Iduće godine obnova Staklene banke

U proračunu Federacije za narednu godinu osigurana su sredstva za rješavanje problema smještaja federalnih institucija u Sarajevu i Mostaru.

Davorin Korać iz Službe za zajedničke poslove pri Vladi kazao je kako je usvojen prijedlog o kupovini objekta u Nedžarićima u Sarajevu u kojem će u budućnosti vjerojatno biti smještene institucije Vlade.

Korać je kazao kako je kao dio četveročlanog pregovaračkog tima, zajedno s premijerom i dvoje dopremijera održao s pregovaračkim timom vlade Sarajevske županije više sastanaka oko kupovine kompleksa u Nedžarićima, te kako će konačna ponuda biti poslana.

-Zaključci koji su ponuđeni i jednoglasno usvojeni na sjednici sadržavaju cijenu 23,5 milijuna maraka za cijeli kompleks, kazao je Korać. U slučaju da ponuda bude prihvaćena cijena će biti izmirena jednim dijelom iz ovogodišnjeg proračuna, a drugim dijelom iz proračuna za 2018. godinu.

Velika ulaganja

Kompleks u kome bi bile smještene sve federalne institucije u Sarajevu obuhvaća sedam katastarskih čestica, zgradu Studentskog doma i pripadajuće dvorište. Kazao je kako odabrana lokacija ima niz pogodnosti, kao i mogućnost dogradnje.

Smještanjem svih institucija koje imaju sjedište u Sarajevu uštedjelo bi se, ali bi se postigla i bolja efikasnost i suradnja među institucijama.

Uz Sarajevo vlada je odlučila u narednoj godini riješiti i smještaj u Mostaru.

U fazi uknjižbe je i objekt Staklene banke u Mostaru, na kojem bi radovi na rekonstrukciji prema Koraćevim riječima, mogli započeti već u narednoj godini, piše Dnevni list.

Korać je kazao kako je Vlada FBiH završila kupovinu objekta Staklene banke, da je plaćen i porez na promet nepokretnosti, te je objekt u stanju u uknjižbe.

Podsjetimo kako je Vlada u prošloj godini odlučila da po cijeni od 6 milijuna maraka kupi objekt Staklene banke u Mostaru, na kojem nisu riješeni imovinsko-pravni odnosi. Ured za reviziju institucija u FBiH je u tematskom izvješću naveo kako Vlada planira u rekonstrukciju Staklene banke uložiti 9,5 milijuna maraka, ali i izražavaju sumnju uopće u mogućnost knjiženja spomenute imovine na Federaciju.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je nakon sjednice na kojoj je dogovoreno izdvajanje sredstava iz proračuna za smještaj institucija kazao kako njegova Vlada nakon 25 godina rješava pitanje svog smještaja.

-Danas smo donijeli odluku o rješenju smještaja Vlade nakon 25 godina te mislim da to nije manje važno pitanje od ostalih reformskih zakona. Vjerujem da smo u ovih 25 godina platili dvostruko više nego što vrijede ti prostori, kazao je premijer.

Milijuni za najam

Da je mnogo plaćeno, pa čak i preplaćeno govori podatak da je Vlada Federacije u zadnjih nekoliko godina potrošila na desetine milijuna maraka za iznajmljivanje prostora za smještaj institucija, ali je isto tako uložila milijune maraka u objekte koji nisu u njihovom vlasništvu i s kojima ne raspolažu.

Za samo tri godine, odnosno od 2013. do 2015. godine za zakup prostorija za smještaj polovine federalnih institucija potrošeno je oko 12,5 milijuna maraka. Navedena cifra nije konačna budući da Služba ne vodi evidenciju o svim zakupima, već samo o onima koje oni plaćaju.

Cifra od 12,5 milijuna utrošena je za zakup 18.080 m2 u kojima je smješteno 27 proračunskih korisnika u kojima radi 4.082 zaposlenih. Ostale 32 institucije u kojima radi 3.279 zaposlenih smještene su u raspoložive poslovne prostore Vlade.

Vlada FBiH već 20 godina koristi prostor od stranke SDP. U prethodnim godinama značajna sredstva (6,7 milijuna KM) uloženo je u tuđe objekte, koji nisu iskorišteni za rješavanje smještaja proračunskih korisnika FBiH.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.