I ove godine očekuje se rekordan broj upisa djece u vrtiće

Svake godine za vrijeme upisa djece u mostarske vrtiće vlada veliko zanimanje, a po svemu sudeći ni ove godine se ne očekuje manji broj, piše Dnevni list. Od početka upisa pa sve do ponedjeljka, 1. lipnja 2015. godine upisano je 391 dijete, dok je na čekanju ostalo 55 mališana. Ovo nije službeni broj, jer upis traje do 15. lipnja ili čak i duže ukoliko bude raspoloživih mjesta. Danijela Kegelj, ravnateljica mostarskih vrtića, istaknula je da se ova brojka odnosi i na djecu koja već od prethodnih godina imaju svoje mjesto u vrtiću.

Djeca s invaliditetom

“Otprilike je broj zainteresiranih roditelja za upis djece u vrtiće isti kao i prošle godine.  U ovo doba, prethodne godine imali smo veći broj djece koja su upisana u vrtiće iz razloga što smo u ovoj godini upisali mnogo više djece s poteškoćama u razvoju. Po normativu, djeca koja imaju poteškoće u razvoju umanjuju broj djece bez poteškoća u skupini jer djeca s invaliditetom zahtijevaju više odgovornosti”, istaknula je Kegelj. Svake godine broj djece s poteškoćama raste u mostarskim vrtićima, a primjer za to je i vrtić “Radobolja” koji pohađa desetero djece s invaliditetom.

Napori vrtića

Mostarski vrtići djeci osiguravaju ugodno okuženje koje ih potiče na inicijativu, istraživanje i kreativnost.

“Prošle godine djeci smo promijenili jelovnik, a kampanju pod nazivom  ‘Zdravo jedi, zdravo se hrani’ pokrenuo je Dječji vrtić u Čapljini. Ono što je najznačajniji novitet jest da od jeseni u mostarskim vrtićima kreću s radom resursne sobe. Riječ je o sobama za ranu intervenciju i potporu djeci s razvojnim poteškoćama”, dodala je Kegelj. Također, Kegelj je navela da će se u novoj pedagoškoj godini posebna pozornost obratiti na djecu koja su razvojno istaknuta ili naprednija od ostale djece u njihovoj dobi. Kroz različite projekte rukovodstvo vrtića nastojat će uključiti djecu koja do sad nisu pohađala vrtić, a samo godinu su pred polazak u školu.

“Ima mnogo djece čiji roditelji ne mogu priuštiti njihov odlazak u vrtić pa barem godinu pred polazak u školu nastojat ćemo učinit da se oni uključe”, dodala je Kegelj.

Cijene vrtića

Cijene vrtića već godinama su iste. Cijena pohađanja jaslica košta 190 KM, cjelodnevni boravak djeteta iznosi 160 KM, dok je cijena poludnevnog boravka 120 KM. Ukoliko roditelj upisuje više od jednog djeteta, dobiva posebne povlastice, piše Dnevni list.

U Širokom Brijegu više cijene vrtića

U Širokom Brijegu su još lani bile iste cijene vrtića kao i u Mostaru, ali kao što smo pisali, te cijene su porasle, prvo u gradskim vrtićima, a navodno se promjene cijena očekuju i u privatnim vrtićima. Tako je, u gradskom vrtiću Pčelica u Širokom Brijegu, boravak jednog djeteta u vrtiću 195 KM, a ako je u pitanju obitelj s više djece za drugo se plaća 175 KM, za treće i svako slijedeće dijete iz iste obitelji oslobađaju se plaćanja.

(www.jabuka.tv)

Klikni OVDJE i posjeti naš novi kutak LIFE

9 komentara

  • Široki je recimo grad a ne želi da prema gradskim vrtićima ima obavezu ništa im ne pomažu sramota.ovih195 km što se plaća ne vrijedi ni 195 lipa. Miro srami se

  • mama- tebi dobro ovdje očito.A znaš li da su mnogi otišli u Zagreb i dalje u svijet,zbog takvih kao ti kojima je dobro i odlično.

  • Da odlicno mi je jer nemam gdje drugo . Borim se kako znam i umijem a nisam se predala kao ti da lezim , kukam i gledam gdje je bolje. Tvoj komentar za zg ti nece pomoci. Samo si nabijas komplekse a ako mislis da sam jedna od onih koje leze na lovi grdno se varas. Samo sam realna i sretna sto imam gdje dati djecu na cuvanje da mogu ici na posao

  • Cijena vrtića je još jedan razlog da je sve manje djece. Jer nema dječijeg nema porodiljnog bolovanja ni plaće za porodiljno ,jednokratne pomoći (zapravo bi trebalo reći jednokratnog poklona jer se rodilo djete , ali ne)

Komentiraj: