Hrvatski iseljenici sve manje posjećuju mise te se ispisuju iz registra katoličkih vjernika u Njemačkoj

Vremena se mijenjaju kao i odnos novijih hrvatskih iseljenika prema domovini, za razliku od gastarbajtera više je ne idealiziraju.

Samo 8 % roditelja iz novije generacije iseljenika djecu je upisalo u program hrvatske nastave u Njemačkoj, više od 27 % ih želi uzeti njemačko državljanstvo, a noviji iseljenici manje posjećuju i hrvatske katoličke misije/župe i ispisuju se iz registra katoličkih vjernika u Njemačkoj.

Pokazalo je to istraživanje politologa i povjesničara Tade Jurića s Hrvatskog katoličkog sveučilišta ”Percepcija iseljenika o Hrvatskoj” provedeno u dijaspori u Njemačkoj na uzorku od 1.200 ispitanika 2018. i 534 ispitanika 2021.

Dok su mnogi stariji iseljenici, ističe Jurić, cijelog života živjeli za Hrvatsku i ulagali u nju sav svoj kapital, znanja i emocije, novo istraživanje pokazuju da se kod recentnog iseljeništva iz tzv. EU vala iseljavanja ta idealizacija domovine ne uočava, naprotiv, čak prevladava negativna slika, piše Večernji list.

Inače, Hrvatska je krajem prosinca 2020. imala svega 4,036 milijuna stanovnika prema procjeni Državnog zavoda za statistiku, a iseljavanje građana nije zaustavljeno ni u lanjskoj pandemijskoj godini u kojoj se iz Hrvatske iselilo 34.046 građana, dok se u Hrvatsku doselilo 33.414 osoba. Samo u Njemačku lani se iselilo 26.355 građana.

Jurićevo istraživanje pokazuje da iseljenici smatraju da domovinska i iseljena Hrvatska nisu učinkovito i uspješno povezane, da Hrvati u domovini imaju negativan stav prema hrvatskom iseljeništvu i njeguju brojne predrasude prema iseljeništvu, ali i da Hrvatska ne čini dovoljno da pomogne iseljenicima i Hrvatima izvan Hrvatske.

Više od polovice novijih iseljenika ima izrazito negativnu percepciju hrvatske vlasti i zbivanja u domovini, a svega je 5,6 % zadržalo pozitivnu percepciju domovine. Zabrinjavajući trendovi po pitanju slabljenja nacionalnog identiteta u iseljeništvu odražavaju se u činjenici da sve manje novijih iseljenika pohađa hrvatsku nastavu u inozemstvu. Samo 8 % roditelja izjavljuje da su upisali djecu u program hrvatske nastave u Njemačkoj. Nadalje, noviji iseljenici znatno manje posjećuju tradicionalna mjesta okupljanja hrvatskih iseljenika poput hrvatskih katoličkih misija i nedjeljne mise, govori Jurić.

Mladi Hrvat nestao u Njemačkoj, obitelj očajna

Naime, 47,7 % ispitanika odgovorilo je da posjećuje hrvatske katoličke misije/župe u mjestu boravka, a njih 52,3 % ne. Usto, novi hrvatski iseljenici se, dodaje, u velikom broju ispisuju iz registra katoličkih vjernika u Njemačkoj.

Jurić to interpretira time da su novije generacije očito manje sklone biti praktični vjernici i družiti se sa svojim narodom za razliku od gastarbajtera, a s druge strane ispisivanjem ne moraju plaćati crkveni porez, koji iznosi 9 % od poreza na dohodak, odnosno oko 1 % plaće.

No, to ne znači, dodaje, da su mise na hrvatskom jeziku u Njemačkoj prazne jer, štoviše, od svih etničkih skupina katoličke vjeroispovijesti u Njemačkoj Hrvati prednjače u posjećivanju misa nedjeljom. No, s obzirom na dolazak čak 310.000 novih hrvatskih iseljenika, u relativnom omjeru događa se pad tog trenda, piše Večernji list.

