Hrvatski nadbiskup zamolio homoseksualne osobe za oproštenje što se osjećaju odbačeni od Crkve

Nadbiskup Mate Uzinić zamolio je oproštenje od homoseksualnih osoba što se osjećaju odbačeni od Crkve i što ne mogu dobiti obzirno pastoralno vodstvo koje im, prema pobudnici “Amoris laetitia”, treba biti zajamčeno.

Koadjutor Riječke nadbiskupije i apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije monsinjor Mate Uzinić u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije obratio se na Facebook stranici homoseksualnim osobama te izrazio žaljenje što još uvijek ima katolika koji se ne slažu s duhom pobudnice Amoris laetitia.

U toj pobudnici broj 250, kaže se: Dužni smo svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju, poštivati u njezinu dostojanstvu i prihvaćati s poštovanjem, te pomnjivo izbjegavati svaki znak diskriminacije, posebice bilo koji oblik agresije i nasilja.

Imamo također dužnost takvim osobama i njihovim obiteljima zajamčiti obzirno pastoralno vodstvo tako da oni koji pokazuju homoseksualne sklonosti mogu dobiti pomoć koja im je potrebna kako bi u potpunosti razumjeli i ostvarili Božju volju u svom životu, kaže se u Uzinićevoj poruci.

Žao mi je što još uvijek ima katolika koji se s ovim ne slažu. I osobito što ima onih koji misle da služe Kristu i Crkvi diskriminacijom, agresijom i nasiljem, uvredama i pogrdnim komentarima na račun homoseksualnih osoba. Od homoseksualnih osoba molim oproštenje što se zbog ovoga mogu i dalje osjećati odbačeni i od Crkve, ali i što oni i obitelji kojima pripadaju još uvijek u Crkvi, koja kao “obitelj obitelji” treba biti obitelj za sve svoje članove, ne mogu dobiti ono obzirno pastoralno vodstvo koje im prema Amoris laetitia treba biti zajamčeno, zaključuje nadbiskup Uzinić.

(www.jabuka.tv | Foto: Grgo Jelavic/Pixsell)69 komentara

  • Biskup naš Mate Uzinić je drugačiji od drugih biskupa ,malo više je zavinta u Livo neka ga braća i dragi Bog prosvitle i vrate na pravi put Božji, a Mate Mate šta ti ovo triba

    • Evo procitah, pe*eri se ne ponasaju kako bi trebali u skladu s crkvenim naukom, sad po toj logici, kad se ja ne ponasam u skadu s drzavnim zakonom, umjesto kazne, drzava se meni treba ispricati jer sam odbacen, ja ovo ne kontam, a i dio”Dužni smo svaku osobu, bez obzira na njezinu seksualnu orijentaciju,…” otici ce ovo u siroko koliko je osoba s devijacijama, ima zena koje preferiraju drvo, bocu…

   • Biskup je biskup. svecenik je svecenik. majstor. a u crvku ulazi svaka spodoba. i ruglo svojega naroda. bulje tko je više dao na misi. tračaju nakon mise. Nehrvati. slabici. nisu bili ni u vojsci. oni koji su grmili po Čvrsnici znaju nešto ovi su jad i kukavica. jal. zavist. zakolji se jado.

  • Ode sve vragu…jer sam vrag hoce 100% da zagospodari zemaljskom kuglom…. drzmo se 10.Bozjih zapovjedi…. i cuvajmo 7.smrtni grjeha + 8 lgbt populacije.. jer u ono vrjeme Isus-Bog nije znao za ovu bolesnu pocast….koja zauzima sve veci mah…. vrag se polako al sigurno uvlaci u sve segmente zivog covjeka…. cuvajte se da vas ko ne prevari…!!!! A bezBoznici njih je lako uvuc u kladare drogu prostituciju razvod psovku…otpadnistvo koje ce Bog ocistit..u narednom periodu….Bog i vjera pobjedjuju….

  • Ne bi da možeš birati hoćeš li biti straight ili gay. Oni koji su odlucili biti u vezama sa osobama istpga spola su imali samo alternativu da mrze sebe i ne prihvacaju sami sebe kakvi jesu. A odbaciti sebe, ako kao takvi ne ugrozavaju druge, bi bio cisti grijeh.

