Ima nešto i u genima: Za neke je pomfrit zdraviji od – salate!

Profesor Eran Segal sa svojim timom proveo je istraživanje među 800 ljudi, kojima su mjerili povećanje razine šećera u tijelu nakon određenih jela.

Pratili su i njihovu fizičku aktivnost, navike spavanja i učestalost odlaska na WC.

Otkrili su da ljudsko tijelo reagira posve drukčije na istu hranu, što uzrokuje nagli rast glikemijskog indeksa kod jedne osobe, kod druge možda neće.

Dakle, u teoriji, jedna osoba može pojesti pržene krumpiriće i ne osjetiti negativne efekte, a drugoj će šećer u krvi porasti nakon salate.

Predobro da bi bilo istinito? Jednom sudioniku razina šećera u krvi porasla je nakon što je pojeo bananu, ali ne i nakon keksića s čokoladom, dok je drugom bilo obrnuto. Jedan sudionik imao je promjene nakon sushija, ali ne i nakon sladoleda, a drugi potpuno suprotno i tako unedogled, piše Vecernji.hr.

Tajna se krije u genima, stilu života i tzv. ekosistemu bakterija koje se nalaze u njihovom organizmu i zbog njega na određen način reagiraju na hranu.

Dakle, ovo govori o tome koliko bi dijete trebale biti individualizirane i prilagođene određenom načinu na koji osoba prerađuje ili reagira na hranu.

Sveukupno, istraživači su proučili reakcije na 46.000 različitih jela. Ovako, kažu znanstvenici, može se napraviti plan prehrane za svaku osobu i smanjiti količina pretilih i bolesnih ljudi.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.