Noviji iseljenici su više liberalno orijentirani jer ih čak 56,8 % izjavljuje da su liberalnog svjetonazora, a konzervativno ih je 43,2 %. Čak 27,4 % hrvatskih iseljenika izjavljuje da namjerava uzeti njemačko državljanstvo.

Negativna percepcija Hrvatske kod novog hrvatskog iseljeništva ogleda se u činjenici da više od polovine ispitanika izjavljuje da ima u potpunosti negativnu i donekle negativnu sliku o Hrvatskoj, četvrtina je indiferentna, a jedna četvrtina ima pozitivnu sliku. Hrvatskom društvu i državi najviše zamjeraju što nisu dobili priliku u vlastitoj zemlji, kao i nedostatak iskrene borbe protiv korupcije, klijentelizma i pogodovanja na svim razinama, zaključuje Jurić.

(www.jabuka.tv | Foto: Patrik Macek/Pixsell)

188 komentara

 • “Dok su mnogi stariji iseljenici, ističe Jurić, cijelog života živjeli za Hrvatsku i ulagali u nju sav svoj kapital, znanja i emocije …”
  U što ulagati? U džepove političara i njihovih stranačkih poslušnika. Većina ljudi više nije neuka i ne puši takve priče VELIKIH HRVATA koji dobro žive od svog hrvatstva.

  • Eto im tamo arapsko-liberalna merkelica ,”uživajte”bez Boga ,sramite se,a pola ovih nema za kruha ništa čudno naše sunce najbolje grije i dat će mater sve ovdje na ognjištu,a Merkel nije mater (ženski vrag)

  • Gledaj, ne treba mjesat ljubav za domovinu sa ovim kriminalcima sa vlasti( velikim vođom, plenkyem i ostalim lopovima), osjecaji prema domovini uvijek trebaju ostat, ali treba radit pametno, a ne samo srcem. Sada znamo na čemu smo, ovi lažni domoljubi ( pllenky, njonjo, čović…) su obicne yugoslavenčine koje misle samo na svoju g.zicu, treba njih i njima slične istrijebit iz Hrvatskog naroda i tek tada se može očekivati neki napredak Hrvata u domovini. Samo pametno treba djelovati…
   sretno i lijep pozdrav!

   • Za “za tutića”
    Radim i živim u Njemačkoj od 2018., govorim Njemački, ali ipak idem na Hrvatsku Misu redovno svake Nedjelje, više nego što sam išao u Širokom Brijegu. Ovi pišu iz svojih interesa jer mi ne damo novce našim lopovima, a ne vjerujem da se mnogo Hrvata odriče katoličanstva zbog tih 10, 20 ili 30€ mjesečno. Prvi komentar je totalno u pravu. Kad vidim kako nas političari i fratri kradu i potkradaju, zgradi mi se sve. Hrvatsku volim i volit ću je, HNS je jedina hrvatska institucija trenutno. Crni drsovi i prvo bijelo polje na zastava a tijekom Eura, svaka im čast, da oni počnu prikupljati nove, dao bih odmah. A Crkvi mrdam više od onog što mi odbije Crkveni porez, ali to ne znači da sam Afganistana ili nevjernik. Vjerujem i molim, idem redovito na misu,ali lopovima ne dam ni lipe…. 😊 🇻🇦 ❤️ 🇧🇦 ❤️ 🇭🇷 ❤️ 🇭🇷

  • Postoji dokaze da radi novca nasi ne idu u crkve jer onda ne daju porez za Crkvu. Sve ostalo je da tzv nad su većinom fizička radna snaga i veoma malo ih sudjeluje u nekom intelektualno višem radu iako su obrazovani. Evo jedna protivna vladajucim strukturama svih boja, koliko tih hr tzv naši sudjeluje u diplomatskim i van diplomatskim aktivnostima djelujuci politicki ne samo za ekonomski za svoj kraj. Lobisticki, lobiranja, kod takvih to ne postoji jer su vazda uceni da protiv sustava djeluju. Iznimno je bitnio reci da se poprlicno ponašaju kad se vrate u domovini rh ili bih svejedno, seljačko, potpuno drugačije od ponašanja u matičnim zemljama gdje zarađuju kruh. Nivo svega toga je disko, ili eventualno neka misa na orovrenom tzv dernek ili narodno veselje svatovi…..rezultati će biti još više porazavajuci jer temelji su im jako loši…..kako tamo tako i ovdje…..teme koje stručnjaci izučavaju recimo na tzv sum mostar je brand 🤣🤣🤣🤣. A ustvari klasični biznis a suštini je da narod nestaje dijelom vlastitim pogreškama dijelom politikom dijelom ekonomijama dijelom ovisnoscu…..hoće li netko izučavati istinu zašto se recimo narod iseljava iz ekonomskih razloga a pritom nam ostaju većinom olosi u tzv.drzavnim preduzecima ali i na jednome hr sveucilistu. Ustvari neće to nitko izucavati niti istrazivati jer ih prosto i ne briga

