Igraće konzole će ove godine uprihoditi 45 milijardi dolara

Sony i Microsoft predstavili su nedavno nove konzole pa doveli do situacije u kojoj bi dogodine ovo tržište trebalo doživjeti izniman rast.

Naime, PlayStation 5 te Xbox X i S serija trebale bi dodatno pogurnuti industriju prema naprijed, što je velika stvar jer ove godine konzole i sve što se veže uz njih stići će do ukupno 45 milijardi dolara prihoda.

No, najavljena su veća ulaganja u softver, pretplate i cloud od strane ne samo Sonyja i Microsofta, već i Nintenda. To znači da će prihodi višestruko rasti, a oko 700 milijuna gamera diljem svijeta na izbor će imati uistinu ogroman broj naslova, mogućnosti pretplatiti se na razne usluge i slično.

Ujedno, na tržište se prošle godine aktivnije uključio Google, od iduće godine će i Apple te još mnoštvo drugih koji se itekako vežu za Sony, Microsoft i Nintendo. Ali, te tri kompanije ipak zarađuju daleko najviše kad se radi o tržištu konzola, što ne čudi. Ipak, ako nekoga čudi kako je moguće da danas kad se prodaje nešto manje tih “spravica za igru” no prije deset i više godina, odgovor je jednostavan – digitalne kupovine.

Taj format igara iznimno je popularan i donosi veću zaradu. Primjerice, prilikom fizičke kupovine igre, izdavač zaradi u prosjeku 35 dolara na igru vrijednu 60 dolara. Kod digitalne kupovine, riječ je o deset dolara više. A za velikana kao, primjerice, Sony, bilježi se rast od 95 posto po prodanoj igri digitalnim putem.

Ako nekoga to čudi, Sony je ipak vlasnik platforme i zadržava brojna prava. Kao Google i Apple za aplikacije u Play Storeu i App Storeu.

Također, s idućom godinom situacije će se promijeniti i jer Microsoft napokon ima “konja za utrku”. PlayStation 4 prodavao se u daleko više primjeraka no Xbox One, ponajviše zahvaljujući ekskluzivnim hit naslovima, ali Microsoft se odlučio više ulagati u taj segment pa bi trebao smanjiti razliku.

Dokazuje to kupovina Bethesda Softworksa za 7,5 milijardi dolara. Riječ je o studiju koji stoji iza naslova kao The Elder Scrolls i Fallout.

(www.jabuka.tv)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.