I dok hrvatski klupski nogomet doživljava procvat bh klubovi sve niže padaju – Jabuka.tv

I dok hrvatski klupski nogomet doživljava procvat bh klubovi sve niže padaju

U Play-offu Lige prvaka i Europske lige sudjeluju sveukupno 64 kluba, njih 20 u kvalifikacijama za Ligu prvaka, te još 44 momčadi u kvalifikacijama za Europsku ligu.

Ukupno 36 europskih zemalja ima svoje klubove u ovoj fazi natjecanja, no nažalost ne i Bosna i Hercegovina, koja je i ove sezone ostala bez svojih predstavnika nakon dva odigrana pretkola dvaju europskih kupova a što najbolje govori o trenutnoj “kvaliteti” bh klupskog nogometa koji čvrsto zauzima svoje mjesto u skupini najlošijih europskih liga, jer smo u rangu sa San Marinom, Andorom, Armenijom, Finskom, Estonijom, Irskom i Sjevernom Irskom, Crnom Gorom, Velsom, Kosovom…, dok su ispred nas Luxemburg, Albanija, Litva, Kazahstan, Moldavija…

 

I dok hrvatski klupski nogomet doživljava istinski procvat klubovi iz Bosne i Hercegovine postaju takorekuć najpoželjniji ždrijeb.

Hrvati su uz Grke najzastupljenija država u ovoj fazi natjecanja, jer su to jedine dvije zemlje sa 4 svoja predstavnika u Play-offu, a po jednog manje imaju Austrija, Rusija, Portugal i Cipar.

 

Pored 4 hrvatska kluba još je njih 6 sa prostora ex Jugoslavije u Play-offu, pa tako po 2 predstavnika imaju Srbija, ali i Slovenija, te Makedonija.

Dapače, Slovenci će sigurno imati jednog u skupnom dijelu natjecanja pošto je Maribor izborio Play-off Lige prvaka. Možemo mi sada govoriti kako je Zrinjski bio blizu, međutim istina je da ni “Plemići” poput ostalih naših predstavnika nisu preživjeli drugo pretkolo, a mariborske “Viole” su pred vratima raja.

 

Drugi slovenski predstavnik Domžale također je “skinuo” jedan veliki skalp eliminiravši bundesligaša Freiburga, dok je Crvena Zvezda dva puta slavila protiv Sparte iz Praga. Makedonski prvak Vardar eliminirao je švedskog prvaka Malmöea, zamalo nakon toga i danskog Kopenhagena, a pored njih u igri za skupni dio Europske lige još uvijek je i Shkendija.

I nije ništa čudno što su klubovi iz Hrvatske i Srbije ispred naših, međutim pomalo je zabrinjavajuće što su toliko ispred naših klubovi iz Slovenije i Makedonije.

 

Popis zemalja koje imaju svoje klubove u Play-offu europskih skupova

 

4 – Grčka, Hrvatska

3 – Austrija, Cipar, Portugal, Rusija

2 – Češka, Danska, Engleska, Francuska, Italija, Izrael, Makedonija, Nizozemska, Rumunjska, Slovenija, Srbija, Španjolska, Turska, Ukrajina

1 – Albanija, Azerbajdžan, Belgija, Bjelorusija, Bugarska, Island, Kazahstan, Litva, Mađarska, Moldavija, Norveška, Njemačka, Poljska, Škotska, Švedska, Švicarska

 

(www.jabuka.tv)

 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.