I dalje aktivan veliki požar na tromeđi Širokoga Brijega, Posušja i Gruda

Već peti dan aktivan je veliki šumski požar na tromeđi Širokoga Brijega, Posušja i Gruda odnosno na lokalitetima Podvranić, Raško Polje, Tomilje i Posuški Gradac.

Požar na Podvraniću, s naše strane, je pod kontrolom, ali i dalje aktivan. Trenutno na tom požarištu dežuraju tri naša vatrogasca s jednim vozilom te kolege iz DVD-a Kočerin, potvrdio je za portal Jabuka.tv zapovjednik Profesionalne vatrogasne postrojbe Široki Brijeg Dario Čuljak.

Vatrenu stihiju nemoguće je zaustaviti bez pomoći iz zraka, bila to kiša ili helikopter, dok vatrogasci drže požar pod kontrolom na pristupačnijim dijelovima terena.

Vatra je u nekoliko navrata dolazila jako blizu magistralnoj cesti, no zbog stalnih dežura vatrogasaca ona niti u jednom trenutku nije ugrozila vozače i odvijanje prometa.

Preostali širokobriješki vatrogasci gase požar na tromeđi Turčinovića, Mokrog i Uzarića gdje gori borova šuma, a pomažu im kolege iz DVD-a Mokro.

Gori borova šuma na području tri širokobriješka sela

Podsjećamo, proteklog vikenda na području Županije Zapadnohercegovačke zabilježene su 33 intervencije vatrogasaca u gašenju požara te dvije intervencije pri prometnim nesrećema.a

U najvećem broju požara gorjele su trava i nisko raslinje, gorjela je i šuma, voćnjaci i vinogradi, a u nekoliko navrata su bili su ugroženi i stambeni objekti te je jedan napušteni stambeni objekt izgorio. Pričinjena je velika materijalna šteta.

Vatrogasci apeliraju na građane da se suzdrže od paljenja na otvorenom prostoru, da ne dovode u opasnost sebe i druge, ali i upozoravaju da prilikom požara nastaje ogromna materijalna šteta, te da se ugrožava priroda i okoliš.

Mostarski vatrogasci: Ljudi, sve gori

(www.jabuka.tv)