Imate visok krvni tlak? Ove bi vam tri stvari mogle spasiti život – Jabuka.tv

Imate visok krvni tlak? Ove bi vam tri stvari mogle spasiti život

Iako često neće odavati simptome, visok tlak ima iznimno negativan utjecaj na zdravlje, a radi se o jednom od velikih uzročnika smrtnosti u cijelom svijetu.

Visok tlak je i glavni uzročnik za razvoj bolesti srca te povećava izglede da će se kod osobe razviti demencija i bolesti bubrega, prenosi Faktor.ba

Skoro sve smrti i bolesti od visokog krvnog tlaka lako se mogu spriječiti samo što većina ljudi ništa oko toga ne poduzima, a statistika kaže kako samo jedna od četiri osobe svoje stanje drži pod kontrolom.

Kardiolog R. Todd Hurst, otkriva koja su to tri važna načina pomoću kojih svoje stanje možete držati pod kontrolom, ali i spasiti sebi život.

Morate znati svoje brojke

Ako je moguće provjerite svoje stanje kod kuće, a aparati koji danas postoje vrlo su kvalitetni i možete im vjerovati. Iako je lako vjerovati brojkama koje će izmjeriti vaš liječnik na pregledu, one mogu biti i netočne. Redovoto provjeravajte stanje tlaka kod kuće, a iznimno je važno da sjedite u miru pet minuta prije nego što ga izmjerite. Tim podacima ćete uveliko pomoći liječniku na kontroli, a on će biti u mogućnosti pronaći i najbolji lijek za vas. Kažite liječniku koliko često mjerite tlak i kada.

Ispraznite mjehur prije mjerenja i pričekajte najmanje 30 minuta nakon vježbanja, popušene cigarete ili popijene kave.

Učinite sve da saznate – što kod vas uzrokuje rast tlaka

Ako vam stalno curi voda iz umivaonika, nećete problem riješiti tako da stavite krpu. Prije svega ćete zatvoriti slavinu. Ista se logika može primijeniti i kod kontrole tlaka. Ako poznajete uzrok, najbolja je stvar eliminirati ga.

Uobičajeni uzroci visokog krvnog tlaka su:

  • Sjedilački način života – čak će i umjerena aktivnost pomoći.
  • Konzumacija procesuirane hrane – posebno ako je puna soli.
  • Nezdrava tjelesna težina – gubitak samo pet ili 10 posto tjelesne mase može sniziti krvni tlak jednako ili više od lijekova.
  • Pretjeran unos alkohola – više od jednog alkoholnog pića u danu može utjecati na porast tlaka.
  • Apneja u snu – stručnjaci procjenjuju kako 30 – 50 posto osoba koje muči krvni tlak pate i od apneje u snu.
  • Primarni aldosteronizam – radi se o problemu s hormonima, koji iako rijedak, može utjecati na porast tlaka. Ako ne primjećujete poboljšanje ni uz lijekove, razgovarajte s liječnikom može li to stanje biti uzrok.
  • Naravno da i genetika može biti odgovorna, ali će liječnik procijeniti koliko vaše stanje ima veze s faktorima nad kojima imate kontrolu.

Uzimajte lijekove

Svima je jasno da niko ne želi piti lijekove, a i liječnici se slažu da treba biti oprezan i dobro znati koje su dobrobiti, a koji rizici. Ipak ako vam je pritisak uvijek iznad 130/80, čak i ako poduzimate sve mjere, preskakanje lijekova može vas dovesti u veći rizik od infarkta ili moždanog udara.

Lijekovi za tlak su djelotvorni, pristupačni i imaju slabe nuspojave, ako ih uopće imaju. Najvažnije je s liječnikom razviti strategiju o tretiranju vašeg stanja.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.