   • Ana Marija ta alternativa je ravno iz pakla, ako se pokaju i obrate Isus ce im oprostit i dovesti u bozji red,ako bi ja imala alternativu da te ubijem bili to bilo u redu, a nadbiskup moze ako hoce biti opsjednut ako se nije uskladio sa bozjom rijeci nego misli nu skladu sa svojom palom prirodom

    • Gdje se u kući obitelj Bogu moli skupa, nema pederluka.A gdje je , kršteno-pušteno, svakakve nakarade imade.Sačuvaj nas dragi Bože svakakih zala

    • Bezveze razmisljanje. Nemaju se cega sramiti i nemaju se kome dodvoravati. Tebi ako se lizu oltari jer smatras da ce ti zbog toga biti bolje, slobodno, ali proglasavati ljude da PO TEBI zive u grijehu ili da su po tebi ”pali” je vec smijesno. Najbolje da ih pocnete kamenovati na ulici poput islamskih ekstremista. Tu ste negdje otprilike kad god ste ovako zatucani da vam sve u zivotu diktira religija.

   • Za 17:39 – nadam se da neće biti tako kako mi ti želiš. Svejedno kako bilo, neću ga sigurno podržavati u njegovu naumu i govoriti da je gay normalno i ok. Ne bi podržavala nešto što se kosi s mojim zdravim razumom taman bilo i moje vlastito dijete u pitanju.
    To je devijacija.

 • Homoseksualci (pederi) su bolesnici ali to ne znači da ih treba odbaciti kao što ne treba odbaciti ni oboljele od raka, korone, nepokretne ili umobolne. Ljubav je odavno nepoznat pojam prosječnom Širokobriježaninu. Uzalud je klečati u crkvi i gutat hostije na kile kad podržavate lopove poput Mamića i mrzite svakog živog.

  • Gospodin Zdravko Mamić je dobročinitelj NK Š.Brijeg.To što je drugima lopov i što kune, vrijeđa i krade, nas Širokobrježanine ne zanima.Uvijek ima gori od goreg

 • Pitanje za biskupa Uzinica: Slijedi li, iza ovoga, traženje oprosta od pedofila, silovatelja, onih koji imaju seks sa životinjama i ostalih izopacenosti ? Ovo je sveo otišlo k vragu. Od izjava pape, od klanjanja i pranja nogu, od biskupa koji ne brane svoj narod, samo sute, ne dizu glas kao Stepinac, klanjaju se srpskoj zlocinackoj crkvi, pize pred svima, dodvoravaju se svakome. Mozete naci intervju sa biskupom Uzinicem, cini mi se kod Bolkovca, gdje covjek kaže kako je htio odustati od svećenstva pa ga je nagovorio neki svecenik da razmisli”o čemu ???” i on je razmislio i ostao. Kaže da nikada nije imao poziv od Boga ali je ipak ostao.Mislim da je veliki grijeh tog svecenika što je ostao. Sve sto je nenormalno ne smiješ reci da je takvo dok ono sto je normalno postaje upitno Po svim znakovima ovo su POSLJEDNJA VREMENA. BLAGO ONOM TKO OSTANE NA PRAVOM PUTU.

  • Ti kao da imas kognitivne poteškoće: izjednačio si pedofile, osobe koje imaju seks za zivotinjama, i silovatelje (odnosno, osobe koje ugrozavaju druge bez trunka savjesti i empatije) s osobama koje privlace isti spol i koje se zaljubljuju u isti spol (sto je osobna stvar svakoga pojedinca i nikoga ne ugrozava). Pitam se kako si uspio zavrsiti srednju skolu. I što ako ti sutra dijete bude homoseksualac (a takvima ce se to kao posljedica karme i desiti) – hoces li ga nauciti da mrzi samoga sebe i ne prihvaca dok ne poludi ili da glumi da je heteroseksualac i ucini I sebe i svoju obitelj (suprugu i djecu) nesretnim dok ne poludi?

 • Crkva možda i griješi što ih odbacuje. Treba ih prihvatiti ali ne na način na koji ovaj Mate traži. Oni trebaju se pokajati zbog svog grijeha i pokušavati se izvući iz toga a Crkva ih treba prihvatiti. Inače nema smisla.

  • Sebe odbaciti samo zato sto ulaze u rpmanticne veze s ljudima istoga spola? Ne bih rekla. Ljubav nije grijeh. Seks s osobama koje ne volimo je grijeh, ali to rade I heteroseksualne osobe a na kraju krajeva nije nasa stvar ako je netko promiskuitetan. Mozemo samo uciti iduce generacije i promovirati razlicitim sredstvima da promiskuitet razara dostojanstvo I duh covjeka.

 • Lopovi i razbojnici ne traže oprost ,rade grijehe a prvi prozivaju svačiji moralni stav.
  Nebi se smjelo nikoga na stup prišivat.
  Sto s onima koji glume skladne obitelji ,a izopačeni u svakom smislu .
  Svoje dvorište i kuću uredite,isto i obitelji.

