Humor u doba korone: Nino Raspudić prikupio brojne koronaštoseve

Kako odmiče sezona korone, živci su sve tanji, lovaca u mutnom sve je više, a upitnici nad glavom se množe.

Uskoro više nikome neće biti do šale pa je ovaj tjedan posljednja umjesna prilika da se osvrnemo na humor u doba koronavirusa. Fenomen zaslužuje pozornost jer je pandemija, uza sav jad, proizvela i golemo iskrenje duha, piše Nino Raspudić u svojoj novoj kolumni za Večernji list.

Postoje koronaštosovi koji su globalni, ali i neki specifično naši, koje je strancu teško objasniti, poput obavijesti da će od ponedjeljka učenici iz Imotskog pratiti nastavu preko Bujice.

Osnovni razlog poplave koronahumora je činjenica da je u svakodnevici tolikog broja ljudi mnoštvo neuobičajenih, bizarnih situacija. Kao u nekom izokrenutom svijetu, počevši od osnovne poruke #ostanidoma parodirane kao #ostaridoma i činjenice da se nikada tako malo od čovjeka nije tražilo za spas svijeta ili barem domovine.

Cijeli život te dižu iz kreveta, tjeraju s kauča, prisiljavaju da nešto radiš, a sada se od tebe traži suprotno. Već legendarni meme pokazuje dvije iste fotografije muškarca kako izvaljen na kauču spava otvorenih usta.

Uz jednu piše “2019. – lijeno đubre”, uz drugu “2020.– odgovoran građanin”. Na istom tragu je i misao:

Apokalipsu sam zamišljao sa zombijima, naoružan do zuba, a ne da sjedim doma i perem ruke.

Poseban žanr čini humor na temu fizičke zapuštenosti u izolaciji – muškarci su omedvjedili, žene obrasle, ukratko: “Kad završi samoizolacija, na frizera će se čekati k’o na magnetsku rezonanciju“.

Muško-ženski, posebno bračni odnosi, oduvijek su neiscrpan izvor viceva, pa kako ne bi bili u stanju kućnog pritvora u kojem se nalazi cijeli svijet. Od ranih: “Talijani moraju biti u kući, ne smiju u kafić, na utakmicu, u kino, kod prijatelja… Isto k’o i ja otkad sam se oženio“, do karikature Tisje Kljaković na kojoj muž okrenut leđima gleda kroz prozor, a žena kaže: “Cili dan je u kući, ako ovo potraje mi ćemo se poubijati”.

Peti dan izolacije kaže muž ženi: “Idi se malo prošetati, ja ću ti kaznu platiti“, a najavljuje se i novi zakon – tko izdrži sa ženom 14 dana u izolaciji, imat će sva prava kao razvojačeni branitelji. U prilog tome govori i sljedeći bračni dijalog: “Gdje si pošao? Na balkon. Vraćaj se, jučer si bio!”. Svijet se izokrenuo i po pitanju odnosa starih i mladih. Danas djeca brane izlazak iz kuće starcima koji pokazuju tvrdoglav neposluh: “Rekla sam ti da ne smiješ van! A kako Ankica smije? Ne zanimaju me tuđe mame“.

Srbi, tradicionalno, o junaštvu: “E, što me majko ne rodi prije šesto i nešto godina pa da padnem kao junak na Kosovu polju, a ne da kao pizda strepim tko će kihnuti na mene.” U Crnoj Gori karantena, spiker kaže: “Ljudi, za ovo smo trenirali cijeli život.” Uz pasivni heroizam, bračne odnose u karanteni i TV školovanje, velika inspiracija su i novi fetiši, od toaletnog papira do zaštitnih maski: “Sve se nema (novca), a maska s čepom se nosi...”

Brojni su i novi stereotipi o Kinezima i njihovim prehrambenim navikama te o Talijanima kao friškim objektima izbjegavanja. I političari dolaze na svoje, od Macrona koji poručuje: “Izbjegavajte starije”, preko Milanovića koji kaže: “Razumijem kako vam je, i ja sam jednom imao virus na računalu”, do nostalgičnog memea: “Kolinda je rekla da će Hrvati raditi od kuće, preko interneta… Vi niste vjerovali.”

Tu je i mnoštvo drugih tema, od slojevitog odnosa između Chucka Norrisa i koronavirusa do činjenice da je Hajduk već mjesec dana bez poraza. Uvrstio bih tu i sočan trač kako Krešimir Macan vlastoručno izrađuje one “dječje” crteže u kojima su Beroš i Božinović prikazani kao superheroji. Priča za sebe su filozofski uvidi poput: “Bilo je i većih problema pa ih nismo riješili”, “Tko ne umre, preživjet će”, “Stanje je teško, ali nije ozbiljno“.

Ima i ekonomskih: “Da nismo na vrijeme uništili gospodarstvo, sada bismo imali velike gubitke.” No misao je na kraju uvijek usmjerena prema budućnosti. Ukratko, i korone i Stožera i društvene distancije nam je navrh glave:

Jedva čekamo da se vratimo na ustaše i partizane i da sve opet bude normalno.

(www.jabuka.tv)

8 komentara

  • Nino svaka čast za komentare i intelektne kritike vlasti.Dosta nas vidi da nas manipuliraju i lažu .BUJANAC je isto imao u zadnje vrijeme dobre goste da se malo čuje i drugačije mišljenje a ne samo od vladajućih

  • Níno trebo si doc svom Velkóm prijateju fra Mariju na Seminar imo je temu oSeksualnosti a ti imaš bogato iskustvo u braku i Vanbraka odrzat predavanje na tu temu jer je on tebí dao podršku na promociji tvoje Knjige u Širokom gdje si ga Posebno pozdravio

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.