I Mostarac među 11 osumnjičenih za terorizam

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužitelj Odjela za terorizam Tužiteljstva Bosne i Hercegovine uputio je prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za osam osoba.

Pritvor je zatražen za Elvira Muratovića (1979.) iz Rudog, Kemala Murića (1978.) iz Rožaja, Semira Salkovića (1967.) iz Trebinja, Zulfu Alajbegovića (1979.) iz Rogatice, Edina Tabakovića (1964.) iz Višegrada, Pecu Darka (1985.) iz Mostara, Elvira Mašića (1981.) iz Hadžića i Adisa Kešana (1995.) iz Skoplja.

Nakon uhićenja osumnjičeni su predati postupajućem tužitelju, koji je predložio da se prema osumnjičenima odredi mjera pritvora iz razloga predviđenih članom 132. stav 1. točka b)i d) Zakona o kaznenom postupku BiH za radoblje od mjesec dana.

Postupajući tužiltelj je prijedlog uputio, između ostalog zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike.

Pritvor je predložen i zbog ozbiljnosti kaznenog djela za koje je zapriječena kazna zatvora u trajanju više od 10 godina, te činjenice da bi puštanje osumnjičenih na slobodu moglo prouzrokovati narušavanje sigurnosti i javnog reda i mira, te ugrožavanje sigurnosti građana i imovine.

Ove osobe osumnjičene su zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo ‘Organiziranje – pripadanje terorističkoj grupi’, a sve u vezi sa kaznenim djelom ‘Terorizam’.

U akciji “Rez”, koja je 22. prosinca realizirana prema nalogu Tužiteljstva BiH, uhićeno je 11 osoba koja se dovode u vezu sa kaznenim djelom ‘Terorizma’ i ‘Financiranja terorizma’, pripremanja kaznenog djela, podstrekivanja osoba na odlazak na strana ratišta, te u vezi sa kršenjem Zakona o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH.

Tijekom akcije, koju su realizirali pripadnici Federalne uprave policije uz podršku partnerskih policijskih agencija i Obavještajno-sigurnosne agencije, pretreseno je 13 lokacija na području Kantona Sarajevo, prenosi Srna.

(Srna)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.