I u BiH stigli zahtjevi istospolnih parova za upis u matične knjige

Vlada Federacije BiH će, na prijedlog Federalnog ministarstva pravosuđa, imenovati međuresornu radnu skupinu koja će obaviti analizu propisa u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati svoja prava koja proizlaze iz Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije.

Federalno ministarstvo unutarnjih poslova u posljednje vrijeme kroz zaprimljene podneske upoznato je da su se u praksi pojavili zahtjevi za upis životnog partnerstva, odnosno životne zajednice istospolnih parova u odgovarajuću matičnu evidenciju u BiH i FBiH, a temeljem inozemnih isprava, budući da su takve životne zajednice sklopili državljani BiH u inozemstvu.

Također, pojavljuju se i zahtjevi za upis djece koja potječu iz životnih zajednica istospolnih parova u matičnu knjigu rođenih s konstatacijom državljanstva BiH i Federacije BiH, piše Večernji list BiH.

U BiH, pa ni i u Federaciji, ne postoji zakon o životnim zajednicama istospolnih parova, niti su drugim zakonom regulirane ove životne zajednice, pa samim tim nema ni reguliranog pitanja načina zasnivanja takvih zajednica, načina njihova upisa u matične knjige ili registre, pitanja posvojenja djece iz takvih zajednica te druga pitanja koja takav zakon regulira.

Zbog toga tijela uprave nadležna za matične knjige nisu u mogućnosti pozitivno odgovoriti na navedene zahtjeve istospolnih parova koji ističu da su time povrijeđena njihova ustavna i druga prava.

Federalni MUP je u informaciji Vladi FBiH inicirao i ukazao na potrebu donošenja zakona o životnim zajednicama istospolnih parova kako bi se pravno regulirala njihova pitanja i izbjegla odgovornost države BiH zbog nepostojanja takvog zakona. Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH u svom posebnom izvješću o pravima LGBT osoba u BiH od prije dvije godine također je dala preporuku zakonodavnim tijelima u BiH da zakonski urede pitanje životne zajednice istospolnih partnera.

Prema važećem Zakonu o matičnim knjigama, vode se matična knjiga rođenih, matična knjiga državljana, matična knjiga vjenčanih i matična knjiga umrlih.

U matičnu knjigu vjenčanih upisuju se isključivo podaci o sklopljenom braku između muškarca i žene.

Tek kada se donese zakon o životnim zajednicama istospolnih parova, njime će biti reguliran i način vođenja evidencije o takvim životnim zajednicama, odnosno partnerstvima, navodi Večernji list.

Aktualnim Obiteljskim zakonom Federacije BiH regulirano je pitanje posvojenja djece, ali nijednom odredbom navedenog zakona, kao ni bilo kojim drugim zakonom u BiH, nije propisano da dvije osobe istog spola mogu posvojiti dijete. Europski sud za ljudska prava 2015. godine donio je presudu kojom je prvi put od jedne države (Italije), članice Vijeća Europe, zatražio pravno uređivanje zajednice osoba istog spola.

BiH, kao članica VE koja je ratificirala Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i koja kao takva, po Ustavu BiH, ima primat nad svim drugim zakonima, obvezna je usvojiti i primijeniti u domaćim zakonima načela koja je utvrdio taj Europski sud kao najviše sudsko tijelo Vijeća Europe.

(www.jabuka.tv)


10 komentara

 • To su osobe koje ce finansirati strani , bjelosvjetski ostapleri, Sorosi samo da zatruju drustvo, uruse obitelj, brak zene i muskarca, biolosku djecu i sve sto je Boziji dar i blagoslov. Novac sve coni pa ne cudi sto ce kandidata za ovaj nakaradni pokus i projekt biti na pretek. Naravno tu ce biti i pozitivno izvjestavanje medija kao na gej paradama… Sotona..!

  8
  1
 • Zanimljivo, sve sto je nakaradno dobije podrsku i publicitet medija… Danas zivimo u vremenima kada je normalnije pisati da u brak ulaze dva muskarca ili dvije zene od braka Muskarca i zene.. Tako isto i sa usvajanjem djece… Boze sacuvaj… Sto drugo reci…! Pederi se ljube, policija ih cuva., mediji podrzavaju.Muskarac i zena se ljube svi ih osuduju…Kazu sramota, nepristojno itd… Umjesto da nam sa tim novcem koji se ubrizgava iz vana prave tvornice, bolnice itd. Oni nam prave nered i kaos. To je pocelo od 1991 god sa ratom evo sve do danas. I ovo je specijalni rat i ispiranje mozga ljudima. Rat, droga, kladionice, lopovluk, kriminal evo sad ovo. Odo sve davlu. Narod odlazi, iseljava se. Obitelj muza i zene, djece ce za 10 god biti slucajnost i bit ce staromodan oblik veze sa kojim ce se ovi moderni ostopleri ismijavati. Za 20 god. ce nam nametnuti da ce se moci zivotinjske vrste moci zeniti od strane ljudskog bica. Katastrofa…

 • Sotonini iskoti ,sve bolesti modernog svjeta nam lipo u celofanu serviraju kao normalno,napredno jos pri tome izigravaju zrtve,traze prava,a jedino pravo je ljecenje od bolesti kao i svim bolesnicima!!!!!

  8
  1
 • Ne bijeze ljudi iz Bih zbog ovog zahtjeva ali oni od kojih se bjezi i zbog kojih se bijezi pustaju ovo u javnost da se narod zabavlja…. moj glupi narode

  4
  1
 • Pa moji dragi zblažnjivači ili glasači udbaške HDZ partije, zašto se ovome čudite. Pa vi ste to tražili i vaša najdraža partija samo slijedi vaše želje i usvojila je rodnu ideologiju kroz ratifikaciju IKače i Marakeškog compakta. Vi ste samo narkomanski dileri velikog narkomanskog kartela zvanog na ovim prostorima kao HDZ i formalno dižete glas protiv, a djeca vam se po kući sapliću o narkomanske igle, paketiće heroina, ekstazija, kokaiona i ne znam čega još te se ko fol začudite kada i sami probaju robu vašega zanata.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.