In memoriam: Slaven Kvesić Brada – preminuo je čovjek koji je otkrivao talente i razbijao strahove

Širokobriježanin Slaven Kvesić, zvani Brada, preminuo je u utorak u 54. godini života. Svojim je životom mnoge inspirirao i ostavio trajni trag na kulturnom životu Širokog Brijega.

Tim povodom objavljujemo pismo čitatelja portala Jabuka.tv napisano njemu u spomen:

Široki Brijeg osamdesetih, urbani zvuci iz gradskih podruma, Grupa rupa uvježbava nove stvari za svirku u Domu izviđača.

Lenonke, karirane košulje, Leviske , Starke, ekipa iz čaršije i nekakav ponos s kojim su svi koračali, osjećajući da su dio nečeg bitnijeg, nečeg drugačijeg. Pričalo se da Slaven uskoro odlazi u studio gdje će raditi nove snimke.

Iz tadašnje perspektive to se činilo složenijim nego spuštanje na Mjesec. Mi klinci smo stajali u prvom redu ispred Grupe rupe u Domu izviđača i glavinjali neukroćenim kosama, dok Slaven “razvaljuje” solo dionicu na gitari, i zamišljali vožnju vlakom do Zagreba i rad u studiju, pozitivna energija nas je nosila prostranstvima mašte i sreće.

Nakon nekoliko dana rada u studiju, demo snimci su stigli iz Zagreba i krenulo je presnimavanje na dvokazetašima i širila se pozitivna glazbena energija, zajednička druženja i razgovori uz glazbu. Pokušavali smo oponašati ono što je radio i postići boju zvuka koju je imao na svojoj gitari, pogoditi njegov ritam i energiju. Slaven paralelno počinje raditi s mladima održavajući tečajeve gitare, a njegovi učenici su poučavali druge i taj se krug međusobnog poučavanja širio poput kružnice na površini vode i oplemenjivao svaku narednu generaciju novim, poletom i pozitivnim glazbenim duhom.

Nastala je Mala i Velika škola gitare, Mali i Veliki koncert, Široki Brijeg je bio sretno mjesto za život, mnogi su se mladi zbog tog glazbenog iskustva, koje im je Slaven priuštio, osjećali dobro i vidjeli su dalje i dublje, a rodio se i West Herzegowina Fest iz jedne od kružnica koju je on pokrenuo.

Slaven je bio čovjek koji ti naštima gitaru dvije minute prije nastupa da se ne osramotiš pred ekipom, koji te zeza do iznemoglosti, a opet ti kriomice dodaje trzalicu jer nemaš love za novu, posuđuje ti gitaru, i pravi se da ti je nije posudio, kako bi svi mislili da je tvoja.

Hvala ti, dobri anđele urbane glazbene scene Širokog Brijega, jer si mnogima otkrio talente i razbijao strahove.”

(www.jabuka.tv | T. Ć.)

39 komentara

 • Prije svega, pokoj mu duši i iskrena sućut obitelji. Ovo što je napisano u ovom pismu je drugi dio, sve je počelo 10-ak godina ranije. Možda bi se nekad trebalo i o tome nešto napisati.

 • Moja iskrena sućut. Ovaj čovjek je obilježio cijelo jedno razdoblje u povijesti Širokog Brijega. Razdoblje u kom u Širokom Brijegu nije bilo mjesta za kič i šund.
  Počivao u miru.

 • Pokoj vječni svom glazbenom kolegi za sve probe. Pomoći u aranžmanima i za sve svirke koje smo 80 -ih godina zajedno sa ljubavlju i strašću svirali diljem naše Hercegovine, uvjek ćeš biti sa nama ! TOMO i KOMANDOSI !

