Hrvatski mediji: Svadbe u Hercegovini su veliki epidemiološki problem za Hrvatsku | Jabuka.tv

Hrvatski mediji: Svadbe u Hercegovini su veliki epidemiološki problem za Hrvatsku

Zbog svadbi koje mladenci iz Metkovića organiziraju u svadbenim salonima s druge strane granice, ovaj je grad postao novo žarište širenja koronavirusa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

U posljednjih pet dana 69 osoba oboljelo je od COVID-a 19 pa je tako prema službenim statistikama broj zaraženih (aktivnih) slučajeva u Metkoviću 83.

Epidemiološka situacija na terenu još je lošija jer ima dosta slučajeva koji nisu evidentirani zato što nisu ni tražili liječničku pomoć. Uglavnom liječničku pomoć traže oni koji su baš toliko loše da se ne mogu liječiti u kućnim ljekarnama ili pak oni kojima treba pravdanje bolovanja za izostanak s posla.

Kako piše Slobodna Dalmacija, epidemiolozi idućih dana u Metkoviću očekuju povećanje broja oboljelih, uglavnom kontakata s jedne svadbe održane koncem listopada.

Nikakva kontrola

Organiziranje svadbi u Hercegovini veliki nam je epidemiološki problem. Riječ je o organiziranom okupljanju u drugoj državi na koje ne možemo utjecati. Prema našim informacijama, i u Hercegovini su ograničena okupljanja na svadbama, ali to se očito ne poštuje, ističe epidemiolog dr. Miljenko Ljubić. Napominje i da je u Metkoviću povećan broj testiranja, što onda rezultira i većim brojem pozitivnih osoba.

Već se pisalo da su svadbe, koje se održavaju uz izigravanje preporuke Kriznog stožera i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, potencijalno velika žarišta širenja COVID-a 19, poglavito one koje se organiziraju u Hercegovini. Nad tim svadbama nitko nema nikakvu kontrolu. U svadbenim salonima, umjesto trideset, okupi se deset puta više svatova kojima korona, uz dobru hranu i kapljicu, očito ne predstavlja nikakav problem, iako će za nekoliko dana, kad dobiju temperaturu, stajati u redovima za testiranje, piše Slobodna Dalmacija.

Epidemiološka struka je nemoćna pred ovim problemom, epidemiolozi jedino mogu evidentirati rapidan porast broja zaraženih i širenje epidemije za što nitko neće odgovarati, ni mladenci, a ni njihovi gosti koji se s takvih pirova vraćaju zaraženi i ugrožavaju druge ljude.

Kako spriječiti organiziranje svadbi po Hercegovini pitanje je na koje odgovor trebaju dati Stožer civilne zaštite i MUP. Naime, organiziranoj svadbenoj koloni ne bi trebalo dopustiti prelazak državne granice, mada se u pograničnom području i to može izigrati.

S obzirom na epidemiološku situaciju u Metkoviću, može li se ograničiti odlazak na svadbena slavlja u BiH – Slobodna Dalmacija pitala je Županijski stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije.

Stožer civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije nema ovlasti regulirati prelazak državne granice Republike Hrvatske bez obzira na razloge izlaska, odnosno ulaska hrvatskih državljana, odgovorili su im kratko i jasno.

Nemoćni i u BiH

A nemoćni su i u susjednoj Hercegovačkoj-neretvanskoj županiji, gdje svadbeni saloni uveliko ignoriraju mjere, premda je u BIH propisano da se u zatvorenom prostoru može okupiti samo 30 ljudi. Kako se doznaje, na teren izlaze dva inspektora, civilne zaštite i ugostiteljstva, koji vikendima obilaze svadbene dvorane.

Međutim, ako napišu kaznu vlasniku dvorane od dvije tisuće maraka, oni je plate i nastavljaju po starome. Neki čak svadbene dvorane podijele pregradama pa kad dođe inspekcija, tvrde da imaju tri-četiri svadbe, a ne jednu, piše Slobodna Dalmacija.

Čini se ipak da će ovom problemu doskočiti središnja federalna vlast koja uvodi policijski sat u BIH od 23 do 5 sati. Tako će svadbe morati završiti prije ponoći pa će možda to odvratiti mladence od organizacije svadbenih slavlja preko granice.

(www.jabuka.tv)


15 komentara

 • Sretno mladenci, a sutra pokoj vječni kojem gostu što je jabuku donio… Ha pametna naroda i moralnih vlasnika spomenutih usluga.

 • Ako su svatovi iz Metkovića , onda je i velika većina uzvanika iz Metkovića . Logično je da su prenosili jedni na druge , ili ” Opet ti Hercegovci ” U svakom slučaju sam protiv ovako velikih okupljanja , s bilo koje strane granice se to događalo ,

  • ISTINA!
   samo ja bih lijepo uzeo ovaj spisak sa svatova i u bolnice s njima.
   bio si svjestan u što se potencijalno upuštaš. da se rastereti malo zdravstvo.
   svatko treba snositi posljedice za svoje postupke.

 • Cista laz! Kao da se i nasi ne zene. Kod nasih svatova to i nije meki strasan problem. Ili smo imuni ili hrvati malo lazu a lazu jer prebacuju odgovornost sa sebe, nista vise. Okrivi druge jer se i onako ne mogu braniti.

 • I mi imamo problema radi Hrvatske. Naime, naši domaći izdajnici koji bi mater prodali za 100 maraka prepisuju mjere od hrvatskih domaćih izdajnika. Na kraju samo njima dobro. Svatove ne volim i nikad ih nisam volio. Ali imaju pravo ljudi se ženiti i veseliti. U Hrvatskoj pravo prve noći uma Beroš. On prvo guzu mladu..

 • Mi Hercegovci(poglavito Široki)krivi za sve u RH,a da ne bi nas (ŠIROKI) nebo bilo niti lipe moje Hrvatske i zato ,orjuna ,partizani njihovi mediji krive nas,i ja krivim nas (sebe) što nismo to riješili kad je bilo vrime ,i meni bilo ?????!!¡! krivo naivno ,nikad više,nikada,bezočijuušiju

Komentiraj: