I Federacija BiH daje veća prava homoseksualnim parovima

Federacija Bosne Hercegovine je za nešto manje od godinu i pol dana napravila drugi korak ka definiranju prava za istospolne parove u ovom dijelu BiH.

Na protekloj sjednici imenovana je interresorna radna skupina koja će izvršiti analizu propisa u okviru kojih istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvariti svoja prava koja proizilaze iz Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH, piše Klix.ba.

Članovi Interresorne radne skupine su: Sead Lisak (predsjednik), zatim Miljana Tuševljak, Anja Andrić-Alibegović, Sadmira Kotović, Muhamed Fetić , Marina Bera i Adisa Mehić.

Imenovanjem ove interresorne skupine došlo je do pomaka u ovom procesu kojeg je Vlada FBiH započela 19. listopada 2018.

Naime, Vlada je tada naredila imenovanje interresorne skupine koja će pripremiti teren za donošenje propisa kojim će se zaštititi prava istospolnih parova.

Tada je usvojena i informacija Federalnog ministarstva unutarnjih poslova o zahtjevima za upis podataka u matične evidencije koji se odnose na životne zajednice istospolnih parova.

Cilj je analizirati propise prema kojima istospolni parovi iz životne zajednice mogu ostvarivati prava koja proizilaze iz Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, te predložiti propise koje je potrebno donijeti na području Federacije BiH.

Podsjećamo, rezultat ove inicijative zapravo su žalbe na osnovu kojih je Federalno ministarstvo unutarnjih poslova upoznato o problemima koji su se pojavili u praksi, a koji se odnose na istospolne zajednice i upise u matičnu evidenciju.

Za razliku od BiH, prava za LGBT osobe, naprimjer, u Hrvatskoj su znatno proširena u posljednjim godinama, iako se ova populacija još uvijek može suočiti s određenim pravnim ograničenjima u odnosu na ostale stanovnike.

Tako je Ustavni sud u Hrvatskoj objavio prije nekoliko dana odluku u kojoj je zaključio da su sudovi i nadležna tijela dužni svima pod jednakim uvjetima omogućiti sudjelovanje u “javnoj usluzi udomljavanja”, objavio je to Index.hr.

Takav zaključak Ustavni sud je donio razmatrajući prijedloge za ocjenu ustavnosti tri članka Zakona o udomiteljstvu, za koje je niz stranaka, udruga i pojedinaca utvrdilo da diskriminiraju istospolne partnere.

Ustavni sud RH: Istospolni parovi mogu udomiti djecu

(www.jabuka.tv)


18 komentara

  • TO otkad je SDP NA VLAST DOSAO.SAD CE I CURICE MOC POBACIVAT UBIJAT PLOD SVOJ I PEDERI DJECU USVAJAT.
   ETO
   STA STE IZABRALI SAD PODRZAJITE!

   • Ma kakve veze ima tko je na vlasti, jednak je i sdp i hdz i sda i svi ostali.Direktiva je dosla i mora se provodit.
    Prevelik se znacaj daje ovim strancicama, kad se zna da slusat moraju. Svako sranje sa.zapada progutaju ko najsladju bombonu.
    Pa amerika ti salje poruku s pederom velwposlanikom. Koliko trebamo biti slijepi pa ne vidjeti sta nam porucuje. Tko zna sta ce nam jos poiskakat iz ormara.
    Nadam se da mi nece komentar brisati zbog omiljenog veleposlanika.

    • Kolinda nije dala pederima da djecu posvajaju ni curicama da ubijaju plod utrobe svoje.Za Milanovuca ce se usvojit taj zakon da moze.Sotonist.Crveni podaduli zmijski okot.Dijete svoje ostavio u Istri ni alimentacije ni ičega.sto bi se za tudju brinuo.Cuj pedere podrzava da usvoje! Oo mrš!

 • Narod odlazi ,ne moze prezivjeti,obitelji cijele a vlasti je vazno da homoseksualci dobiju prava ,koja prava,pa oni maltretiraju sav normalan narod svojim glupostima,ne zamarajte nas vise takvima!

 • Jada,jada,Bože dragi sve izrodi,sve za novac.Ali kad vas savjest počne mlatiti,neće vam HDZ SDA itd,niko moći pomoći,umirati će te nesretni šta potpisašte,…..gdje je referendum idioti jedni ateistički.

 • A eto mriv oni kriv ovi,gluposti,kao da se nusu i dosad radili abortusi i slicne stvari,niko nije kriv vec osoba koja to radi.Prije40 god dvoje djece je bilo moderno ;nedaj boze vise,a sta s ostalim zacetim nek svak odgovara zase,prema svojoj savjesti.

 • Dakako većini treba ukinuti sva prava, ma bih shit i s tim pederima više. Bože naš sačuvajvaj nas od sve poganštine i hule protiv naravi i protiv Boga.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.