Humanitarnoj udruzi fra Mladen Hrkać dodijeljeno priznanje ”Didak”

Humanitarnoj udruzi “fra Mladen Hrkać” je u srijedu na Svečanoj akademiji u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu dodijeljeno značajno priznanje “Didak” za područje humanitarnog djelovanja povodom početka obilježavanja 100-te obljetnice akcije spašavanja od gladi djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine koju je potaknuo fra Didak Buntić.

Nagradu je u ime Udruge primio Ivan Soldo, predsjednik Udruge, koji je u više navrata istaknuo zahvalnost i ponos što je rad Udruge prepoznat i potvrđen ovako značajnim priznanjem koje nosi ime, lik i djelo jedne takve veličine koja je ostavila veliki trag u brojnim sferama, a posebice kad su u pitanju humanost i ljudskost.

“Ovo je velika potvrda za svaki naš napor, dah i korak ostvaren kako bi pomogli svojoj braći i bližnjima u teškim trenucima. Neopisiva je čast primiti ovu nagradu tijekom 100-te godišnjice obilježavanja jedne od najhumanijih i najnesebičnijih akcija u 20. stoljeću. S druge strane, ovo priznanje, i sve ono što predstavlja, je i velika obveza za sve nas da nikad ne posustanemo u činjenju dobra te da postajemo još bolji i još predaniji u svom plemenitom naumu. Ova nagrada nas obvezuje da ni u najtežim trenucima ne dignemo ruke od naše istinske misije – pružanja ruke bespomoćnoj, usamljenoj i uplašenoj duši dok nosi svoj teški križ. Baš kako je činio i sam fra Didak Buntić,” rekao je Ivan Soldo.

Nagradu je svim dobitnicima uručio fra Miljenko Šteko, provincijalni ministar Hercegovačke franjevačke provincije.

Foto: HUMH

Od nastanka manifestacije “Didakovi dani” ova se nagrada dodjeljuje osobama ili institucijama koje slijede ovog velikana na područjima političkog, humanitarnog, gospodarskog, znanstvenog i kulturnog djelovanja te osobi koja je zaslužna za promicanje njegova lika i djela.

U više od 4 i pol godine djelovanja, Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać” je osigurala je 59.100 obroka, 19.600 noćenja, 2150 autobusnih karata, 45.800 l goriva te 161.000 km plaćene autoceste za više od 3.650 osoba s podučja Hrvatske i Bosne i Hercegovine koje su boravile na liječenju u Zagrebu.

Pomoć je osigurana zahvaljujući potpori preko 150.000 fizičkih i pravnih osoba iz Hrvastke, Bosne i Hercegovine te inozemstva. Rad Udruge je prepoznat i od strane Europskog parlamenta što potvrđuje nagrada “Europski građanin” za 2016. godinu.

Svečanost obilježavanja godišnjice i dodjele priznanja “Didak” je održana pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, člana Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića i Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • A što drugo Duhovne vođe trebaju raditi nego pomagati sirotinju bolesne itd. Jer crkva ima velika bogatstva nekretnine itd i vozaju veoma skupe aute. I neka se okanu politike.

  • Pa nekazete da je fra Didak bio zastupnik na beckom dvoru.kada je vodio klerike u Bec spavali na staciji dok su se umivali i brijali oce vlak poci Didak velju cekaj dok momci budu gotovi.moj did.

    • Dide ne prdi, vidi se da te vrime pregazilo. Saberi se, odi u crkvu, ispovidi se koji put i ne dipli u prazno. Možeš i red cmilja okopat

  • Fra Mladen je bio veliki svecenik i veliki covjek i radi njega i radi ljudi koji trebaju pomoc treba ovu udrugu podrzavat tko god je u mogucnosti.ajde nek nesto lijepo moze covjek procitat i sjetit se tog divnog svecenika .

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.