Inovatorima iz BiH potrebna pomoć države

Inovatori iz Bosne i Hercegovine na međunarodnim natjecanjima često osvajaju medalje, ali usprkos tome naša zemlja nalazi se tek na 75. mjestu na ukupnom globalnom inovacijskom indeksu.

Asocijacija inovatora Bosne i Hercegovine do sada, kako su nam kazali, broji preko 400 članova koji su osvojili 1.733 priznanja, a broj stalno raste. Međutim, nisu zadovoljni ulaganjem u istraživanje i razvoj, te ističu kako država ulaže samo 0,2 posto BDP-a za ovu svrhu, dok je europski prosjek 3 posto.

Iznosi koji se nude kroz ove poticaje nisu dovoljni kako bi se obavila sva potrebna istraživanja i razvoj potencijalnih inovacija, naročito kada je u pitanju neki patent, te inovatori često moraju čekati godinama kako bi osigurali dovoljno sredstava za svoju inovaciju, a znamo da svaka godina čekanja u ovom brzom i naprednom okruženju u kojem živimo predstavlja luksuz. Srećom, danas postoje mnoge nevladine organizacije koje inovatorima na ovom putu pomažu, ali najveći problem je što veliki broj inovacija, bez obzira na razna svjetska priznanja, nikada ne doživi komercijalizaciju, kazali su iz Asocijacije inovatora BiH za Klix.ba.

Kako da inovacija zaživi

Kao jedan od problema iz Asocijacije su istaknuli kako se na javne pozive za naučno istraživanje, koje raspisuju pojedina ministarstva, mogu prijaviti visokoškolske ustanove, istraživački centri u privredi, ali ne i pojedinci inovatori. To je zbog toga, ističu, što se status inovatora ne spominje u zakonima o naučno – istraživačkom radu.

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić za Klix.ba je kazao kako ovo ministarstvo već godinama realizira program kojem je cilj promocija tehničke kulture i podrška udruženjima koja se bave inovacijama.

U posljednje dvije godine smo kroz realizaciju ovog programa dodijelili poticajna sredstva u iznosu od preko 311 tisuća KM, i to u 2020. godini iznos od 146.972 KM za realizaciju 26 projekata, a u 2021. godini 164.228 KM za 28 projekata. Realizacijom projekta Jačanje konkurentnosti MSP-a potičemo subjekte malog gospodarstva u Federaciji BiH za inovativno unapređenje proizvodnje kroz tehnološku modernizaciju poslovnih procesa. U 2021. godini podržan je 81 projekt, sa ukupnim iznosom sredstava od preko 2,3 milijuna KM. I u narednom razdoblju planirano je da se i nastavi sa realizacijom navedenog projekta, kazao je Zukić.

Ministarstvo, dodao je Zukić, planira donošenje novog zakona o poticanju razvoja malih gospodarstvenika u kojem je određen minimalan iznos poticajnih sredstava za realizaciju projekata koji za cilj imaju razvoj sektora malog gospodarstva u Federaciji BiH. Kroz provedbu ovog zakona sredstva za realizaciju projekata koji potiču razvoj inovacija bit će značajno veća. Ove i prošle godine, kako je kazao Zukić, nisu realizirani program podrške inovatorima zbog pandemije, jer su sva sredstva prebačena za ovu namjenu.

Kako bi neka inovacija zaživjela prvo je potrebno izum zaštititi, a iz Asocijacije inovatora kažu kako je prilikom procesa zaštite izuma prvo potrebno istražiti postojeće baze podataka patenta.

Ovim postupkom ćemo saznati je li naša ideja već negdje postoji ili ne. Ukoliko u bazama podataka ne možete pronaći inovaciju koju ste zamislili, možete se detaljnije informirati o zaštiti u Institutu za intelektualno vlasništvo Bosne i Hercegovine, a oni će vam detaljnije objasniti koje vrste zaštita sve postoje i koji su vam papiri potrebni. Prilikom popunjavanja patentnih prijava, treba imati na umu da to nije jednostavan postupak. Doslovno, pogrešno napisana riječ vas može koštati toga da će netko pročitati vašu prijavu, izvršiti sitnu modifikaciju i na kraju ubirati plodove vaše ideje, a vi ništa nećete moći uraditi povodom toga. Ukoliko pojedinac ipak odluči ići sam kroz ovaj proces, preporučujemo da na YouTube kanalu Trezor bh. inovacija pregleda edukacije, gdje će upravo pronaći informacije kako pretražiti patentne baze, kako popuniti patentnu prijavu i slično. Ono što je olakšica patentiranih izuma jeste taj što vi ne morate nužno proizvoditi svoju inovaciju da bi imali financijsku korist, nego možete jednostavno ubirati plodove vaše ideje prodavajući licence, ili s druge strane dobiti financijsku naknadu tako što ćete prodati svoj izum nekome drugom, kažu iz Asocijacije.

Inovacije kreiraju i nova radna mjesta

Vodeći ekonomski stručnjaci ističu da je preko 50 posto rasta BDP-a u razvijenim ekonomijama rezultat rasta inovacija, dok 20 posto novokreiranih radnih mjesta je također rezultat rasta inovacija. Dakle, država bi trebala ulagati više u istraživanje, razvoj i poticaje, da smanji visoke namete, da uspostavi bolju administraciju, promijeni pojedine zakone i slično.

Međutim, dosta toga je zapravo do našeg mentaliteta. Moramo biti svjesni da naša sudbina ovisi o nama samima. Sjediti, šutjeti, patiti, čekajući da vanjska sila, najčešće oličena u državi, učini nešto za nas, za mnoge predstavlja alibi vanjskih okolnosti i faktora na koje ne mogu utjecati. Jer, bolje je upirati prstom, nego ulagati napor da nešto promijenimo – sebe i svoj položaj. Tješit ćemo se da nismo tu zato što se nismo trudili, radili i pokušali da nešto učinimo, nego zato što političari, država, sistem, okolnosti i globalni napredak nam ne dozvoljavaju da napredujemo, a zapravo, upravo naši građani mogu promijeniti stvari. Napredak i prosperitet može doći od nas, običnih građana koji ćemo kreirati nešto malo, srednje i veliko. Zaboravimo na instant brza rješenja i krenimo postepenim malim koracima koji će nas dovesti do velikih promjena, poručuju iz Asocijacije.

Danas, kažu, postoji jako puno nevladnih organizacija i fondacija koje mogu pomoći inovatorima na njihovom putu u kreiranju biznisa, a koje im se na kraju mogu isplatiti, kada registriraju svoje poduzeće i zaštite svoje inovacije.

Osvrnuli su se iz Asocijacije i na brojne nagrade koje su osvojili bh. inovatori, te posebno istaknuli Melihu Klopić, koja je kreirala nekoliko inovacija koje se tiču kozmetike, a koja je uspješno registrirala i vodi svoj biznis Magic Touch.

Meliha je za samo nekoliko godina osvojila desetak medalja na raznim izložbama i sajmovima od Europe do Azije. Istaknuli bismo i inovaciju Smanjenje emisije CO2 u procesu proizvodnje cementa i sode, tuzlanskog istraživačkog kvarteta, Elmu Selimbašić i njenu inovaciju Uređaj za liječenje i zaštitu životinja na daljinu i Amru Halilović i njenu inovaciju Elektro – roletnu za zaštitu od insekata i glodara. Sve su osvojile značajne medalje na natjecanjima u Nigeriji, Seulu, Maroku… Među povijesnim uspjesima od kako postoji Asocijacija inovatora BiH, od 1995. godine, važno je istaknuti Semi Grand Prize koje su osvojile Maglajka Armina Mačković 2016. godine i Nađa Zubčević 2019. godine u Seulu, pored 30 zemalja iz cijelog svijeta, kazali su iz Asocijacije, te dodali kako će i u narednom razdoblju bh. inovatori sudjelovati na brojnim svjetskim takmičenjima, u Indiji, Moldaviji, Kini…

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.