Hrvatski zastupnici odbili doći na zakazanu sjednicu Skupštine HNŽ-a

Inicijativa dijela zastupnika u Skupštini HNŽ-a, predvođena SDP-om, za održavanje 7. izvanredne sjednice o temi “Razmatranje i usvajanje amandmana I. na Ustav Hercegovačko-neretvanske županije” ponovljeni je pokušaj SDP-a da u rad Skupštine uvede neprimjerene i izvanredne metode rada iako se Skupština na 6. izvanrednoj sjednici već očitovala o tom amandmanu – navodi se u priopćenju hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a, piše Večernji list BiH.

 

Licemjerni postupak

– Ovakva inicijativa SDP-a s figom u džepu politički je licemjerna zbog toga što je ta stranka u više izbornih ciklusa na djelu pokazala što stvarno misli o konstitutivnosti naroda u BiH.

Razne alijanse i platforme, koje je ta stranka predvodila, uz pomoć određenih međunarodnih institucija, poslužile su za majorizaciju hrvatskog i srpskog naroda i nametanje političke volje, ne poštivajući izvornu volju birača. Ovakvi politički eksperimenti poslužili su za ozakonjenje načela da “jedan narod drugim narodima može birati predstavnike” – poručili su hrvatski zastupnici.

Politička manipulacija za promjenu Ustava u režiji SDP-a nije imala za cilj promjene Ustava Hercegovačko-neretvanske županije, nego borbu za glasače na predstojećim izborima i izazivanje polarizacije odnosa unutar Skupštine, a i šire.

– Klub hrvatskih zastupnika neće nazočiti 7. izvanrednoj sjednici koja je zakazana za 17. listopada 2017. godine. Klub hrvatskih zastupnika je jednoglasan u stajalištu da podržava konstitutivnost srpskog naroda te da će, potpuno svjestan odgovornosti naspram tog pitanja, dosljedno inzistirati na političkom dogovoru i konsenzusu.

Podsjećamo kako se amandmani vezani uz konstitutivnost naroda trebaju provesti u redovitoj i zakonitoj parlamentarnoj proceduri te izmijeniti Ustav FBiH koji, nažalost, do sada nije promijenjen te, slijedom toga, izvršiti usklađivanje i izmjene Ustava Hercegovačko-neretvanske županije s Ustavom FBiH.

Klub hrvatskih zastupnika, koji ima 15 zastupnika, jasno poručuje svim političkim subjektima kako se ne može i ne smije umanjivati njegovu političku volju i jasno izraženo političko stajalište, kako naspram tog pitanja tako i naspram drugih važnih političkih tema – zaključeno je u jučerašnjem priopćenju.

 

Pozadina priče

Hrvatski zastupnici više su puta ponovili kako nemaju ništa protiv konstitutivnosti srpskog naroda u HNŽ-u, ali kako predloženi amandmani ne rješavaju to pitanje, nego sadrže još neke promjene koje su na štetu Hrvata.

Hrvatske stranke predlažu cjelovitu promjenu Ustava HNŽ-a kojom bi se riješila brojna pitanja i otklonile brojne blokade koje trenutačno postoje.

– Očito je kako su predloženi amandmani samo dio predizborne kampanje pojedinih stranaka. Ovako važna pitanje ne bi smjela biti dio predizborne priče jer je riječ o važnim procesima za jedan narod.

Time se ne smije manipulirati u predizborne svrhe – zaključili su naši sugovornici.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.