 • Jedino ih mogu podržati da im se dadne jedan otok i tu da se nasele i razmnožavaju a ako treba i bogomolja tu da im se napravi samo da su što dalje od normalnog svijeta.

 • To su nasa braca i sestre, sinovi, kceri i unuci. Koliko mi je maleno srce ako ih ne mogu prihvatiti iako oni druge ne ugrozavaju. Oni sve samo zaljubljuju i ulaze u romanticne veze s osobama istoga spola.

 • Pa kako će se to homoseksualci razmnožavat, nije-mi baš jasno.
  Neka mi neko pojasni ili možda baš zato žele dicu usvajat jer ne mogu jedni drugima napraviti ništa osim ručka, ili večere..lol.

 • Zato se molimo ,da nitko nebude izvan ljudske i bračne tradicije.Sta je 7 smrtnih grijeha,sta je 10 bozjih zapovjedi u temeljima nase vijere?
  Mladi ljudi trebaju se educirati o braku ,a da to nebude,dolaze li ti pogrdne misli, Opstojnost Svijeta na cemu opstoji Zna Se.

 • Do Koncila za ovakve bi ga izjave odmah ekskomunicirali.
  Opasno se igrati s Božjim zapovijedima.
  Totalitarizmi su učinili svoje. Čovjek se postavlja na Božje mjesto.
  Najprije vjernici misle da su iznad Božjega zakona. A ti vjernici šalju svoju djecu u bogoslovije i samostane. Tako i današnji klerici umišljaju da za njih Božji zakon ne vrijedi, nego oni mogu tumačiti Sveto pismo i Deset zapovijedi kako hoće.
  To je za svećenike i biskupe još opasnije nego za obične vjernike. Za takve stvari uistinu se može završiti u paklu.
  Budući da živimo u ludome vremenu u kojemu se pakla ne bojimo, a koronavirusa više nego pakla, bojim se da će ovaj proces ići dalje…dok Bog ne počne djelovati!
  On ipak ne će dopustiti da se izrugujemo njegovim zapovijedima koliko bismo mi to htjeli.

 • Ma nisu kuga baš…kuga je glupost i ne razmišljanje svojom glavom. Puno nas ovaca ima. Treba jednostavno stavit stvari na mjesto, pa i njih

 • Dašta su nego kuga, naprimjer u Minhenu zazeli čitave četvrti grada, nema više potomaka, država izumire. Zato Angela uvozi arape, oni prave u prosjeku petero djece.

 • vi sto podrzavaze pedofile da su vasi roditelji bili pedofili di bi vi bili, osim toga nemojte zakljucivat po svojoj paloj prirodi ka Uzinic nego je jedino dobro za sad i za spasenje duse sta Bog misli i objavljuje To je najsebicnija takozvana ljubav za upraznjavanje sebicnih tjelesnih strasti, a ljubav je da se zrtvujes za druge i pomazes tjelo se protivi duhu a duh tijelu tjelo uziva a dusa propada a ovde smo radi duse, itd a Bog jezapalio Sodomu i Gomoru radi takvih jer se takav odnos gadi bogu,najtezi grijeh. Oni se mogu lijeciti da hoce medicina farmakomafija, samo malo testosterona sa injekcijom i pokajanjem i predanjem Isusu, i postace normalni, a moze samo Isus ko hoce da mu dode ozdravit od svake bolesti, a biskupi koji rade tave stvari su daleko od Isusa, i nijedan svecenik nemoze izdrzat nikakve kusnje ako nema zivog Isusa.

  • Mafija je to farmako stara zmija. Jel Trump prelago da se uštrca dezinficijens injekcijom, pa neće sotone, legitiman bio a oni ga makli i ne daju. Jel mu ona plava ženska kroz medije molila i prizivala anđele iz Afrike, right now, a sotona jak (ali još vrlo malo) pa neda medijsko-medicinska sotonska protuprirodna sprega protiv djeteta bozjeg nanovorođenca i miljenika. A gdje je još sve ovo što posipaju avijonski i sve, čipovi, nano zračenje i frekvencije??! Oslobodi, ne zavedi.

  • Ne moraju se oni ni liječit, samo neka se okanu djece i normalnih ljudi i neka prekinu sa svojom perverznom propagandom. U Evropi još jedino Putin i Lukašenko brane pravo naroda da bude normalani.

 • Jadni Uzinic uzeo cistim rukama u rukavicama Isusa a odobrava sto se Isusu najvise gadi i izruguje se tako Isusu jao njemu sramoti Isusa

 • To što je dobio podršku nekih njemačkih svećenika za svoje stavove jasno pokazuje u kojem se pravcu kreće naš Mate.

  Šteta, na kraju ćemo se mi mali ljudi pored zalutalih svećenika morati sami brinuti za se

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.