   • Plaća se 8 ili 9% od poreza na zaradu a ne od zarade. Opet zavisi od porezne klase, oženjeni, ako jedno radi, ne plate prktično ništa.

 • zelje, zelje. neke zelje vam ne mozemo ispuniti. kao i to da ste stetocine nad nama i nasom zemljom. sto nije laz.
  zivjeli Hrvati !

  • Idi liječi se. Kakve veze imaju Hrvati sa Bogom. Da smo neki veliki vjernici i poštenjaci ovdje bi se dobro živjelo u miru, slozi i općem blagostanju a ne bi se odseljavali vani jer se ne pošštuju elementarne ljudske i kršćanske vrijednosti.

 • Ako je crkvi stalo do vjernika sto ne ukinu poreze namete,tužna je cinjenica da svake godine oko 200 000 Njemaca se ispise iz katolicke crkve zbog tih poreza,to su tocni podaci sto je Njemacka objavila .

  • Njemacka daje 9% u Bibliji pise da se desetina 10% daje, ako je to razlog izlaska onda nije tu Crkva kriva vec citav Narod koji ne drzi do Boziji zapovjedi.

    • komunjare samo obmanjuju. vi ne vidite to. to su tihi zlotvori. crvena vražija armija. toksični ljudi. kao i braća arabosi amigosi. čija? sotonina. ne žele vam dobro. krvavi potok ti hebem. krvav je put bio do Bleiburga. strojnice u rukama kurvetina bezbožnih. ali danas su glumice. idu čak i u crkvu. jer baca na Rusiju. pravoslavlje. pretvoriti će se i u anđela čuvara.

 • Nisu se naši pokvarili jadniče nego krvavo rade da bi onda dali fratrima danak a oni skijaju,surfaju,bleje,pjevaju goli do pojasa karaoke dok im kur.. stavljaju novac ..itd.Zamislite da ste sportaš u krvavo radite,polome vam nogu..i morate takvima dati godišnje više od 5 tis.È.
  Ili vam nece krstit dijete..pričestit..krizmat..vjenčat vas ili vam odradit sahranu.Znam čovjeka kome se to dogodilo.Halo?
  Prošla su ta vremena moja popadijo pa se vi samo pravite naivni i dalje.Taj moze otici u crkvu ako zeli ali mu ne mora dati tolike novce jer pita li pop kad mu slome nogu za njega.Jašta je,malo morgen.

  • mora kada ”jugomafija” svoje kuci sokoli da su za zlo stvoreni. kojega se ne stide nego ga ispravljaju zlom. taktika partizanska. zastrasi pa vladaj. obmani. slazi. jao nama. Titograd. tenkovi stizu? Turkovic se sprema ? UDBA ne drzava. UDBA. ruglo i sramota za covjecanstvo.

   • partizansko djete razmišlja: “nisam danas nikakavo zlo uradio pa onda ide na stranicu jabuke da doda kakav komentar da uradi ” dobro”. podmuklad koja nam ne daju živjeti. cilj im je što više zla i štete nanijeti Hrvatima i bilo kome. neradnici koji samo troše budžet i ubijaju u pojam sve oko sebe misleći da imaju znanje, a ne znaju ništa. kulturne nekulturne spodobe obične. samo smetaju. ipak ih hranimo. jedu od nas Hrvata i imaju život. obmanjuju ljude.

