Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać” gradi dom za 220 korisnika

Humanitarna udruga “fra Mladen Hrkać” i Ured za informiranje Europskoga parlamenta u RH predstavili su početak projekta izgradnje objekta “Dom fra Mladen Hrkać” koji će biti izgrađen u zagrebačkoj Dubravi te će moći istovremeno primiti čak 220 korisnika – oboljelih i njihovih obitelji iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a koji u Zagreb dolaze na liječenje.

Izgradnja doma financirat će se donacijama, brojnim dobrotvornim aktivnostima, europskim fondovima i osnivanjem Zaklade, a očekivano otvorenje ove humanitarne ustanove jedinstvene na ovim prostorima očekuje se u lipnju 2021. godine.

Svoju podršku projektu i radu Udruge uopće dali su izaslanik Predsjednice RH Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Drago Prgomet, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih i europskih poslova Joseph Gene Petrić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, državni tajnici, pročelnici gradskih ureda i pomoćnici ministara, veleposlanici i predstavnici stranih zemalja u Hrvatskoj te drugi predstavnici gradskih, državnih i zdravstvenih institucija, organizacija i zavoda.

Podršku projektu dali su brojni visoki dužnosnici.

Krajem 2016. godine Udruga je ostvarila pravo građenja “Doma fra Mladen Hrkać” na zemljištu veličine cca 5000 m2 u vlasništvu Grada Zagreba na adresi Avenija Gojka Šuška. Projekt je trenutno u fazi raspisivanja Javnoga natječaja za izradu idejnoga rješenja “Doma fra Mladen Hrkać”.

Raspisivanjem natječaja završit će prva faza projekta izgradnje “Doma fra Mladen Hrkać” na ljeto 2017. godine. Provedba projekta nastavit će se ishođenjem građevinske dozvole i izradom detaljnoga izvedbenoga projekta izgradnje budućega objekta te prikupljanjem potrebnih financijskih sredstava. Završetak građevinskih radova i izgradnja objekta “Dom fra Mladen Hrkać” predviđeni su za prosinac 2020. godine, nakon čega će uslijediti opremanje izgrađenoga objekta potrebnim namještajem i opremom.

“Ovo je mali projekt u usporedbi s veličinom čovjeka kakav je bio fra Mladen, a ovo moramo i želimo napraviti u njegovo ime. Hrvati u Bosni i Hercegovini se ne bi uspjeli održati bez fratara i ovo je jedan od načina kako ćemo im se odužiti – obećajem da ćemo u naredne tri godine s Udrugom “fra Mladen Hrkać” sagraditi ovaj dom, koji će pružiti pomoć i utjehu mnogima”, istaknuo je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, jedan od partnera i prijatelja Udruge.

Ovo je mali projekt u usporedbi s veličinom čovjeka kakav je bio fra Mladen, istaknuo je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“Dom fra Mladen Hrkać” sadržavat će 55 smještajnih jedinica različitih karaktera, a istodobno će moći ponuditi smještaj i skrb za čak 220 osoba, uključujući smještajne jedinice za osobe s invaliditetom, kao i za one kojima je potrebna izolacija i karantena. Glavni način financiranja izgradnje ovoga humanitarnoga objekta koji će pomoći mnogim oboljelima iz Hrvatske i BiH te njihovim obiteljima bit će upravo Zaklada fra Mladen Hrkać.

Osnivanje Zaklade je pri samom završetku, a njezina osnovna namjena bit će izgradnja, opremanje i održavanje objekta “Dom fra Mladen Hrkać”. Predviđa se da će objekt “Dom fra Mladen Hrkać” biti spreman otvoriti svoja vrata oboljelima i potrebitima u lipnju 2021. godine. Projekt izgradnje objekta “Dom fra Mladen Hrkać” brojne su institucije i pojedinci ocijenili projektom od nacionalnoga interesa, priopćeno je.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.