I električni automobili zagađuju

Električni automobili ne emitiraju štetne plinove u vožnji.

Međutim, proizvodnja električne energije povezana je s proizvodnjom CO2 (ugljičnog dioksida), stoga električni automobili zagađuju neizravno, iako puno manje od benzinaca, na primjer.

Međutim, razlike među zemljama su značajne, objavila je Revija Hrvatskog autokluba. U posljednjih 30 dana 34,9% njemačke električne energije proizvedeno je iz ugljena, koji je njen glavni izvor energije.

Zbog toga je proizvodnja električne energije u Njemačkoj jedna od onih koje najviše zagađuju u cijeloj Europskoj uniji. Emisije su 535 g CO2eq po kilovatsatu pet puta više nego u Španjolskoj tijekom istog razdoblja (106 g CO2eq/kWh).

Stvari se ne popravljaju puno ako uzmemo u obzir prošlu godinu, budući da su emisije još uvijek iznad 500 g CO2eq/kWh, prema podacima iz Electricity Mapsa koje je obradio hibridosyelectricos.com.

To se, logično, odmah odražava i na korištenje električnih vozila. Vožnja električnim automobilom u Njemačkoj, zagađuje pet puta više nego primjerice u Španjolskoj.

Uzimajući u obzir emisije prosječnog benzinskog automobila (dodajući izravne i neizravne emisije nastale u proizvodnji benzina), u Njemačkoj trenutno vožnja električnim automobilom zagađuje samo 27% manje od benzinskog automobila.

U slučaju Španjolske, električni zagađuje sedam puta manje od benzinskog.

Dok benzinski automobil koji troši 6,5 l/100 km emitira približno 17,6 kg CO2 na 100 km, električni automobil koji se puni u Njemačkoj povezan je s približno 12,8 kg CO2 na 100 km.

Unatoč navedenom, električna vozila i dalje pružaju temeljnu prednost u urbanim središtima: ne ispuštaju ugljični dioksid (CO2), ugljični monoksid (CO), dušikove okside (NOx) ni leteće čestice (PM), što doprinosi boljoj kvaliteti zraka u gradovima, prenosi Revija HAK.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • 27% je opet 27% manje, a ne sumnjam da će s vremenom taj postotak biti veći.
    Samo da zatucani ljudi prihvate promjene.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.