  • komunjare ce pljuvati po Hrvatima i Hrvatskoj, rugati se ili misliti da su bolji ali kada trebaju nesto onda ce ih iskoristiti za cilje. toliko o njima. znam jednga pacjenta koji je pljuvao po Hrvatima, a istovremeno se ulizivao za poziciju. te mu je taj Hrvat dao i pomogao. iako je on sve to svjesno radio i znao. ali podmuklo krio. danas i dalje pljuje po Hrvatima

 • porez skup svaki misec placas opet sve moras platit a pratri luksuz imaju stanove za 5 osoba nove aute boze sacuvaj ako ima boga kaznice to

 • Kakak Narod takva vjera, tko hoce da jos donekle djecu odgaja u vjeri i kome je to bitno taj sigurno nece u njemackoj zivjet.

  • Bitno je djecu odgajati u zdravoj pameti, a Njemačka za razliku od lokalnih sredina nema, recimo, problem sa PISA testovima, zatim štampanjem diploma, korupcijom i raznim pogodovanjima. Vjera je, kršćanska, dar, koji ničim nije zaslužen, pa ju tako jednako nije moguće nekakvim odgojem steći niti imati. I nema, također, nikakve veze sa nekim posebnim rodom i teritorijem. Obrazovanje, znanje, pismenost, kvalificiranost i kompetencije, za razliku od vjere, se sve može osobno stjecati i djecu se može odgajati u tome, napose u Njemačkoj koja je uređena zemlja.

   • Ovaj tvoj komentar je udaljen od istine ko Zemljina kora do Sunca. Njemacka je svakako naj licemjernija drzava i njihovi stanovnici.

    • – “udaljen od istine” (nužni su navodnici jer je riječ o pjesničkoj frazi)
     – ‘zemljina kora’ (malo slovo)
     – ‘najlicemjernija’ (sastavljeno)

     – kao, k’o
     – nedostaju zarezi kod riječi ‘svakako’, zatim nakon riječi ‘država’; ovo posljednje ‘njihovi stanovnici’ je praktički besmisleno, “visi u zraku”, nepravilno u smislu sintakse, rečeničnog sklopa

  • a cujes. svi su nam pomalo krivi sto je istina. nije kukanje. Srbi zadjose i napravise stetu. poslje ovi oni, Turci. ugnjetavaci svi. danas crvena mafija. sve sotonini izaslanici.

 • Za 10:18 – ja sam mislila da se k misi ide zbog Boga… 🙆‍♀️
  Danas se sve plaća pa di je onda problem ako moraš platiti sprovod?Zašto bi to trebalo biti izuzeti?

 • Stari gastarbeiteri su spavali po vagonima, slali sav novac kući, pravili kuće, kupovali djeci aute, diplome, radna mjesta ulaganjem u jugofirme itd. Djeca su se provodila, pijančila, lupala aute … o drogama da ne govorimo.

 • Vecina ljudi je otislo ili izabralo njemacku , svicu itd. radi novca, nisu gledali na ostale stvari i tu su fulali, nazalost vecina njih nije ni novca dovoljno zaradilo, njemacka je jedna velika prevara, vecina ljudi dode ako su jos zivi bolesni od tamo. Ako vec vani ides izaberi drzavu koja ima donekle slican svjetonazor, ako ne zelis da ti sutra dijete ode na krivi put dobro razmisli kamo ides.

 • Porezi su problem i sve ostalo plaćaš sve crkvene usluge a pratri su tako luksuz život imaju stanove za 5 ljudi crkva plaća nove aute pa se ljudi pitaju zašto Covik i žena sa 3 dice žive za 2 ljudi dije pravda ako ima boga i ako bdne kaznjava ne piše se dobro katoličkom puku

 • vrsna komunistička štraca. ostaju zlobnici oko nje. iako je dugo razmišljala o odlasku u inostranstvo napisao:

  Samo im zloba u glavi. Ništa drugo i ne rade. Zlobne pače na glavi nose.
  Poradi štete svemu drugome. Zombiji naši. Kao da nitko ne zna. Svoja zla ispravljaju zlom. Kriju i ne želite priznati. Kuku nama. Otac mu ne zna da li je alija ili je crvena armija, majka kurvetina propala. Vrsna. Bez kompleksa. Propali konačno kada u svetinje dirate!! Propali i u paklu gdje vam je i mjesto završili. Osim ako ne želite Boga vidjeti? Kada ste tako moćni i kada ste Hrvati vratite onda Hrvatsku. Šta je bolan, gdje je zapelo? Što drugujete sa muslimanima? I Srbima? Hrvatine naše psihiustanovične krvoločne. Zvezde granda naše. Oj Zorane, sprema te tvoja za rat i podupirete u kući, jer za zlo si dušo stvoren.
  Kao i ona. Smradovi podmukli !

 • Svak je željan onog čega nema, nije bilo Hrvatske pa je nisi moga ni oprobat, moga si je samo idealizirat. Sad kad je “imamo” oprobali, vidili da nevalja i nije ti više do toga!

 • Jedini razlog zasto se ljudi u Njemackoj ispisuju iz Crkve je da im je dosta ove Sotone iz Vatikana.
  Prije fratar ide sa magarcem kroz polje a ljudi ostavljaju motike i trce da mu ljube noge……toga pajdo vise nema. Zasto nema? Zato sto su i obicni ljudi postali obrazovani.
  Taj Crkveni porez je za obicne sljakarose toliko mali da se i ne isplati pokrenuti proces ispisa iz Crkve.
  A da ne pricamo o tome tko upravlja sa Crkvom, kolika je korupcija u Crkvi.
  Ne kaze se dzaba, riba smrdi od glave.
  A Hrvati su se poceli pocetkom ove PLAN-demije ispisivati a pogotovo od onog dana kada je papa (namjerno malim slovima) izjavio da onaj tko se ne cijepi nece raditi u Vatikanu!
  Ne vjerujete? Prosetajte malo internetom i njegov video se moze naci i na YouTubu.

 • To i jeste u konacnici cilj. Da nestanu vjere, narodi. Svi cemo biti jedno, cipirani klonovi, bez vjere i emocija. Papa Franjo tome jako doprinosi i svi Briselski poslusnici, sluge tog kapitala moci…

  • haha. kap po kap kisa sprema se. samo da znas nisam lud da mislim djavle na tebe ! kap kap po kap opet padat ce te duge kise hrvatskeee !!! eeee !! tamburica

  • Ma sta pusti, da me svabo matletira dosta vise, ovog ljeta se vracam doma, dosta mi je izivljavanja samo zato jer sam stranac.

   • u komunističkoj obitelji majka svoju sokoli: “jer za zlo si dušo stvorena!” a ona prevarantica kao i majka svoj život iskoristi naravno u prevarama i bezobrazluku. jer dedo joj partizan bijaše.. nije volio Hrvate. nego ih klao.

 • Zasto ste skinili clanak o odlasku mladi. Sada ce kada na ljeto dodju ici prica ma nema ni tamo nista tesko posao nac a nitko se od njih ne vraća a vecina ima ovdje kuce nego da nebi pomogli tamo nekom da ne bi dosao netko…

 • Prilagodili su se društvu u koje su došli zaboravljajući što je “bosu i golu” Hercegovinu održalo na životu zadnjih 100 i više godina.

  • Bog. Isus.
   On nas voli i želi da vapimo Njemu. On nas želi utješiti i pomoći nam. Ne možemo uvijek razumjeti Božje putove, ali možemo doći do Božjeg prijestolja i reći: „Bože, ne zaboravi mene! Pomogni mi! Čuvaj me!”

 • Marabela zar se za sprovod ne daju 33 mise × 20,ili sam ja neimformiran.Tko kaze da ni pored svega sto im se godišnje placa,redovina ili konat,kako ga oni još uvjek zovu,i ostale stvari ne naplate i te 33 mise,nemoj sad reci nisu ili ako hoces platis.Znam par ljudi koji nisu platili pa je pustena ta informacija,zna se od koga,trača ih cili grad zbog toga,a ko fol nije obavezno.Čak stoji zapisano u crkvi da nisu to platili.

  • Za 12:01 – nemoj mi reći da ti je za pokojnog ćaću, mater ili babu žao dat 33 mise ili platit štogod drugo? Pa pratri/popivi će odgovarati za ono što oni s tim rade, ne ti. Ako se davalo dosad, dat ću i ja. Ja radije ne bi kupila štogod drugo nego da na pokojnom ćaći ušparam – za šta? Nove cipele, tv… Ma ajde…

 • Mlade generacije otvaraju oci, nisu slijepi kao prijasnje generacije.
  Crkva je najmocnija organizacija na svijetu, i kao takva ima svoje prihode. Ne mozes vise nikome na silu nametati neka davanja, tko zeli, nek daruje dobrovoljno. A svi djelatnici crkve imaju svoju placu.
  A i (navodno) su se zavjetovali zivjeti skruseno i skromno, a zive raskalaseno i bahato (vecina njih).
  I jos samo kod nas se zivi iz prijasnjeg sistema i starog vremena…samo sto su sad u prvim redovima oni koji su u proslom sistemu prijavljivali one koji idu na mise. Ali godine cine svoje, nestat ce i tih udbasa…ne moze se zaustavit promjena.

 • To znači jedan posto odbija od plaće njima puno i to tako da do boga nedrže ni toliko kad se vrate ovamo glume face a tamo su guba

 • TI U 12.20.
  Koliko ti izdvajas?
  Ti koji sjedis u EP ili Eronetu,ti koji si tu ubačen preko veze ili partije?Ti koji i ne znaš sto tu sjediš..A jeli njima puno 1 posto zaboli te k…. ako ga imaš.Ali ti si bezmud i bez obraza pa te nema sta zabolit.Naucio te tajo tako jer je poslušan..odan a hoce i prevarit kao u onda kad je iz komunusta brže bolje peešalto u ADZ.Iššš.

 • Je mi drago sto nisam otisao zivjet u njemacku, znam i po dosta sto su se vratili od tamo, stalni mobbing od svaba.

  • pa vratiti ce se. Bog ima plan. Ovi budale ce otići iz hrv. Nema vise komunjara i srba, alija i masona koji su se osokolili. Vrsne kurve komunističke ce sada slušati pardon trpjeti hrvatski duh potom odseltiti u svoju državu. A Hrvati graditi svoje.

 • Za Hrvate u Njemačkoj ,
  Als Normalverdiener lohnt sich ein Kirchenaustritt also meistens nicht wirklich. … Grundsätzlich gilt: Je größer das zu versteuernde Einkommen, desto höher die Kirchensteuer und damit mehr Ersparnis bei einem Kirchenaustritt. Finanziell kann sich der Kirchenaustritt, gerade bei größeren Einkommen, also durchaus

  Ako imamo vjeru trebamo znati da smo to po nekomu dobili, a ne reci ja ću ovo ili ono pa ću to postići .
  Molimo za dar Duha Svetoga i za milost Boziju, pa se ne trebaš brinuti gdje živiš .

  • Crkveni porez ovdje je mala stavka, na 3000€ brutto bez crkvenog poreza dobijes 10-15€ vise netto, zavisi od porezne klase. (Brutto-netto rechner svatko moze provjeriti koliko iznosi crkveni porez)
   A svake godine dio novca sve vrati kroz povrat poreza.
   Isto tako godisnji proracun biskupije se moze provjeriti, tako da znas gdje ide tvoj novac, svaka biskupija je duzna po zakonu javno objaviti podatke.
   Porez nije razlog zasto se ne ide u crkvu

