Ima li turizma u Blagaju? – Jabuka.tv

Ima li turizma u Blagaju?

Dvanaest kilometara jugoistočno od Mostara, podno srednjovjekovne utvrde Stjepangrad smješten je Blagaj.

Godinama plijeni svojom ljepotom, ali i unikatnim vrelom Bune. Turisti iz cijeloga svijeta rado su posjećivali ovaj hercegovački biser, no pandemija je i tu sliku pokvarila, javlja BHRT.

Izvor Bune, ovdje u Blagaju, je ujedno i najveći krški izvor u cijeloj Europi. Sa strane se nalazi i Derviška tekija, jedno od poznatih dovišta. S obzirom da je upravo Blagaj jedna od atraktivnijih turističkih destinacija u Hercegovini, postoji veliki broj restorana koji su danas zbog pandemije više prazni nego puni.

Po praznim restoranskim mjestima, lako je uočljivo kakvog je pandemija traga ostavila. Ništa bolje nije prošlo ni poznato dovište koje je na godišnjoj razini posjećivalo više desetaka tisuća vjernika i turista.

Otprilike smo mi 2020. godinu završili s nekih 20 % prosjeka u odnosu na ranije razdoblje. Nije neka optimistična slika ni ova godina, tu se negdje vrtimo oko toga prosjeka. Najava ima nekih za ljeto, ali sve je to pod upitnikom, izjavio je za BHRT Edin Džiho, upravnik Tekije u Blagaju.

Iako je pandemija pogodila gotovo u najvećoj mjeri turistički sektor, brojni su koji su se okrenuli drugim turističkim atrakcijama kao što su adrenalinski sportovi i to na otvorenom.

Za ovu godinu mogu reći da sam malo i iznenađen jer imamo popriličan broj posjeta, međutim većinom se ti posjeti odnose na sportsko penjanje u Blagaju i prolazak kroz Via Feratu. Tako da ja imam osjećaj, ako bi radili paralelu zadnjih par godina, da je u ovom razdoblju, ožujak-travanj, smo iznad prosjeka što znači da to ide prema gore, kazao je za državnu televiziju Adnan Đuliman iz Eko centra Blagaj.

Iako trenutačno većinu turista čine domaći posjetitelji, za nadati je se da će se pandemija što prije popustiti kako bi što veći broj turista uživao u brojnim prirodnim ljepotama.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.