HSPF: Destruktivna velikobošnjačka hegemonija kontinuirano uništava BiH

Hrvatski studentski politološki forum (HSPF) izražava žaljenje “zbog činjenice kako probošnjačke političke stranke nastavljaju rušiti i negirati temeljno načelo bh. Ustava, iz čega je razvidno kako se ne radi o samozvanim patriotima, nego grobarima Bosne i Hercegovine”.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

Naime, poražavajuće je da nakon gotovo dva puna desetljeća hegemonije, preglasavanja i dominacije, probošnjačke stranke još uvijek inzistiraju na obesmišljavanju konstitutivnosti naroda tako što bi se reducirala snaga domova naroda.

Umjesto da pravovremeno shvate ozbiljnost situacije i Hrvatima kao državotvornom narodu priznaju ona prava koja su im ukrali, (pro)bošnjački miloševići poručuju kako im je prihvatljivo da Hrvati biraju vlastite političke predstavnike, ali samo ako ti isti predstavnici suštinski neće moći ni o čemu odlučivati. Drugim riječima, probošnjačke stranke žele hegemoniju zamijeniti hegemonijom.

Ovom prilikom želimo podsjetiti javnost na izrazito licemjernu i nedosljednu politiku SDA koja se još krajem 2018. godine također zalagala za simetrično rješenje između Doma naroda FBiH i Vijeća naroda RS-a. Međutim, tada se SDA zalagala za povećanje snage Vijeća naroda u RS-u, za razliku od današnjeg inzistiranja na slabljenju Doma naroda FBiH.

Inače, BiH nije jedina zemlja u svijetu s dvodomnim parlamentom jednakih ovlasti niti je navedeno uređenje antidemokratsko, kao što neki ignoranti neutemeljeno tvrde. Naprotiv, na identičan način su uređene mnoge konsolidirane, funkcionalne i djelotvorne demokracije poput SAD-a, Švicarske, Italije i Belgije.

Prema tome, očigledno je kako korijen i generator svih problema nije simetrični bikameralizam, nego povrh svega destruktivna velikobošnjačka hegemonija koja kontinuirano uništava Bosnu i Hercegovinu.

Bivša država je propala zbog autarkičnog, većinskog nacionalizma koji u svojoj sljepoći nije bio sposoban prihvatiti stvarnost, odnosno višenacionalnu prirodu zemlje. Ukoliko se nastavi razarajuće djelovanje probošnjačkih stranaka, identičan scenarij u Bosni i Hercegovini će postati samo pitanje vremena.

S tim u vezi, HSPF pozdravlja napore američkih i europskih izaslanika koji rade na stabilizaciji prilika u BiH. Nadamo se kako će svi politički akteri u konačnici prihvatiti rješenja koja se temelje na dosljednom poštivanju Ustava BiH i provjerenim demokratskim metodama upravljanja razlikama u višenacionalnim zajednicama. To je jedini put ka funkcionalnoj i održivoj Bosni i Hercegovini, navodi se u priopćenju.

(www.jabuka.tv)5 komentara

  • Dugo sam vjerovao da bi zajednistvo bar nekako funkcioniralo, ali sada se vidi sa kime imamo posla, treba stvarati nove planove za izlazak iz ovoga pakla!

  • Sa bosnjasnjacima ovakvim na politickoj sceni nema zivota..Ovoliko mrzne, izvrcanja cinjenica, ovoliko zelje za unistenjem hrvata u Federaciji nezamislivo. Oni su definitivno najveci rusitelji BiH. Gledamo mlade ljude Becirevic, Reuf Bajrovic, Donlagic itd. Toliko mrznje, zlobe strasno. Suzivot je skoro nemoguc na zalost…

  • Bošnjački političari su ‘prefrigani umjesto da Hrvati, Srbi i MZ posatavlja pitanja oko naprasnog uvođenja novog Bošnjačkog naroda kao konstutivnog u BiH 1993/94 ….oni Bošnjaci svima dijele lekcije i postavljaju zahtjeve s nahlaskom da BiH u budućnosti postane samo Bošnjačka.

  • Muslimani su gori od četnika, toliku mržnju kakvu šire muslimanski mediji, nisu širili ni četnici. A sve pod nazivom bosansko-hercegovački mediji. Najgore je to da od takozvane međunarodne zajednice nema nikakve reakcije, dok su se na drugoj strani svim silama trudili da se ne dopusti osnivanje hrvatskog RTV programa.

  • Nitko više ne spominje Boga. Stalno se ruje po mrtvima. Nas je vjera učila da kažemo: Pokoj vječni daj im Gospodine počivali u miru Božjem. Ruku pomirenja stalno pružamo. Dok su naša djeca ginula u Mostaru, od rezervista i Crnogoraca muslimani su govorili da to nije njihov rat, a hrvati su branili svoja ognjišta. Sada u miru hoće sve silom. Dosta više.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.