 • Slaven je Tu,naprosto običan i drugačiji, uvijek svoj, uvijek tu. Zato je teško shvatiti što ovaj utorak naš dragi školski, kojeg očekivah da me nazove i kaže kada će biti tridesetpetogodišnjica mature, neće nazvati i svojim smirenim i organiziranim tonom reći datum našeg susreta.
  Beskrajno je volio čovjeka u svima nama kroz sve životne priče i svekolika gibanja, Mi sada zauvijek u sućuti postojanoj dajemo pažnju ljubav i poštovanje našem Slavenu i njegovoj cijenjenom obitelji,/koja ima sve razloge za ponos i radost….iz prve klupe

 • Plačem i pišem,Hvala ti prijatelju na svakoj probi,svakom putovanju,nastupu,tvojim pjesmama, tvom osmjehu.
  Laka ti zemlja Brada

 • Prijatelju moj…tvojoj obitelji iskrena sućut i da im Bog da snage u ovim teškim trenutcima…a tebi je se Bog već nasmiješio , jedna dobra duša vise u rajskom vrtu…dobar dio grupe Rupe je gore …držite se skupa kao nekada…

 • Pocivaj u miru i dans se sjecam ucenje gitare u podrumu zezancija itd.
  Jedno od najbolji razdroblja moga zivota.
  Hvala za sve Slavene.

 • Nismo bili prijatelji, ali mi je Slaven sinonim za neke fine dane osamdesetih kad sam bila curetak i veselila se tim svirkama u kinu, biblioteci, izviđačima….Sućut obitelji i neka ih tješi i bude im na ponos to što su imali oca, muža, sina, brata….koji je bio drag, voljen i poštovan. Na kraju krajeva to je jedino što istinski vrijedi…

 • Daa, sjećam se sa sjetom tog vremena… Otišao je jedan tako jednostavan, običan i drag čovik.
  Pokoj mu duši, obitelji iskrena sućut.

 • Vjerujem da se ovih dana svaki ucenik Male Velike skole gitare prisjeća djetinjstva i mladosti, tecajeva gitare u Podrumu, Malih Velikih koncerata pored novogradnje, pa kasnije na Mostu… Bila su to neka sretna i vesela vremena u Sirokom, kojih se uvijek s radoscu sjetim… Danas smo svi odrasli ljudi, ali ja cu uvijek prvi reci da je to bilo najljepse razdoblje mog života. Zahvaljuci pokojnom Slavenu i ostalim entuzijastima koji su vodili taj projekt, zivjeli smo u nekom urbanom Sirokom, imali nezaboravno djetinjstvo. Sretni smo sto smo imali takvog ucitelja gitare. Hvala na svemu i pocivaj u miru na nekom ljepsem mjestu gdje cemo svi jednom opet skupa svirati!

 • Vremena bez depresije, živilo se za ples pjesmu,ti naši akordi ,rifovi donosili su osmjeh na lica nije bilo depresije… Toni,Gilja,Škuce, Uragan, Grupa Rupa, Zvijezdane Staze ,Ljubavni Komandosi…pa za jedan mali gradić bilo je tu puno lijepih trenutaka,svirki,druženja i dao Bog da naša djeca nekad osjete dio naših atmosvera barem ponekad…Jer kad me ne bude doće drugi dječaci ko ja i kad nas ne bude pjesmama našim ljubit ćemo vas i tad…. T.B.

  • Svako vrijeme nosi svoje prednosti. Onda se drugačije živjelo nego sada ali zahvaljujući Slavenu i kasnije Ivećku, Frani i ostalima danas se ubiru plodovi njihovog rada i mlađa ekipa imat će se čega sjećati. Posebno treba imati u vidu WHFest. Danas nema Velikog Malog koncerta ali ima WHFest koji je još bolja prilika za mlade bendove i koji je izrastao direktno ili indirektno iz tih ranijih inicijativa. Osim WHFesta tu je i MFF koji je iznikao iz tog kulturnog kruga. Slaven svakako zaslužuje posthumno odlikovanje od strane grada jer ga je zadužio svojim kulturnim doprinosom. RIP

 • orginalna postava Rupe kad su osvojili amatere festival Škuce , Zec, Slaven i Kiko na bubnjevima. Kao gost Zoka na violini a pjkevačica Ana

 • grupa Rupa Jole škuce , Slaven ,Zec iKiko na bubnjevima. Kasnije im se priključuje gitarista iz Mostara. Ana pjeva , osvajaju festival Amatera sa pjesmom O Suzana u kantri izvedbi. Sa Suadom 2 mjesto

 • to su bile svirke i druženja. Sala bibljoteke , izviđači i kod Đule, odnosno pok. Danice na .piće. ima li iko starih snimaka sa svirki.

