Humanitarna pomoć iz mostarskog Dompesa stigla u Ukrajinu

U četvrtak je u Ukrajinu stigao tegljač s humanitarnom pomoći za kojega su novac prikupili mladi iz franjevačkog Studentskog doma Dompes i građani Mostara predvođeni svećenikom i humanitarcem fra Ikom Skokom.

Brašno, ulje, riža i druge potrepštine isporučene su u franjevačkome samostanu nedaleko od granice s Poljskom u ukrajinskoj oblasti Zakarpatska, potvrdio je Skoko.

Tročlano izaslanstvo na put je krenulo u utorak preko BiH, Hrvatske, Mađarske nakon čega su u četvrtak prešli ukrajinsku granicu.

Skoko je izjavio telefonski za lokalne medije u Mostaru da se susreo s franjevcima u Zakarpatskoj oblasti, a da ga slike Ukrajine podsjećaju na devedesete u kojoj žene i djeca bježe preko granice, te se opraštaju od svojih supruga i očeva.

Novac prikupljen u humanitarnoj akciji u Studentskome centru Dompes početkom travnja mostarski franjevci su prvotno htjeli uplatiti putem banke, no zbog problema u platnome prometu odlučili su se za kupovinu potrepština i dostavu pomoći tegljačem.

Skoko je jedan od inicijatora i sudionika i humanitarnoga konvoja Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu koji je u prosincu 1993. godine uspio probiti blokadu te ratne enklave u kojoj je na rubu gladi i opstanka bilo oko 70.000 Hrvata.

U Mostaru je uz pomoć brojnih donatora, među kojima je i Vlada RH, izgradio dom za siromašnu djecu i studente Dompes.

(Hina)

2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.