Hrvoje Mandić: Grabovica je pravi primjer etničkog čišćenja pod Armijom BiH

Zločini Armije BiH nad civilima hrvatske nacionalnosti u selu Grabovica, dogodio se 8. i 9. rujna 1993. godine u sklopu napadne operacije Armije BiH poznate pod nazivom “Neretva ’93”.

Kako je riječ o naseljenom mjestu koje se nalazilo duboko unutar teritorija koje je tada kontrolirala Armija BiH, u ovom slučaju ne može biti riječ ni o kakvom “incidentu na crti bojišnice”, nego o klasičnom primjeru etničkog čišćenja duboko unutar teritorija pod nadzorom A BiH, istaknuo je povjesničar iz Širokog Brijega, Hrvoje Mandić (Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH) u ekskluzivnom razgovoru za HRsvijet.net.

Kada je i kako počela operacija Neretva ’93 i koji su njeni osnovni ciljevi?

Prije svega u vrijeme izvođenja napadne operacije ABiH pod nazivom “Neretva ’93” imao sam samo šest godina. O navedenoj operaciji mogu samo govoriti iz pozicije profesionalnog povjesničara, isključivo na temelju činjenica i analize dostupnih ratnih dokumenta.

Ovoj odluci su prethodile političke odluke muslimanskog političkog vodstva na čelu s ratnim vođom Muslimana-Bošnjaka Alijom Izetbegovićem kao i odluke sa savjetovanje vrha A BiH u Zenici 22. kolovoza 1993. godine na kojem su sudjelovali isključivo zapovjednici iz reda muslimanskog (bošnjačkog) naroda. Nedvojbeno je da su temeljni ciljevi operacije bili prodor prema Mostaru, Čapljini i Stocu, te eliminacija HVO, odnosno stavljanje HVO-a pod potpunu podčinjenost A BiH što je bilo u potpunoj suprotnosti s ranije potpisanim sporazumima.

Također je nedvojbeno da je ova napadna operacija A BiH pokazatelj da je tadašnji bošnjački političko-vojni u potpunosti prigrlio ratnu opciju, odnosno odlučio zagospodariti prostorima koji su po tadašnjim prijedlozima MZ trebali ući u sastav hrvatskih provincija u BiH.

U vrijeme trajanja hrvatsko – muslimanskog rata crte bojišnice između A BiH i VRS su bile mirne pa je A BiH većinu snaga povukla s tih crta bojišnice i usmjerila ih na crte bojišnice sa HVO-om. Poznati su brojni primjeri suradnje A BiH i VRS, posebno na tadašnjem hercegovačkom ratištu. Notorna je činjenica da su u ljeto 1993. godine današnji “mirotvorac” Safet Oručević, zajedno s bivšim oficirom JNA i generalom Armije BiH Arifom Pašalićem, dogovarao s Ratkom Mladićem “zajednički izlazak na Neretvu i sve do Neuma” kao i stvaranje “srpsko-muslimanske hercegovačke regije”, uz tvrdnju da Muslimani u Mostaru “sa Srbima mogu i hoće da žive, a s Hrvatima ne mogu i neće.”

Safet Oručević, odnosno tadašnje muslimansko političko i vojno vodstvo u Mostaru, mjesecima su plaćali Srbima da svojim topništvom tuku hrvatske ciljeve u djelu Mostara pod nadzorom HVO-a. Navodno su Srbi povremeno tukli i više nego je bilo plaćeno uz opasku da “oni časte”, valjda u ime “antifašizma” te bratstva i jedinstva “naših naroda”.

Radi utvrđivanje povijesne istine koja je neophodna da bi Hrvati i Bošnjaci, kao konstitutivni narodi u Bosni i Hercegovini, mogli stvarati suživot predlažem zajedničku znanstvenu konferenciju hrvatskih, bošnjačkih i međunarodnih povjesničara, kao i istaknutih sudionika iz vremena rata kako bi došli do što realnije slike o svemu što se događalo u vrijeme hrvatsko – muslimanskog (bošnjačkog) rata.

U sklopu te operacije A BiH je počinila brojne zločine. Možete li nabrojati zločine A BiH učinjene u sklopu operacije „Neretva ’93“ s posebnim osvrtom na zločine u Grabovici i Uzdolu čije godišnjice obilježavamo ovih dana?

Sve te zločine je pratilo etničko čišćenje, a navest ću samo veće zločine: Orlište, Trusina, Doljani (Stipića livada), Grabovica, Mostar, Konjic, Jablanica, Uzdol u Hercegovini i poglavito Bugojno u Bosni u ljeto 1993. godine. Poznati su i zločini ABiH nad Hrvatima u Zenici, Vitezu, Travniku, Kaknju kao i u drugim mjestima Središnje Bosne.

