Hrvatski logoraši iz Bugojna: Previše smo tihi u priči o zločinima tzv. Armije BiH

25. godišnjicu razmjene 294 logoraša iz zloglasnog koncentracijskog logora takozvane Armije BiH “Stadion” u utorak će obilježiti preživjeli hrvatski logoraši, zajedno s obiteljima ubijenih i nestalih.

U logoru otvorenom pod tribinama Nogometnog kluba Iskra hrvatski su logoraši mučeni na najokrutnije načine; tučeni kablovima, palicama, lopatama, kundacima i svime što je pripadnicima tzv. Armije BiH došlo do ruku. Uvjete boravka u logoru “Stadion” predstavnici Međunarodnog crvenog križa ocijenili su gorim od stanja kojeg su zatekli u zloglasnom srpskom logoru “Manjača”.

Mi Hrvati previše smo tihi u priči o zločinima koje su počinili pripadici tzv. Armije BiH.

Dok nam gase medije, izokreću činjenice, negiraju počinjeno, optužuju naše pobijene, ali i nas koji smo utamničeni, mučeni, pa čak i naše nasilno odvedene o čijoj sudbini ni 25 godina poslije ništa ne znamo, kažu hrvatski logoraši.

Mi i dalje, kako kažu, šutimo, dok političko Sarajevo svakodnevno u mnoštvo bošnjačkih medija plasira laži o Hrvatima pokušavajući uvjeriti domaću i međunarodnu zajednicu da tzv. Armija BiH nije činila zločine, da je bezgrešna.

U Bugojnu se bez imalo srama šetaju odgovorni za nestanak i likvidaciju 19 bugojanskih Hrvata, odbijajući sve ove godine otkriti lokaciju s posmrtnim ostatcima naših nasilno odvedenih logoraša. Dok tragamo za lokacijama na kojima su kosti naših nestalih, pripadnici bošnjačkog naroda nam se rugaju, traže novac i lažu. Užasna je činjenica da su se do sada javila 32 Bošnjaka koji su dali lažne informacije o mjestima s posmrtnim ostatcima nestalih bugojanskih Hrvata. Sramotno je i da nitko od lažnih svjedoka nije odgovarao, ističe se u priopćenju preživjelih hrvatskih logoraša iz Bugojna.

Navode kako bugojanski koncentracijski logor “Stadion” čak nema ni ploču s natpisom da je pod tribinama, u neljudskim uvjetima, postojao logor kroz koji je torturu prošlo 550 Hrvata, da su 294 logoraša na tom mjestu mučena punih osam mjeseci i da je iz toga logora odvedeno u nepoznato i likvidirano 19 Hrvata Bugojna.

Činjenice da je tzv. Armija BiH izvršila agresiju na Hrvate Bugojna, otvorila na desetine logora i ubila preko 200 Hrvata te počinila brojne zločine pod zapovjedništvom Selme Cikotića, ratnog zapovjednika Operativne skupine Zapad i predsjednika Ratnog predsjedništva Bugojna Đevada Mlaće, ne dopiru ni do javnosti ni do pravosuđa, upozoravaju.

Tužiteljstvo BiH više od 10 godina vodi istragu o predmetu Đevad Mlaćo, ali ovaj predmet kojeg vodi tužiteljica Slavica Terzić godinama tapka u mjestu.

Tužiteljica Terzić očito je i sama pihvatila ulogu zaštitnika zločinaca umjesto da protiv njih, na temelju nepobitnih dokaza, podigne optužnicu.

Iz takvog odnosa pravosuđa, zaključujemo da mi Hrvati Bugojna nismo više važni ni Tužiteljstvu ali ni međunarodnoj zajednici.

Nažalost, stječemo dojam da ni hrvatskim političarima Hrvati Bugojna više nisu važni, počevši od Srednjobosanske županije do viših razina vlasti, kažu hrvatski logoraši.

Bolna je, navode, istina da nitko od Hrvata Bugojna ne obnaša ni jednu od važnijih dužnosti kako u politici tako i čelništvu Udruga proizašlih iz Domovinskog rata HVO HB.

Bez obzira na odnos svih pobrojanih, mi stradalnici Domovinskog rata Bugojna, logoraši, zajedno s obiteljima nestalih, s vjerom u Boga i nadom u bolje sutra, obilježit ćemo i ovu 25. godišnjicu razmjene hrvatskih logoraša iz zloglasnog logora “Stadion” u Bugojnu. Učinit ćemo to kao i svake godine, dostojanstveno s porukom i nadom da će i na ovom svijetu konačno biti pravde i istine i za Hrvate Bugojna. Osim u Boga ostaje nam uzdati se u zagovor sv. Josipa, našeg zaštitnika na čiji blagdan smo razmjenjeni, navode u priopćenju za javnost preživjeli hrvatski logoraši iz Bugojna, prenosi hms.ba.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

 • “Armija BiH” na čelu s lojavom sukerinom (b)Alijom Izmetbegovićem je zlo, banda koja je učinila najgore zločine. ASli, oni nikad neće biti zaboravljeni, a kad tad će biti kažnjeni. Mogu FTV (fašistička televizija), gebelsovsko Oslobođenje, Avaz, Komšić i onaj drugi mazlun Komšić, fra Šarčević. Nikšić, Ganić, Hadžifejzović, Suljagić, Brajović, Tokić, ona koza Žbanić, Hadžihaizbegović, Mustafić, Džaferović, Mlaćo&Cikotić, Genjac, Dudaković, Orić i ostala balijska bagra raditi što im padne na pamet – ali uvijek će ostati govna zločinačka. Pas mater!

  11
  1
 • Pa, sto onda birate i odrzavate na vlasti one koji o tome sute i uzimaju pare poreznih obveznika za nerad? Lijepo vam ADEZE na ”milijun” braniteljskih udruga nakon rata kapne para, od cega se realno manji dio okoristi, i fino kupi sutnju, a da ne bi koalicijske partnere SDA slucajno antagonizirali, jasno da nece ni ”a” reci o logorima Armije. Tome ste sami krivi, ama bas nitko drugi osim Hrvata tu kriv nije. Ukljucujuci svakoga onoga tko ove ratne profitere, lopove i beskicmenjake i nakon 30 godina silovanja Hrvata u BiH svojom politikom, uporno bira i drzi na vlasti.

  10
  5
 • Duevad Mlaco, Selmo Cikotic i ostala bosnjacka svita… Zar go nisu koaliciski partneri HDZ- ce. Pa Selmo je bio min. Obrane u zajednickoj koaliciji. Cudimo se mi necemu…

  2
  1
  • I tko je drugi tome kriv nego HDZ kojeg ove braniteljske udruge i branitelji biraju i podrzavaju kao gospodare svemira, a onda se cude sto se suti o ovakvim stvarima?

 • Normalno da su tihi jer su dio razgranatog KOS-ov kadra,umreženi u sve institucije,i kao takvi su antihrvatski element.
  Narode vlast je takva kakvi ste i sami. Draži vam je posao u javnim ustanovama nego dugoročan prosperitet i čast naspram žrtava.
  Hrvati su sve brzo zaboravili!

  3
  1

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.