Inauguracija novog Predsjedništva BiH održat će se 20. studenog

U utorak 20. studenog održat će se inauguracija novoizabranih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Prema potvrđenim rezultatima listopadskih općih izbora, novi članovi Predsjedništva BiH bit će Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Ovo je u intervjuu za srpski Telegraf potvrdio budući član Predsjedništva Željko Komšić.

Podsjećamo, Džaferović je osvojio 212.581 glasova ili 36,6 % od bošnjačkih kandidata, Komšić 225.500 glasova ili 52,6 % od kandidata za hrvatskog člana predsjedništva, dok je Dodik osvojio 368.210 glasova ili 53,8 % od kandidata iz Republike Srpske.

Prilikom inauguracije, članovi Predsjedništva će položiti i potpisati zakletvu koja glasi:

“Ovim se zaklinjem da ću savjesno obavljati datu mi dužnost, poštovati Ustav Bosne i Hercegovine, provoditi Opći okvirni sporazum za mir i njegove anekse u cijelosti, štititi i unaprjeđivati ljudska prava i osnovne slobode, te brinuti o interesima i ravnopravnosti svih naroda i građana.”

Kako je ranije najavljeno, Dodik je izrazio želju da prije polaganja zakletve u Sarajevu, posebnu zakletvu položi pred Narodnom skupštinom Republike Srpske, prenosi Face TV.

(www.jabuka.tv)


16 komentara

 • Hoće li Sejdo Komšić kod zakjletve držati ruku na statui kurvina sina Josipa Broza Tita, najvećeg zločinca s ovih prostora? Ili će možda držati Sabinu za prkno?

  5
  3
 • Koga to komsic prestavlja.? U Dejtonskom sporazumu sr govori o tri clana presjednistva koji svatko od njih prestavlja svoj konstitutivni narod.. E onda je Komsic ovdje niciji. Jer bosnjaci pobDejtonu mogu imati jednog clana presjednistva. Jada od ovog covjeka Boze moj. Pjanac, sizofremicar obicni, cim je sebi dozvolio da bude orude u rukama radikalnih bosnjaka Suljagica, Reufa i ekstremnog djela SDA- je i Islamske zajednice…

 • Poradi nejasnoća!
  Željko Komšić ne predstavlja narod kojeg bi trebao predstavljati jer nije izabran njihovim glasovima.Prema tome nikakva inauguracija članova predsjedništvavaBiH ne dolazi u obzir dok se ne rješi prethodno pitanje,koga on u stvari predstavlja u predsjedništvu BiH?Predstavlja li on narod koji ga je izabrao(muslimanski)ili narod kojeg bi trebao predstavljati(hrvatski)?Ukoliko on predstavlja muslimanski narod onda nema inauguracije jer po Ustavu BiH u predsjedništvu BiH mogu biti 3/tri člana iz svakog konstitutivnog naroda u BiH(Srbin, Musliman i Hrvat).Ukoliko on predstavlja hrvatski narod onda opet nema inauguracije jer on nije izabran od tog naroda pa što ćemo dalje?Jedino rješenje je blokada svih državnih i federalnih institucija od strane izabranih hrvatskih predstavnika na parlamentarnim izborima u BiH 2018 godine pa da vidimo onda inauguraciju Željka Komšića na tu funkciju.Osim toga kakva je to inauguracija ako na njegovoj inauguraciji ne bude prisutan niti jedan visoki predstavnik hrvatskog naroda u BiH,RH i inozemstva.Jedino mogu biti prisutni Stjepan Mesić,počasni građanin BiH,Božo Skopljaković,Slavo Kukić,poneki Lijanović koji nije u zatvoru,Lana Prlić,poneki franjevac Bosne srebrne čija retorika je bliska Komšićevoj,ili koji pisac tipa Ante Tomića,Miljenka Jergovića,ili još ponekog izroda partizana.Ma dajte molim vas nemojte se više igrati sa živcima hrvatskog naroda u BiH.Ta nismo više djeca na maminom mlijeku.MI smo odrasli ljudi Hrvati koji znaju razlikovati nakaradu od stvarnosti. Hrvati koji mogu svašta svariti ali ovu inauguraciju ne bi i nikada neće.

   • Za konentatora iznad pod anonimno!
    Ako ti koje si naveo uđu u vlast a ne rješe prethodno pitanje izbora Komšića i promjena izbornog zakona u BiH treba svakog od njih koji uđu u takvu nakaradnu vlast ekskomunicirati iz hrvatskog naroda za sva vremena.Treba svakog od njih javno linčovati na trgu svake hrvatske općine i hrvatskog grada u BiH.

    • Ako uđe u vlast bez izmjene izbornog zakona možemo poduplati broj autobusa za München. Ionako nam se crno piše ako se neko čudo ne desi.

  • Ej Suade,Suade!Ima jedna pjesma od Plavog Orkestra Suada koja ide ovako:
   Ti si meni sve,
   ti mi daješ sve
   i kad tebe nema teško mi je
   Ako te ikad budu pitali
   gdje li su sada oni dani svi
   samo sa suzama u očima
   plačem jer nisi moja jedina,
   BiH,BiH ,da li si Hrvate ikad voljela,
   BiH,BiH,jesi li nam Komšića ti dovela,….

 • U Pakistanu kršćanka osuđena na smrt, samo za to jer je rekla pošapatlicu na račun Muhameda. Oslobođena je, međutim ta pošapatlica je dignla cjelu zemlju na noge izazivajući gnjev i bjes i velike prosvjede. Kod nas nam Muslimani psuju Isusa i biraju predstavnika u narodno-izvršnoj vlast. I šutimo ko paćenici (valjda je to posljedica turskog zuluma) , dok nam SAD-E i EU diktiraju da se što prije uspostavi vlast i uspostavit će se. Energija od 90-ti, trebat će nam i danas boreći se za svoje pravo. Inače se nemojte čudit ako se ovdje nasele balidžani, a ostanu naši lokalni šerifi i lopinari.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.