Grabovica je po svemu ipak posebna. Bio je to, detektivskim rječnikom rečeno “gotovo savršen zločin”. Riječ je o zločinu koji se dogodio duboko u dubini teritorija kojeg je kontrolirala A BiH. Poubijani su civili hrvatske nacionalnosti, svi stanovnici sela Grabovice. Slučajno su ostali živi samo dva dječaka, braća Zadro koji su se u vrijeme zločina uspjeli sakriti. Dakle, nije riječ ni o kakvom “incidentu na crti bojišnice”, nego o klasičnom primjeru etničkog čišćenja duboko unutar teritorija pod nadzorom A BiH.

Iz svih dokumenata A BiH vidljivo je da su za taj zločin znali svi nadređeni zapovjednici kao i bošnjački politički vrh a to je sve sakriveno od očiju javnosti od leševa koji su nestali do medijske i pravosudne blokade. Već odavno je o zločinu nad Hrvatima u Grabovici sve poznato, ali nema ni optužnice, a kamo li presude. Slično je i s Uzdolom.

Jesu li činjenice o zločinu u Grabovici poznate sudu u Haagu i domaćim sudovima?

Ako sam kao mladi povjesničar došao do ovih činjenica, nema razloga da do njih nisu mogli doći strani i domaći istražitelji. Jesu li do njih došli ili nisu i zbog čega te činjenice nisu uzimane u obzir kod procesuiranja ratnih zločina, po osobnoj ili zapovjednoj odgovornosti, nije mi poznato. Moj cilj bio je utvrditi činjenice relevantne za povijest kao znanost.

Poznato je da su brojni istražitelji tužiteljstva BiH prikupljali dokumentaciju o zločinima i da su cijeli timovi istražitelja prebrali i dio arhiva HVO-a koji se nalazi u Republici Hrvatskoj. Kakvi su rezultati njihovih istraživanja?

Koliko je meni poznato oni u predistražnim i istražnim radnjama nisu pokazivali nikakav interes za zločine A BiH nad Hrvatima nego su ciljano i selektivno tražili dokaze protiv pripadnika HVO-a. Rezultate takve kampanje vidimo posljednjih godina pred pravosudnim organima u BiH.

Zbog čega nisu tražili dokaze za zločine A BiH nad Hrvatima?

Vjerojatno su takav nalog dobili od svojih nadređenih, a zbog čega nisu uopće tražili dokumentaciju o zločinima A BiH nad Hrvatima, problem je odnosa politike i pravosuđa. Odgovor na ovo suštinsko pitanje treba dati pravosudni sustav Bosne i Hercegovine kao i političke strukture u Bosni i Hercegovini. Naravno, i međunarodni mentori koji se desetljećima bave pravosuđem u BiH.

Dio optužbi dužnosnika HR HB i pripadnika HVO-a rađen je na temelju transkripata iz Ureda Predsjednika RH Tuđmana. Možete li to komentirati?

Kao povjesničar ništa ne komentiram, to je zadaća politologa te društvenih kritičara. Mogu samo navesti činjenicu da su transkripti iz Ureda predsjednika RH Tuđmana objavljeni i dilani selektivno a ne cjelovito zbog čega se na tako iznesenim transkriptima ne može steći cjelovit uvid o ulozi predsjednika RH Franje Tuđmana i Republike Hrvatske vezano za rat u BiH.

Pored toga nisu objavljeni transkripti iz ureda Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Alije Izetbegovića koji bi uz transkripte prvog hrvatskog Predsjednika dali više svjetla na sve što se događalo u ratu 1991.-1995. Istina, javnosti su dostupni transkripti Ratnog Predsjedništva BiH ali je odnos središta političke moći prema njima sasvim oprečan od odnosa prema djelu transkripata iz Ureda prvog hrvatskog predsjednika. Dakle, za ukupnu i znanstveno utemeljenu ocjenu, morati ćemo sačekati objavu i danas nedostupnih dokumenata. Tek tada moći ćemo donijeti kvalitetnu i samoodrživu prosudbu, zaključio je ovaj povjesničar u razgovoru za HRsvijet.net.

(www.jabuka.tv)


30 komentara

 • u kojim bitkama si ti bio ? dosta vise rata! kome vise mozak ispirete huskate na nove ratove .ako neznas na ovim prostorima je svatko svakog progonio i ubijao sve zbog kretena poput tebe.

  19
  32
   • Tako je, najbolje ajmo se svi pravit blesavi, i zaboraviti cinjenice! i ajmo svi divno i krasno zivjeti skupa, dok nas j…. sa svih strana… Istina se mora znati, istina o povijesti hrvatskog naroda i o nastanku BiH, a i RH.

