HSPF osuđuje neprofesionalno izvještavanje FTV-a o Simuliranom parlamentu 2019.

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) oštro osuđuje izvještavanje novinarke Maje Popović sa Federalne televizije (FTV) o Simuliranom parlamentu 2019. zbog izrazito pristranog, neobjektivnog i tendencioznog priloga.

Bilo nam je iznimno zadovoljstvo što je naš tradicionalni projekt „Simulirani parlament“ popraćen od strane javnih servisa (BHRT, FTV) te od niza medija i novinskih agencija kojima ovim putem još jednom zahvaljujemo na korektnom izvještavanju. Međutim, jednako tako uvelike smo razočarani neprofesionalnim izvještavanjem Federalne televizije s ovoga događaja, koje je ispunjeno netočnim informacijama i subjektivnim stavovima, što bi za javni medij trebalo biti nedopustivo.

Naime, u prilogu emisije „Federacija danas“ izmijenjen je naziv naše Udruge na način da je „Hrvatski studentski politološki forum“ preimenovan u „Studentski politološki forum“. Ovime je selektivno izostavljena naša glavna identitetska odrednica „hrvatski“, što uvijek s ponosom ističemo budući da smo jedina studentska udruga u BiH sa hrvatskim predznakom.

Da se ne radi o slučajnoj pogrešci, razvidno je iz nastavka priloga u kojemu novinarka samovoljno tumači i određuje značenje stavova koje su izrekli predstavnici organizacija te ih, ponovno selektivno, pripisuje pojedinim političkim akterima, što je u direktnoj suprotnosti sa osnovnim novinarskim načelima.

Upečatljiv je i kraj priloga koji završava riječima: Zbog ovakvih stavova, definitivno smo sigurni da se politička situacija u Bosni i Hercegovini neće uskoro promijeniti.

Ne ulazeći u to je li ovo pojedinačan stav spomenute novinarke ili stav cjelokupnog javnog servisa FTV-a, budući da je „definitivni“ zaključak iznesen u množini, čvrsto smo uvjereni kako zadaća javnih servisa i njegovih djelatnika nije donošenje zaključaka ni proricanje budućnosti, već istinito, vjerodostojno i objektivno informiranje gledatelja na kojima ostaje donošenje zaključaka i kreiranje mišljenja.

Rado bismo povjerovali kako se ipak radi o slučajnim pogreškama, ali sve navedeno svjedoči upravo suprotno. Još jednom izražavamo žaljenje zbog ovakvog selektivnog izvještavanja te neprimjerenih i nepotrebnih komentara iznesenih u prilogu, a pogotovo što je dopušteno prikazivanje istih na jednom od javnih servisa u BiH.

Cjelokupan prilog dostupan je na linku.

(www.jabuka.tv) 


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.