Imoćanin uhićen nakon pokušaja krijumčarenja Turaka iz BiH u Hrvatsku – Jabuka.tv

Imoćanin uhićen nakon pokušaja krijumčarenja Turaka iz BiH u Hrvatsku

Tužiteljstvo BiH podignulo je optužnicu za krijumčarenje ilegalnih migranata s područja Turske.

Optuženi I.B. (1983.) tereti se da je radi ostvarivanja nezakonite imovinske koristi, sudjelovao u krijumčarenju više ilegalnih migranata državljana Republike Turske.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv I.B., rođenog 1983. godine u Imotskom, državljanina BiH i Republike Hrvatske.

Optuženi se tereti da je, radi stjecanja nezakonite imovinske koristi, stupio u kontakt s osobom sa područja Turske, od koje je dobio detaljne upute o lokaciji na kojoj se nalazi više ilegalnih migranata s područja Turske, koji nisu imali vrijedeće isprave niti ispunjavali uvjete za zakonit boravak u BiH, a u BiH su ušli ilegalno s područja Republike Srbije.

Nadalje, optuženi je s iznajmljenim motornim vozilom, preuzeo migrante, koje je povezao radi ilegalnog krijumčarenja na područje Republike Hrvatske te dalje prema zemljama EU, u čemu je otkriven i spriječen od strane policijskih djelatnika Granične policije BiH, kada su krijumčar i migranti pokušali pobjeći policijskim djelatnicima, nakon čega su uhvaćeni i spriječeni.

Navedene radnje protivne su članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem kojim se dopunjuje Konvencija UN protiv transnacionalnog i organiziranog kriminala, kao i važećim zakonima Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo krijumčarenja osoba iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.  Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, navodi se u priopćenju Tužiteljstva BiH.

(www.jabuka.tv)