    17
    6
    • a sto se dogadjalo prije te tragedije capljina ljubuski stolac mostar kako se postupalo prema muslimanima? nemojmo ponavljati iste greske da nas na istu foru zavadjaju. pokoj dusi svim nevinim zrtvama politicarskih krvavih ruku.

     2
     1
 • Koliko sa da pročitati iz teksta ovde se ne radi o nikakvom huškanju na rat dečko je samo obrazložio lijepo da je zločin napravljen i da nitko nije odgovarao za njega. I tužno je pogledati selo Grabovicu da se skoro nitko u njega nije vratio poslije ovog zločina. I zato nam i je ovako danas sto mnogi nastoje da se zaborave ovakvi zločini na Hrvatskim narodom

  27
  5
 • Netko se mora baviti istraživanjem zločina. To je normala stvar u ostalim dijelovima svijeta. Ako netko misli da je taj posao lagan vara se. Tu su sati rada i kopanja po arhivima i sakupljanja informacijna iz raznih izvora. Mukotrpan rad za kojeg potrebno ogromno predznanje. Zato malo “smanjite” kad komentirate. Ništa negativno nema u poznavanju vlastite povijesti. A Balkan je “bure baruta” i ostat će dok se god preko njega budu prepucavali istok i zapad….a to je mesečini zauvik.

  18
  3
  • da bi netko mogao pisati posebno o dogadjanjima tokom rata taj isti morao bi biti sudionik tog istog rata. npr george orwell procitajte kataloniji u cast takav isti kaos i nered je boi i kod nas.

   1
   1
 • Boze moj dragi prosvjetli pamet ovakvih ljudima.
  Gospodine Mandic Koje ste godiste 82- 83 koliko se Kai srednjoskolka sjecam vukli ste se Po busu relacija Mostar Siroki Brijeg jako dugo za Tu svoju povijest.
  Ma svaka cast i Vama i Vasoj tituli Ali guzicu Covicu nemorate na ovakav nacin prodavat.
  Mislim da i ptice na grani , u divnoj Nam BiH znaju da od takvih i slicnih nece Cut nista pametno…( Srbi su na poklon muslimanima nacinili Srebrenicu,……… Boze Mi oprosti, nek pocivaju U miru sve zrtve ovog svijeta sramota me Sto ih spominjem na ovakav nacin) .
  Ja bih te molil da nas izvjestis o svim korumpiranim hrvatskim politicarima , Ministrima, nacelnicim i njhovim “dobrim djelima” .
  Idemo cistiti prvo od svog praga za bolju buducnost Nas hrvata i nase Hrvatske djece.
  Gospodine Mandic Vi bi trebali Jako dobro znat da od ponavljanje povijest i ponavljanje istih gresaka nista pozitivno necemo dozivjeti.
  Bog s Vama i svako dobro svima!
  P.S hrvatima U hrvatskoj smo ostali uvijek bosanci i lopovi Koji pljackaju Hrvatsku, nisu nas Nikad htjeli niti CE htjet.
  Daytonom smo prepusteni Sami Sebi i suzivotu s muslinima i srbima…
  Nikad kraja ovoj prici…nije vazno ljudi su zeljni mira i normalnog zivota a ne ovakvih prica pred izbore.

  18
  15
  • Srednjoškolko draga, ako slučajno nisi zapalila sve svoje knjige da “proslaviš” kraj školske godine, probaj pronaći “pravopis” u popisu pojmova u jednoj od njih. Za zabavu ti neću reći u kojoj.

   4
   7
 • Zasto je huskanje kada netko spomene istragu i procesuiranje zlocina nad hrvatskim narodom, a zlocini i procesuiranje hrvata i srba je u Sarajevu pravda…Gospodo svaki zlocin se treba istraziti i pocinioci i nalogodavci istih kazniti… Ali bosnjaci ne daju ni spomenuti svoje zlocine i zlocine Armije i njihovog politickog vrha… Tu su krivi i nasi i srpski politicari koji igraju dvostruku politiku. U Sarajevu rade i pricaju jedno a svome narodu drugo. Zato nam i jeste ovako… Zato agresori i zlocinci ispadose oni koji su branili svoj dom, ognjiste, obitelj…

  16
  4
 • Gospodin Colak je bio ministar pravosudja zasto nije pokrenuo postupak ,za ratne zlocine,bez obzira koje pocinio,za generala Santica ni rijeci,zato sto je znao puno o svercu visoko tarifne robe,zato je ubijen,colak iostali dobro znaju sto je se sve radilo devedeseti

