I BiH prva u nečem: Najveće nelegalno tržište i najskuplje cigarete u regiji

BiH ima najveće nelegalno tržite duhanom i duhanskim prerađevinama u regiji, tvrde u British American Tobaccco-u na osnovu istraživanja koje je nedavno uradila ova tvrtka i koje je proslijeđeno i vlastima BiH.

Situacija je više nego alarmantna, tvrde, na crno tržište otpada gotovo 50 posto svih prozvoda, javlja N1.

Samo da vam usporedim ove druge zemlje u regiji, u Hrvatskoj imate sedam do osam posto nelegalnog tržišta, u Srbiji od deset do dvanaest posto. U ovim zemljama koje su problematične kad pređe 13 posto, to je problem. Sad kad uzmemo da u BiH nelegalno tržište čini 50 posto i da tu država gubi više od 150 do 200 milijuna eura, možete vidjeti koliko je taj novac važan za BiH, upozorava Josip Lozar, direktor regulatornih poslova BAT Adria.

Ovome u prilog svjedoče i podaci Uprave za neizravno oporezivanje BIH. Uzet ćemo u obzir protekle tri godine.

Zanimljivo je da rezani duhan kojim se najviše trgovalo na crnom tržištu 2016.godine, 2018.godine je prepolovljen. No, gotovo duplo je skočila proizvodnja i trgovina ručno punjenih cigareta, a gotovo trostruko kutije duhana i duhanskih prerađevina koje su oduzete 2018. godine.

Najviše krijumčarenih cigareta dolazi iz Srbije i Crne Gore, no postoje nelegalne tvornice i unutar BiH.

Kad je u pitanju oporezivanje trošarinom cigareta i duhana, tu je mnogo više u odnosu na primjerice Srbiju ili Crnu Goru. Samim tim postoji interes da se određene količine tih cigareta uvezu na crno i prodaju na tržište BiH. Tu se najčešće koriste tzv. zelene rute, ogromna granica za prijenos gdje nema kontrole 24 sata. Određena količina se proizvodi i u nelegalnim tvornicama u BiH. Mi smo imali velike akcije “List 1” i “List 2”, gdje su pored velike količine cigareta, oduzeti i strojevi za usitnjavanje duhana, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

U kutijici cigarete 83 posto je porez koji se plaća državi. Naš dio kolača koji dijelimo s distributerima i ovima u maloprodaji iznosi između 10 i 15 posto te kutijice. Cijena je većim dijelim određena porezima. BiH spada u zemlje najvećega poreznog opterećenja, ističe Lozar.

Ili, prevedeno u odnosu na životni standard, bh. stanovnici plaćaju najskuplje cigarete u regiji, naravno ako ih odluče kupiti legalno.

Ekonomist Faruk Hadžić kaže kako je svemu kriva trošarinska politika koja je stvorila crno tržište i koji će u konačnici osvetiti upravo državi.

Pušača nije manje, kaže Hadžić, aludirajući na politiku prevencije. No, zato krijumčarenje cvijeta.

Švercom do mjesečne plaće: Metode iz vremena “Prosjaka i sinova” još aktualne

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.