I u HNŽ-u donesene nove mjere s ciljem suzbijanja širenja epidemije koronavirusa

Županijski stožer civilne zaštite HNŽ je na šesnaestoj izvanrednoj sjednici u petak donio nove zapovijedi.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Zapovijed:

 1. Zapovijeda se prekid javnoga linijskog i izvanlinijskog prijevoza putnika u cestovnom i željezničkom prijevozu na području Hercegovačko-neretvanske županije.
 2. Iz točke 1. ove zapovijedi izuzima se registrirani taksi prijevoz putnika, uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera koje podrazumijevaju minimalnu zaštitnu opremu vozača (maska, rukavice i naočale) i obveznu provedbu dezinfekcije nakon svake izvršene usluge.
 3. Zapovijeda se potpuni prekid rada u djelatnosti trgovine na području Hercegovačko-neretvanske županije.
 4. Iz točke 3. ove zapovijedi izuzimaju se:
  – trgovine prehrambenim proizvodima;
  – trgovine higijenskim proizvodima;
  – ribarnice;
  – ljekarne;
  – specijalizirane trgovine medicinskim i veterinarskim proizvodima i opremom;
  – specijalizirane trgovine za prodaju poljoprivrednih repromaterijala;
  – poljoprivredne ljekarne;
  – benzinske crpke;
  – kiosci;
  – pekarnice;
  – kemijske čistionice;
  – specijalizirane trgovine za prodaju ortopedskih i drugih pomagala;
  – specijalizirane trgovine dječjom opremom;
  – trgovine hranom za životinje;
  – trgovine građevinskim, vodovodnim i elektro-materijalom;
  – logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda;
  – veledrogerije.uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebita socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.
 5. Izuzeti pravni subjekti iz točke 3. pobrojani u točki 4. ove zapovijedi, dužni su organizirati radno vrijeme kao prije proglašavanja stanja nepogode u HNŽ-u.
 6. Izuzeti pravni subjekti iz točke 3. pobrojani u točki 4. ove zapovijedi, ukoliko nisu specijalizirane trgovine prehrambenim artiklima, ne smiju prodavati hranu.
 7. Zapovijeda se obustava rada otvorenih pijačnih, tržnih prostora i prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora s poljoprivredno-prehrambenim proizvodima uz osiguranje protoka kupaca i klijenata na način da se omogući potrebna socijalna distanca od najmanje 1,5 metara između osoba uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.
 8. Zapovijeda se općinskim/gradskom stožeru civilne zaštite da osiguraju trijažne punktove sa sanitarnim upitnicima, prije ulaska osoba u zdravstvene ustanove i ustanove socijalne zaštite.
 9. Zapovijeda se potpuno mobiliziranje cjelokupnoga zdravstvenog osoblja u HNŽ, s tim da se cjelokupno medicinsko osoblje u potpunosti stavlja na raspolaganje Županijskom, općinskim / gradskom stožeru civilne zaštite.
 10. Zapovijeda se pučanstvu strogo poštivanje higijensko-epidemioloških mjera i odredbi o izbjegavanju bliskog socijalnog kontakta pri izlasku u parkove, na šetnice i trgove.
 11. Zapovijeda se svim pravnim subjektima s područja Hercegovačko-neretvanske županije, koji nastavljaju s radom u vremenu dok je na snazi Odluka Vlade HNŽ o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom zaraze uzrokovane koronavirusom (COVID 19), broj:01-1-02-505/20 od 17. ožujka 2020. godine, da poduzmu sve mjere i aktivnosti s ciljem suzbijanja širenja zarazne bolesti koronavirusa, sukladno Zakonu o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća (“Službene novine Federacije BiH” broj: 39/03, 22/06 I 43/10), kao što su:– dezinficiranje prostora
  – opremanje djelatnika osnovnim sredstvima zaštite od korona virusa (zaštitna maska i rukavice)
  – praćenje i poštivanje uputa i zapovijedi mjerodavnih institucija, koje se odnose na novonastalo stanje prouzrokovano koronavirusom
 12. Zapovijeda se svim županijskim tijelima uprave i upravnim organizacijama koja djeluju na razini Hercegovačko-neretvanske županije da s ciljem provedbe Odluke Vlade HNŽ o proglašenju nepogode uzrokovane pojavom zaraze uzrokovane pojavom koronavirusa (COVID 19) na području HNŽ, broj:01-1-02-505/20 od 17.3.2020.godine, postupe sukladno Planu zaštite i spašavanja od prirodnih i drugih nesreća HNŽ (“Narodne novine HNŽ”, broj: 4/18), tj. da organiziraju rad (preraspored djelatnika, dežurstva i sl.) i svoje djelovanje usklade s novonastalim stanjem prouzrokovanim koronavirusom, ta da o istom obavijeste ovaj Stožer. Pri organiziranju rada, obvezno voditi račun o tomu da sve službe moraju biti u funkciji.

Upućuje se iznimna zahvala svim medijima na ukupnoj pruženoj pomoći u ovoj nesreći te se ujedno pozivaju da ne nasjedaju na lažne vijesti i dezinformiranja, kako bismo izbjegli širenje panike i poštivali kodekse o novinarskom izvješćivanju, navodi se u priopćenju.

Koronavirus: Najnovije vijesti iz minute u minutu

Nove mjere u ŽZH: Obustavlja se javni prijevoz, pogrebi u krugu obitelji

Nova naredba: Zabrana kretanja mlađima od 18 i starijim od 65 godina u FBiH

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.