  14
  1
 • Članak je ispostavljen u predizborno vrijeme i kao takav je u službi stranke na vlasti!
  Gospodine Mandić možda jeste relevantni kao povjesničar,ali ne trebate svoje obrazovanje ubacivati u program HDZ-a!
  A ne trebate zato jer imamo puno većih problema koji nam dolaze u budućnosti,a o prošlosti svaki nacionalno osviješten Hrvat zna tko su muslimani i što se događalo devedesetih.
  Ti isti su u savezu sa stožernicima!
  Samo da podsjetim na Šerifa Patkovića!
  DOMOVINI VJERNI

  21
  2
 • Samo naivci mogu vjerovati da nije više komentara od strane muslimana na ovom portalu, nego Hrvata. Pa ljudi zar vam nije jasno! Jedino je u Grabovici počinjen GENOCID u BiH, genocid u punom značenju riječi, baš po definiciji i izvedbi. Pobili su sve, ama baš sve, nisu odvajaližene i djecu i autobusima odvozili n aslobodni teritorij, nego su bešćutno pobili sve što je bilo živo i što je disalo. Zar prva dva komentara nisu negiranje tog genocida, a tko to čini…???!!!

  7
  5
 • Dragi Hrvoje ti si čestit i pošten čovjek kao i tvoja obitelj .Bog te blagoslovio i samo radi svoj posao.Svaka podrška!

  8
  1
 • Bosnjaci trebaju da vide kakvu igru igra bakir,jer je bosnjacki narod izdan od samog vrha SDA to je se vidilo u srebrenici,a i u bihacu,zato je ubijen general Santic,svima su bile draze pare nego zivot

 • Hrvoje Mandić je mlad i kvalitetan čovjek ( tko zna čitati mogao je iz teksta shvatiti da je 1993. imao samo šest godina). Već sad je dobar, a ako nastavi ovako raditi, bit će i odličan povjesničar. I nikoga ni na što ne huška, nego samo iznosi provjerene činjenice o zločinu koji se doista dogodio. Druga je stvar što se o nekim zločinima smije, a o drugima ne smije govoriti. Bravo, Hrvoje. Koristi sve znanstvene metode koje su ti dostupne i pokaži sve znanje koje imaš.

 • O zlcinima se treba govorit,to niko ne spori,govorimo o činjenicama,kad je se gonila nafta srbima u bosnu stradavali su hrvati bosne zato colak suti,sad se i bakir usutio,da su htjeli rasvjetlit zlocine,to bi uradili davno,zato se generalima sudilo,da politika spasi svoju guzicu

 • Kako je “lahko” identificirati muslimanske komentare ili kometare sluga im. Tema je ubijanje civila i genocid u Grabovici, a oni ili negiraju ili skreću temu na nešto peto i usput nabace “like i dis”. Nedajte se normalni čitatelji zavesti, previše ih je, oprez!

 • Tu je glavninu radnje napravio Zulfikar Ališpago Zuka.Sanđaklija bio u hr vojsci pa u armiji napredovao vodio jedinicu što je većinu zločina nad HRVATIMA napravila.Inače zna se skoro sve ko je od njih šta napravio i gdje.Dužili su metke koliko malo su imali a veće veselje im je bilo kad zarobe mesnu konzervu nego oružije.

 • Samo budale nasjedaju na ovakve tekstove u predizborno vrijeme. HDZ nije ništa napravio u posljednjem mandatu, nema se čim pohvaliti pa sad plaši i huška narod. Tužno je to što oni koji bi trebali raditi za nas rade protiv nas. Tužno je što ovakvi mladi, pametni i školovani ljudi služe izdajnicima svoga naroda umjesto da čine nešto korisno za narod. Najžalosnije je što se od lažnog domoljublja odlično živi dok istinski domoljubi razočarani napuštaju svoja ogništa u potrazi za mjestom gdje se može normalno živjeti. Pitanje ja samo do kad?

  1
  1
 • Pa naravno da muslimani vise stalno i komentiraju više -manje svaku vijest koja se tiče naše svakidašnjice u Hercegovini i naročito prošlih devedesetih godina.
  Kolko sam ja mogao iščitati ima ih barem dvadesetak koji su zaduženi za svaku pozitivnu vijest udarati minuse bilo kojoj hrvatskoj opciji.
  Prozirni su ka Miljacka , što bi rekli Dalmoši a opet su mutni ko ista ta mIljacka..
  A opet, đžaba su krečili nijedan Hrvat neće se povesti za unitarističkim iili fundamentalističkim konceptom koji oni nude iza kulise.
  Kad bi oni bili toliko pametni a mi toliko glupi, možda bi i prošlo ali u ovom svijetu zasigurno neće….

 • nisi ni u mudima bio kad su tvoji hrvati iz BiH tjeli veliku banovinu Hrvatsku stvorit u kojoj bi Bosnjaci bili gradjani drugog reda,Bosnjo to nije dao i prosao si kako si prosao,bolje idi u svoju drzavu da se ne ubijamo vise.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.