I Hrvati u BiH će odlučivati o pristupanju Hrvatske u EU

Jeste li za članstvo Republike Hrvatske u EU, glasi pitanje na koje će hrvatski državljani s biračkim pravom 22. siječnja moći odgovoriti zaokružujući jedan od sljedećih odgovora: za ili protiv.

Iako je bilo zamjerki, u prvom redu nevladinih udruga, da je nejasno tko će sve moći glasovati na referendumu, otklonjene su i te nedoumice: moći će glasovati svi s biračkim pravom, ma gdje se u tom trenu nalazili. Iz Državnog izbornog povjerenstva kažu kako se najveći broj upita građana odnosi upravo na postupak privremenog upisa i registracije birača, piše Večerni list.

Procedura je jasna: birači koji na dan referenduma budu izvan mjesta prebivanja uzimaju potvrdu u nadležnom tijelu državne uprave u mjestu boravka. Novost je da potvrdu ne moraju nositi sami, već mogu zatražiti od ureda da je dostavi uredu u mjestu glasovanja. Iako se špekuliralo kako Hrvati u BiH neće imati pravo glasa na ovom referendumu, iz veleposlanstva Hrvatske je ova vijest demantirana. Naime, kako su nam ponovili naši sugovornici, svi hrvatski državljani imaju pravo glasa, pa tako i oni koji žive u BiH.

– Situacija će biti skoro ista kao i za prošle izbore. Glasovat će se na četiri mjesta: Mostar, Sarajevo, Tuzla, Banja Luka. Jedina razlika u odnosu na izbore jest činjenica kako se ovaj put glasuje samo 22. siječnja, a ne dva dana, kao što je slučaj kada su izbori u Hrvatskoj – rekli su nam naši sugovornici. S obzirom da se glasuje samo jedan dan te kako se glasovanje obavlja na samo četiri mjesta u cijeloj BiH, ne očekuje se kako će Hrvati u BiH imati prevelik utjecaj na konačne rezultate referenduma oko ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

Očekuje se kako će posao oko konačnih spiskova i biračkih mjesta biti dovršen u idućih nekoliko dana, a najavljeno je kako će kroz oglase u medijima hrvatsko veleposlanstvo u Sarajevu dodatno informirati javnost o glasovanju i uputama koje su potrebne kako bi građani mogli ostvariti svoje pravo o pristupanju Hrvatske u EU, piše Večernji list.

(www.jabuka.tv)

5 komentara

  • TVRTKO

    Nisam siguran jeli to prava stvar Evropska Unija kad sve ove probleme gledam sta se desava.Bit ce najvjerovatnije radi kako ti oni narede vise mi to na diktaturu lici,nego na demokraciju.Mi cemo morati plesati kako oni sviraju zato sam za NE:

  • seru nešto protiv pjong janga. serem i ja, ali pjong jang bar ne skriva pravo lice znaju tko su i što su, i ne skrivaju to, a amerika nam “nastoji” prodat neku “demokraciju” koja je kao što je gore navedeno robovlasnička. u americi nema više čiste vode za piće, a kao posljedica obolijevaju od strašnih bolesti. recimo glasno dosta pesticida, dosta je nuklearnog otpada radi profita kao i mnogih drugih stvari, mi ne želimo da nam se djeca rađaju s poteškoćama i raznoraznim bolestima čiji su uzrok egomanija i želja za novcem i moći – pohlepa. trebamo živjeti u skladu s prirodom, prirodnim zakonom i poštivat je. dok god nam sudbinu bude krojila amerika i druge europske zemlje, svjetske zemlje željne gospodarskog razvoja Zemlja, sudbina svih zemljana i njihove djece je tmurna, siva! tko ima ? ja vas sad pitam narode, braćo, tko ima pravo, jel ima njih par pravo u parlamentu vladi donosit odluke kao što je izgradnja nuklearki, i raznih drugih zagađivača, izlijevanje nafte u more, odluke o kojima ovsi cjela zemaljska kugla cjelo čovječanstvo. ima! zašto? jer smo im mi dopustili, spustili smo glave kao kakvi garibi. ako nije tako zašto ih grade idalje, a znamo koliko nam štete donesoše il ne znamo ? jer taje od nas mnoge bitne stvari ! vrjeme je za promjene, vrjeme je da ustanemo kao jedan svi narodi svijeta i kažemo DOSTA JE ! inače rak, tumor, dijabetes i takva sranja ne samo da nas pogađaju neko će i našu djecu u buduće još više! Hvala!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.