Huawei predstavlja HongMeng OS ovoga tjedna, prvi mobitel s vlastitim OS-om do kraja godine

Huawei je, po izbijanju krize s Googleom i ostalim proizvođačima, javno priznao da već ima svoj zamjenski OS spreman. HongMeng (iili ARK OS), kako ga nazivaju, razvija se već godinama, trebao bi biti u stanju pokretati aplikacije pisane za Android, a Kinezi tvrde kako će biti i brži od Androida i drugih OS-ova.

Do sada su ga instalirali tek na testne uređaje, prema nekim navodima njih milijun, a uskoro bi mogli i u slobodnu prodaju pustiti prvi mobitel s vlastitim OS-om.

Piše tako kineski Global Times, nagovješćujući da bi Huawei prvi uređaj s HongMeng OS-om na tržište mogao plasirati do kraja godine. Bit će to, kažu, mobitel iz sredine ponude, s cijenom od oko 2.000 juana (otprilike 500KM).

Osnovna će svrha lansiranja ovog modela biti upoznati tržište, korisnike i developere s mogućnostima novog OS-a, te privući ljude na svoj ekosustav.

Izvor kojeg citiraju kaže da će se mobitel pojaviti u posljednjem kvartalu godine, istodobno sa serijom Huawei Mate30, i da će na zalihama biti spremno nekoliko milijuna primjeraka, prenosi Bug.

Prvi će biti TV

HongMeng OS bi svoju premijeru trebao doživjeti 9. kolovoza na developerskoj konferenciji u kineskom Dongguanu. Samo dan nakon toga navodno bi u prodaju trebao stići prvi uređaj zasnovan na njemu, neće to biti mobitel, već pametni televizor kineske kompanije Honor.

HongMeng će, naime, biti OS ne samo za mobitele već za mnoge druge uređaje poput IoT spravica, industrijskih uređaja, servera, routera, i slično.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.