim riječima, inspekcija je obavijestila i škole koje pripremaju maturalne zabave da moraju angažirati samo fotografe koji imaju prijavljenu djelatnost, javljaju Nezavisne novine.

Aktivnosti inspekcije pozdravljaju u Udruženju fotografa USK i kažu kako se na ovakav način suzbija crno tržište i ilegalna konkurencija.

U proteklim godinama imamo poplavu fotografa i snimatelja na svadbama i drugim događajima koji to rade na crno, a pri tome uzimaju od 400 do 1.500 maraka po događaju. Mi već dvije godine inzistiramo na kontrolama rada ilegalnih fotografa, jer ako inspektori kontroliraju brojne druge djelatnosti, ne znam zašto bi nas izostavljali, tim prije što smo mi dio sustava i plaćamo obavezi državi, a “ilegalci” nam uzimaju poslove, kaže Muhamed Rebić, vlasnik fotografske radnje.

(www.jabuka.tv)


8 komentara

 • Šta ima legalno u svadbenim salonima?
  Ama baš ništa.Sramota je da je ono što su iskazali u papirima u Širokom Brijegu ne iziđe stolica ni 2 KM.Svi ljudi tj.robovi na crno,glazba na crno ,snimanje na crno,cvijeće na crno.Pa to nema ni u p.materinoj.Ne može neki kafić od 50 m2 platit troduplo poreza više od svadbenog salona nigdje nego kod nas.Ali zato inspektori tamo beru vrhnje.Tuga .

  17
 • Šta je s onima što rade ketering, nitko od njih nema registriranu djelatnost svi rade iz svojih garaža i podruma, oglašavaju se preko interneta
  Nih treba sve kazniti i još imaju po 5-6 radnika, niti je njihova djelatnost prijavljena a Niti radnici
  Sve pohapsit

  9
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.