Igokea će Ligu 6 igrati s juniorima, jer ostaje u ABA ligi, dok drugi tamo ne mogu!

Kada je sve počelo 2001. godine, ideja je bila ponovno ujedinjenje najjačih košarkaških klubova ex Jugoslavije u jednu ligu. Time se, navodno, namjeravalo vratiti kvalitet klupske košarke na prijeratni nivo, kao i ponovo dozvati publiku u dvorane, a pritom i dodatno motivirati momčadi da u nacionalnim prvenstvima ostvaruju bolje rezultate uz potencijalnu nagradu plasmanom u elitno natjecanje.

Sedamnaest godina kasnije, ABA liga se pretvorila u svoju suprotnost. Kvalitet više ne igra nikakvu ulogu, sve se svelo na dominaciju jednog kluba, a nakon sinoćnje sjednice Skupštine regionalnog natjecanja jasno je i da su potpuno obezvrijeđena nacionalna prvenstva, piše ScSport.ba.

Najvažnija vijest jeste da proširenja natjecanja neće biti, te da će kao i ove sezone sudjelovanje uzeti 12 klubova. Ali ono što će biti drastično promijenjeno jeste da više domaća natjecanja gotovo neće imati nikakvu ulogu. U ABA ligu će plasman moći izboriti jedino preko ABA 2 lige!

I to pravilo će važiti već od sljedeće sezone. Prvak ABA 2 će se izravno plasirati za sudjelovanje u ABA ligi za sezone 2018/19 u kojoj neće sudjelovati MZT koji je bio poslednjeplasirani ove sezone na Jadranu. Maksimalan broj klubova koje jedna država može imati u natjecanju je pet, što bi, u slučaju Srbije, moglo da se desi već sljedeće sezone.

Što se tiče BiH, to konkretno znači da je Igokea praktično dobila zaštićeni status i može ispasti iz ABA lige samo ukoliko bi bila posljednja. Da bi bilo koji drugi klub iz naše zemlje ostvario plasman u elitno regionalno natjecanje, to može ostvariti isključivo preko ABA 2 lige. Dakle, ukoliko, naprimjer, Bosna Royal, Spars ili Zrinjski budu prvaci BiH – neće sudjelovati u ABA ligi, već u drugoligaškom rangu regionalnog nadmetanja, navodi ScSport.ba.

Klub iz Laktaša potpuno opušteno će, stoga, nastupiti u završnici domaćeg prvenstva. Prema saznanjima, četiri juniora su već priključena prvom timu Igokee, koja više apsolutno nema rezultatski imperativ u Ligi 6. Ukoliko obrane naslov prvaka – odlično, ali ukoliko to i ne urade, njima je svejedno – svakako i iduće sezone sudjeluju u ABA ligi.

“Naše nacionalno prvenstvo donekle je obezvrijeđeno. Jer, osim samog epiteta državnog prvaka, veliki motiv u borbi za trofej predstavljala je i činjenica da kao prvak BiH ulazite izravno u ABA ligu. Ovako, borimo se praktično za status regionalnog drugoligaša, što klubu tradicije jedne Bosne ili Splita, objektivno, ne predstavlja naročit uspjeh. A da biste na kraju priče i bili prvak ABA 2 lige, trebaju vam enormna sredstva, koja trenutno nema ni pola klubova koji su već u ABA ligi. Sami procijenite koliko je to nepravedno”, ističe tajnik Bosne Royal Goran Perc.

Dakle, rukovodstvo ABA lige je učinilo nešto slično onome kada je kineski predsjednik donio odluku da može vječno biti na vlasti ili kada naši političari sami sebi izglasaju veće plaće. U ovom slučaju, ABA klubovi su sami sebi dodijelili povlašteni status i sve ostale regionalne momčadi gurnuli u ćošak, uključujući i velikane poput Bosne i Splita, bivše europske prvake. Pritom nisu konzultirali ni nacionalne saveze, od kojih se očekuje da pokunjeno prihvate realnost da njihova prvenstva sada služe samo za popunu druge regionalne lige.

Napravljena je Euroliga u malom, zatvoreno natjecanje samo za odabrane. Sada su mnogima vjerojatno jasnija upozorenja legendarnog Dina Rađe o onome u što se pretvara ABA liga:

“Ta liga je privatna i služi privatnim interesima. Mislim da bi se pod okriljem FIBA ili ULEB-a, svejedno je, trebalo organizirati neki novi format koji bi kasnije kroz svoj protok išao ka nekom višem plasmanu”.

Konce u cijeloj priči, nije nikakva tajna, vuče intimus Aleksandra Vučića i prvi čovjek Crvene zvezde Nebojša Čović. Onaj isti moćnik koji je svojevremeno oduzeo Igokei pravo nastupa u Euroligi (izboreno prvim mjestom u regularnom dijelu natjecanja ABA lige – direktnu korist tada je ostvarila Zvezda, koja je ugrabila upravo poziciju za Euroligu). No, očito je da je ipak vratio dug laktaškom kolektivu, time što je sada Igokei omogućio sudjelovanje u regionalnom natjecanju bez obzira na rezultate u domaćem prvenstvu.

“On je progurao domaćinstvo Final Foura ABA 2 lige Borcu iz Čačka, koji je, praktički, njegov treći klub. Nakon Zvezde, FMP-a, imao bi, uz domaćinstvo završnog turnira, “jer se u Čačku teško gubi”, promociju svoje C momčadi. Ako se pri tome poništi nacionalni koeficijent, imao bi Čović čak tri, a Srbija pet od 12 klubova u ABA ligi, a dodamo li tu Igokeu, koja je srpski klub, imali bi Srbi 50 posto glasova u Skupštini lige za bilo koju odluku! I još nešto, klubova iz Srbije bilo bi pet, a iz Hrvatske i Slovenije ukupno četiri! Uglavnom, Čović je miran jer njemu odgovara, naravno, i da je liga 14”, naglasio je nedavno novinar zagrebačkih Sportskih novosti Tvrtko Puljić.

Bottom line je, dakle, da se, kao što smo već konstatirali, nekadašnja Jadranska liga pretvorila u vlastitu suprotnost. Umjesto da podigne regionalnu košarku na viši nivo, ABA sada prijeti da financijski uništi većinu klubova i nacionalna prvenstva na prostoru bivše Jugoslavije.

Mjesta za stolom s bogatom gozbom ostala su samo za odabrane. One koje je u svom uskom atlasu šestarom označio Nebojša Čović. Od Čačka do Laktaša…

(www.jabuka.tv)3 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.