 • To nije bila samo škola gitare. Tu smo se glupirali, zezali, smijali do suza, ali je tu i tamo znala pasti i ozbiljna priča. Tinejdžeri obično kolutaju očima kada im roditelji daju neke životne savjete, ali kada slične stvari (upakirane u zajebanciju) čuju od kul tipova koji ih uče svirat gitaru, e to je nešto drugo. Tek sad vidim koliko su Slaven i Ivećko utjecali na nas. Otkrivali su nam bendove i pjesme za koje do tada nismo čuli, upijali smo tekstove, kopirali stil oblačenja… To je bila mala škola mira i tolerancije. To shvaćam sad, s trideset i kusur godina. Slaven je otišao prerano, ali je definitivno ostavio dubok trag. Respect i naklon do poda Sultanu Swinga!

 • Sjecam se jedne zanimljive price kada smo ucili svirati gitaru i naravno mladi 6 razred furamo se na rock i normalno zanima bas bendovi Majke,Psiho Modo Pop,AzrA, i normano oceno te pjesme svirat i normano stace Slaven vec ucit nas to ali zanimljiva je stvar u tome sto je text pjesama amo reci priligodavo nama,(izbacivo neke neprimjerene textove) a mi ono ko naivni da mu se narugamo kako ti ucitelj a neznas text…sta reci velik covjek i nisam vise u SB ali mi jevto bilo najbolje razdroblje moga zivota.Iskreba sucut obitelji Kvesic.
  Volio bi ako netko ima sninak kocerta kraj pijace da stavi na youtube mislim da je to jedan od prvih koncerata ucenlka gitare

 • Što ti je sudbina..On i Đile veliki prijatelji i susjedi u Ljubotićima umrli u 24 sata..Tuga.Pokoj duši i Slavenu i mom kumašinu Đili.

 • Ljudina. Posudjivao nam je gitare, i one skupe. Posebno su mi drage snimke pjesama sto su radili u Zagrebu u studiju od Senne M. Pjevao Tijo Bosanac, ima jedna pjesma hit, tekst ide nekako – I dođe mi….

 • Bilo bi lijepo ako bi netko mogao uploadati pjesme koje su snimljene u studiju Sene M. Šira javnost nije baš upoznata s njima, a apsolutni su hitovi. Premalo su promovirane. Tijo Bosanac sjajan vokal u sjajnim Slavenovim glazbenim numerama.

 • Iskrena sućut obitelj.
  Slaven je uistinu bio velik čovjek, vanserijska osoba čiji je doprinos našoj maloj zajednici neprocjenjiv. Uz ovaj lijepi tekst i emotivne komentare ljudi kojima je bio prijatelj, uzor i učitelj spomenuo bih i jednu stvar koja je izostavljena.. Slaven je par godina bio direktor radija Široki Brijeg. Unatoč skromnim uvjetima i lokalnom karakteru naše radio postaje, slušajući je u to vrijeme imao sam osjećaj da živim u centru Londona. Učitelju, hvala na svemu.

 • Definitivno najboje razdoblje radija ŠB. je bilo dok je Slaven bio ravnatelj. Sijećam se emisija o džezu i Cyberspaceu. Znao je izabrati prve ljude i procijeniti trenutak.

 • Hvala što ste voli li mog divnog sina njegov osmijeh uoči toplinu kojom je zračio hvala prijatelji na izrazima d sućuti

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.