Idejni i glavni projekt brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH koštat će 7,5 milijuna KM

Institut IGH, kao vodeći član zajednice ponuditelja, uz IGH Mostar, Integru Mostar te Geocon Čitluk, potpisao je u ponedjeljak ugovor s JP Autoceste Federacije BiH za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Mostar – Široki Brijeg – granica RH, približne vrijednosti 29,9 milijuna kuna (cca 7,5 milijuna KM).

Kako se navodi u priopćenju IGH objavljenom u utorak, riječ je o dionici Polog – granica RH duljine 40,5 kilometara.

Institut IGH i njegovi partneri imaju rok od 18 mjeseci za izradu idejnog i glavnog projekta brze ceste Polog – Široki Brijeg – granica RH, izvođenje istražnih radova za potrebne idejnog projekta, izraditi studiju izvodljivosti, studiju utjecaja na okoliš kao i druge studije definirane ugovorom.

U priopćenju se podsjeća da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine još 2016. godine usvojila okvirnu strategiju prometa Bosne i Hercegovine i transportnu strategiju Federacije, kojom je brza cesta Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH definirana kao jedna od prioritetnih dionica.

Planiranom brzom cestom Mostar sjever – Široki Brijeg – granica RH rasteretit će se cestovna mreža grada Mostara te će ona ujedno biti i sjeverna obilaznica grada.

Izravnom vezom s autocestom na koridoru Vc, omogućit će se usmjeravanje s petlje Mostar sjever na koridor Vc prema gradu Širokom Brijegu i općini Grude te u konačnici do granice s Hrvatskom, gdje će se brza cesta priključiti na cestovnu mrežu Hrvatske.

Brza cesta od mjesta Polog izravno se nastavlja na južnu obilaznicu grada Mostara i omogućiti će dobru cestovnu povezanost Županije Zapadnohercegovačke s postojećom cestovnom mrežom, a prije svega s koridorom Vc, navodi se u priopćenju Instituta IGH.

Stižu milijuni za brzu cestu Mostar – Široki Brijeg – Grude – granica RH

(www.jabuka.tv)
20 komentara

   • Jadniče ugovor za idejni i glavni projekt, taman lipo da bude gotov do izbora! da nam mažu oči kudan će cesta proć, pa ćemo izgradnju čekat i nedočekat

    • To “kudan” te izdaje da nisi školovan, ali te svejedno uvažavam. Znaju ljudi da lažu pred izbore, ali ovo je druga stvar. Hebe se njih za nas, ovo je bitno svakom tko bude na relaciji Split-Sarajevo, pa i šire. Pa imaš to nacrtano već skoro sve. Ali što je je, odgovorni to slabo prezentiraju, a i ovi portali uvijek male slike postave. Odi na plan prostonog uređenja, ili na https://www.mpugzo-zzh.com/ pa Prostorni plan desno, pa klik na 04 Infrastrukturna mreža – promet
     Vidi gdje su planirani čvorovi i cesta. Na karti se vidi ruta Polog – Uzarici kraj Šarampova – Mokro, sjeverno od Sliškovića – Podledinac, negdje južno od Sopta i Brkića pa dalje.

     1
     2
 • Bit će gradnja kako neće nemojte lupati..pocet ce se radit dogodine ..imat ce 7 tunela 18 traka i 8483 bandere za svjetlo hahahahahha

  2
  2
 • nisam baš siguran da ćete imati kome graditi jer vas je kradeze raselio, a pitanje je od čega ćete živjeti i finansirati ovaj “projekat” jer za zapadnu hercegovinu nema više novaca!

  8
  1
 • ja sam za to isto da muslimani otimači vrate Hrvatima zemlju njihovu. jer ovako je bacanje novca.
  babo neće ionako ništa lijepo uraditi. a mnogo će pričat da je uradio. tako da niste ništa uradili unaprijed da vam rečemo.

 • Bojim se da je ovo mrtvo slovo na papiru ,u zadnjih 40-50 godina država nije uradila ni metar ceste u gradu Širokom Brijegu ,nekom majka a nama nije ni majka ni maćeha,svugdje se gradi,Čoviću ,Lasiću uradite nešto za kraj odakle ste niknuli

  5
  1
 • Nema teorije, da oni to stvarno misle vec bi pokupovali zemlju uz budu terasu ceste. Ovako samo malo jos vise prave mamuncima sve nas… inace Lasic u vrime mandata nije metra asfalta napravio u Hercegovini a Bosna napravila 117 kilometara … bosanci svaka Vam cast..
  Supljak zesci
  Meni pokojna baba rekla da ce ovo biti jos od. 1996 na izborima ovo se obecaje

  Di je TV
  Treci entitet ne spominju vise …

  4
  1
 • Za Forza Lasić ,Lasić i Čović rade do Ovojaca ,a neće dalje di smo im zaustavili tenkiće ee simbolika ,vraćaju Širokom ,a vratit će im se ,bumerang

 • Za odakle novci ,opet ubačen AIDov igrač ,finansirati ,opština ,fudbal ,kanton itd itd vidi se strani uljez ,na ovu foru balije iz handžar došle glave našim ŠKRIPARIM,nikad više jer naš ŠKRIPARI žive u narodu svom

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.