HSP BiH: Za odlazak građana kriva korupcija

Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine (HSP BiH) trenutno najveći problem odlaska bh. građana u zapadnu Europu vidi u korupciji u javnim poduzećima i prigodom javnih nabavki.

”Moramo stati u kraj institucionalnoj korupciji u velikim javnim poduzećima čiji je vlasnik država, odnosno Vlade Federacije BiH, Vlada Republike Srpske i na državnoj razini Vijeće ministara BiH, koji preko svojih ljudi u upravnim i nadzornim odborima kontroliraju njihov rad”, smatraju u HSP-u BiH.

”Od korupcije godišnje jedna milijarda maraka ode u džepove pojedinaca. Prema tome ako jedno radno mjesto košta oko 20.000 KM, dok je u složenijim industrijama i do 100.000 KM možemo reći da bi se godišnje u BiH moglo nanovo otvoriti oko 40.000 jednostavnijih radnih mjesta dok bi oni složeniji poslovi sa većom dodatnom vrijednošću tražili više vremena i sredstava. Isto tako za ovaj cilj bi trebalo pojednostavniti procedure osnivanja malih obrta i poduzeća.

Trebalo bi promijeniti zakon o obrtu, kao i legislativu o opterećenjima na plaće i smanjiti parafiskalne troškove kao i vrijeme i procedure za osnivanje novih poduzeća. Međutim, to je sve lakši dio posla, a najteže je korupciju u javnim nabavama i javnim poduzećima svesti na minimalne mogućnosti”, ocjenjuju u HSP-u BiH.

Veselimo se, dodaju u Stranci, kako ovih dana brojni maturanti izlaze iz srednjih škola.

”Oni bi trebali da prelaze u gospodarstvo i svijet rada te doprinose svome statusu ali i društvu općenito. Međutim, oni mogu jedino poslije mature na zavode za zapošljavanje ili u inozemstvo. U društvu se sve više nameće lažna teza kako je mladima bolje da idu raditi u inozemstvo nego ostati u BiH”, navodi se u priopćenju HSP-a, koje potpisuje predsjednik Stanko Primorac, uz napomenu kako je u zadnje vrijeme, prema nekim procjenama trajno otišlo oko 100.000 građana BiH u zapadnu Europu.

(www.jabuka.tv)

10 komentara

  • Roditelj sam petero djece od kojih je troje vec otislo vani ,a ovih dvoje su jos u skoli !!!Kojoj i kakvoj skoli ?!Punoj korupcije jada ,problema i profesora koji stalno traze neka svoja prava,strajkaju ,a oni su sverceri broj jedan u ovoj drzavi,.Svi odreda daju instrukcije tj,van radnog vremena dodatno rade,naravno bez fiskalne kase i oni nisu u sustavu pdv-a i nedolaze im federalne inspekcije !!Ma dajte molim vas tko nam uci djecu i u kakvoj drzavi ?!Pa i ne bjezala djeca od nemila do nedraga !! A nema te stranke koju treba osobito prozivati,tj,izdvajati od drugih,,nema vam u ovoj drzavi stranke koja se bori za opca dobra !Bitno im je samo dobro se pozicionirat uvalit blizu jasla i pomalo !!!

  • kriva je korupcija i stranački uhljebi koji se nalaze na spiskovima po svim općinama i firme koje moraju primat stranačke uhljebe ili ti dugo uhe ljude

  • Korupcija? Ma nije moguće!
    Ili znate iz iskustva? Nemoguće!
    Koalicija Walter Wolf to ne bi dopustila dok je bila na vlasti! To je nešto novo, zaštićen patent dočim niste to radili. A ni pokopani Zvonko nebi dopustio.
    ZA DŽUDŽINICU SPREMNI!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.