ICG predložila: Krizu u BiH riješiti zatvaranjem OHR-a

Međunarodna krizna skupina (ICG), ugledna ”think tank” organizacija koja je godinama modelirala stajališta koja su koristila međunarodnoj upravi u BiH za pronalaženje izlaska iz kompliciranih situacija, predložila je ovoga puta da upravo glavni međunarodni akteri, SAD i EU, započnu s demontiranjem Ureda visokog međunarodnog predstavnika i odlaskom sudaca stranaca iz Ustavnog suda.

ICG ovaj, jedan od najvećih iskoraka od Daytona do danas, povezuje s datumom otvaranja pregovora Europske unije s BiH te ga vidi kao put za deeskalaciju krize u zemlji.

Dva koncepta

Za posljednju, koja je uslijedila nakon nametanja izmjena Izbornoga zakona i donošenja rezolucije o Srebrenici, navode kako je jedna od najizazovnijih s obzirom na nagovještaj srpske strane da će započeti s odcjepljenjem, piše novinar Večernjeg lista Zoran Krešić.

U bi trebao iskoristiti početak pregovora o članstvu, na datum koji tek treba biti određen, da potakne dijalog o ponovnoj procjeni okvira Daytonskog sporazuma, koji podupire stalne krize između RS-a i visokog predstavnika. Oni bi trebali potaknuti bosanskohercegovačke čelnike da počnu artikulirati kako vide da njihova zemlja odbacuje potrebu za visokim predstavnikom i stranim sucima u svom sudu u korist konvencionalnijih demokratskih institucija i preuzimanja odgovornosti članstva u Uniji, navodi se u dokumentu naslova ”Pomažući očuvati BiH zajedno”.

Objasnili su kako bi Bruxelles trebao paralelno raditi sa SAD-om na zatvaranju OHR-a.

Možda će biti potrebno malo uvjeravanja: Washington vidi Dodika kao glavnu prijetnju bh. suverenitetu, a visokog predstavnika kao najmoćnije oruđe za njegovo obuzdavanje. Ipak, ako sukob između Dodika i Schmidta eskalira izvan kontrole, to bi stvorilo krizu na pragu EU-a. Odcjepljenje RS-a bi također bilo, ali u ovom trenutku ovlasti visokog predstavnika više nisu učinkovito sredstvo za njegovo zaustavljanje, već bi ga umjesto toga možda ubrzavale, smatraju analitičari Međunarodne krizne skupine.

Oni dodaju kako bi EU trebao učiniti sve što može kako bi BiH napredovala u istom smjeru. Podsjećaju kako je 2008. godine Vijeće za provedbu mira postavilo uvjete za zatvaranje Ureda visokog predstavnika. Većina njih je već ispunjena, a ostaje neriješeno samo pitanje raspodjele državne i vojne imovine.

EU bi trebao oživiti napor da se to riješi. U međuvremenu, preko Vijeća i Kvinte Bruxelles bi trebao inzistirati na tome da visoki predstavnik dobije potporu konsenzusa za bilo kakvu daljnju upotrebu svojih ovlasti, čije bi korištenje trebalo promatrati kao posljednje sredstvo kako bi izbjegao nepopravljivu štetu, ističu oni.

Izborni zakon

Smatraju kako je trenutačnu krizu moguće deeskalirati, ali ne zatezanjem konopca kako to smatraju najvažnije zemlje angažirane oko BiH, i spriječiti Schmidta da koristi bonnske ovlasti. Umjesto toga, po njima, bilo bi važno potaknuti domaći dogovor o Izbornome zakonu kojim bi se određene Schmidtove izmjene stavile izvan snaga.

Prioritet EU-a trebao bi biti prekinuti krug eskalacije u kojem su blokirani Banja Luka i visoki predstavnik. Bruxelles i zemlje članice koje su angažirane u BiH, posebice Francuska, Njemačka, Italija i Nizozemska, trebale bi iskoristiti svoj utjecaj na visokog predstavnika kako bi obeshrabrile daljnju uporabu njegovih izvanrednih ovlasti jer bi to vjerojatno gurnulo RS dalje na putu odcjepljenja. Također bi trebale pritisnuti Dodika i vodstvo RS-a da ne provedu svoj kontroverzni – vjerojatno neustavan – novi zakon za nacionalne izbore 2026. Bosanskohercegovačka vladajuća koalicija trebala bi nastaviti sa svojim planovima da usvoji i zatim izmijeni Schmidtov nametnuti Izborni zakon, smatraju u Međunarodnoj kriznoj skupini, piše Večernjak.

Oni su u ovome izvješću razmatrali i mogućnosti realizacije Dodikovih prijetnji te su naveli kako bi eventualno mogle naići na plodno tlo u slučaju promjene geopolitičkih okolnosti. Prije svega, pobjede osuđenog američkog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Trumpov unutarnji krug uključuje pojedince sa značajnim vezama s Beogradom, iako nije jasno kako bi Trumpova administracija gledala na odcjepljenje RS-a, zaključuju u ICG-u.

(www.jabuka.tv | Foto: Pixsell)

9 komentara

  • Tko je imalo pametan i tko zeli dobro BiH zna da je to jedini ispravan i mogući put normalizacije u drzavi. Sto je vise stranaca tu sve je vise nereda. A oni kojim su ti isti naklonjeni sve vise bjesne i luduju. Pa kako je rat zaustavljen kad su veliki htjeli. Ovu sada krizu je jos lakse rijesiti. Lopove i kriminalce u zatvor, pročistiti sud, tuzilastvo, Policiju, sipu, osu , i dovesti mlade i čestite ljude i eto drzave. Sa ovim strancima i ovim politicarima koji su na sceni 30 god. nemoguce je krenuti naprijed. Oni naprosto samo sire korupciju, kriminal i uvlace u tu kaljuzu i one koji to nebi činili. Smjena 80 posto kadrova visokopozicioniranih u svim institucijama i agencijama. Skaj aplikacija ih sve razotkrila sli sve po starom ide…

  • Točno tako i Banj luka je Hrvatska kao i Posavina. Neka odcijepe ono oko Drine. Trebinje je isti naše. Vidi se po gradnji da je to Dubrovačko zaleđe. Eto im Nevesinje, Gacko, Tjentište iako su i to stalnim ratovima pomicali granicu i udarali u srce Hrvatske. Crna Gora i Boka Kotorska pogotovu su Hrvatske. To vidi i budala. Ali su nam ubili 20 posto stanovništva 1918 i 1945 te su raselili sve Hrvate jer u hrvatskim područjima nije bilo tvornica i tako se nismo mogli oporaviti. Samo u ovom ratu iz Bosne su orotjerali što Srbi, što Muslimani oko 400 tisuća Hrvata. Zar to nije genocid. Otkopajte Jasenovac pa čete vidjeti šta je genocid. Mnogi svjedoci su potajno pričali d as je taj milijun Hrvata što se vraćao izručenjem Engleza najviše ubijan u Jasenovcu. Zato zločinac Tito nikada nije posjetio Jasenovac od straha da ne proradi savjest zbog silnih zločina. Al I’ll mogao je komotno, on savjesti nije imao. Od 6 milijuna Hrvata naredio je, uz sudjelovanje četnika=partizana ubiti oko milijun Hrvata i Muslimana . Još u tome su vjerojatno nalogodavci bili Englezi kao i Nizozemci u Srebrenici, koji su pod svaku cijenu pa i tolikog zločina, bili za Jugoslaviju. Neka se koprcaju u ognju. Plaču pred smrt oni generali Englezi koji su bili sudionici kad se sjete kako su Hrvate isporučili koljačima četnicima i tupsonima partizanima koji su umislili da ruše Hitlera.

  • Sve je nase samo i ovdje gdje zivimo nema nas. Mladi odlaze, stari mriju. Zato ne mantaj te cuj Banja Luka nasa. Ser, ser malo. Još malo i Mostar ce nam bosnjaci uzeti. Je li nase Jajce, Drvar, Travnik, Novi Travnik, Kakanj, Vares, Stup, Ilidza itd. Nije , nase je oniko koliko nas ima. Na zalost sve nas je manje i za 10-20 god izgubit cemo i Srednju Bosnu na zalost. Politika RH o tome ne vodi brigu kao niti nasi politicari.

    • jebli te bosnjaci , reci muslimani. Bosnjaci kao narod nepostoje i izmisljotina su muslimana jer nikad nisu imali nacionalnost jedino u jugi gdje su bili jugosloveni. Kako nema juge vise opet su samo ono stosu uvjek bili , samo muslimani. Velika nepravda sto im je po dejtonu dodiljen status naroda , trebalo ih zavesti pod ostali ko i cigane i druge

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.