 • 12:01..i svi ostali..ako mi ovaj “krscanski..posteni Gagijev”portal uopce objavi kom..citaj..pravi katolik je uvjek placao 33 mise za pok.i kad nije bjesnio kao danas..kad je jedva sastavljao kraj s krajem!Zato uopce ne znam sto se to kom?Perez se u Njem.placao uvjek i onaj tko je pravi vjernik nije se bunio..moj pok.stric 80-ih bi rekao..kad moze za sve moze i za to!Nisam toliko pametan..da znam te zakone i norme,ali onaj tko je vjernik on to ostaje do smrti!Netko rece placa im se birovina..od pamtivjeka se to radi,a sto oni s tim rade..oni ce zato Bogu polagati rac!Zar nije doslo..evo napr.svako selo ima svog sveca i nekad je svaka kuca slavila..a danas?Kazu..ne moze se ..skupo..puno kosta!Ok.ima i toga..ali to je JEDNOM GOD!Ali ajmo i ovako..koliko god clanova ima obitelj..svatko ima svoj mob..SVATKO!Malo tko pije kavu doma..u kafic da se vidi..da se dotjera!Tko od mladih mama kuha doma!?Dostave rade ko singerica!E de sad ti pomonozi bonove za mob..kave..dostave..umjetne nokte..trepavice..pramenovr itd ..i koliko dobijes?KOLIKO SLAVA GOD.MOZES OPJEVATI??A SAMO JE JEDNA U GOD..ALI KOSSSTA! Zato nam.i jest ovako sto za sve imamo sem za Boga ..Crkvu i svecenike!?Svecenici su ljudi..ali mi moramo ostati cvrsti u svojoj vjeri..jer Bog ima i sve vidi..i doci ce suditi svima!U to vjerujem..to iscekujem i to propovjedam!GOSPODI MOJ I BOG MOJ!Molim ovaj usljivi por.da mi OBJAVI KOM..JER VEC DANIMA ME BLOKIRAJU!Valjda kom.idu na provjeru..pa vodje ne dopustaju..nije im po volji?HVALA..Vodjo..ako ovaj dozvolis objaviti..to bi bilo naaakon dugo vremena

 • Odkud vama to da se plaća 1% od place????
  Njemačka ima porezne klase i svaka klasa plaća različite postotke.

  • Sve tocno pise, procitaj sve. Njemacka ima uglavnom visok porez, nemoze se zivit od poreza i nameta, idem Domovini.

  • Pametne mlade žene kuhaju svojoj djeci i obitelji a one koje ne kuhaju, idu na nokte na kavu da ih vide… Je nikakva majka i supruga pa nek duraju im suprug, majka..ili nek im suprug plati kućnu pomoćnicu, kuharicu, dadilju i nek šetaju i kupe auto da brže stižu na odredišta.

 • Neka svatko radi kako misli da je ok.Demokracija je.Samo vidim da je raspad sustava pa i u crkvi.Svecenici vecinom nisu kao prije,udarilo u luksuz brate.Informacije brzo idu i one ce ih “doci glave”.Čitam ovo u Kanadi što se događalo.Ako je istina oprostite ali to je zločin.Za to su morali znati u Crkvi od vrha do dna ili ako nisu onda je to krdo i skup kretena.Licemjerno je reci ee nisu znali,treba ovo treba ono.Znaju jeli neki pojedinac u Hamburgu platio porez a ne znaju ko je kad,na koji način i zbog cega poubijao toliku djecu.Ako je istina ja nebi ne bi više.Hvala vam na toj i takvoj vjeri jer nisam ni slijep ni idiot.Da slijedimo takve koji su u ime boga to radili?Odvratno.

 • Kako sacuvati vijeru,Najgore je ako se ona ruši iz unutrasnjosti ,prevladava li ljubav za ,,zlatnim teletom ,, pričamo o siromastvu ,kad tamo?Kako obitelji pokojnoka uzimati n/p 33 x20 km kao da ce se odmoliti za pokojnika ,kad tamo ,varka, Dobro razmislite mnogi sto radite.

  • Dobro si rekao, vecina radi neke stvari radi reda ili iz obicaja, a onda iza leda varanje, sta rec vec licemjeri.

  • komunistička djeca se predstavljaju kao dobra, a u biti su podmuklad i kopilad koja mrze “svoj” vlastiti narod samo zato što su ti to što jesu. obraza nemaju i svojim posebnim način sve oko sebe obmanjuju. kupe poene i farbaju nam oči. dok ljudi pate okolo njih i u njihovom društvu. jer ulizice su za daljne zlobe. posebnim načinom prave ljude blesavim, manipuliraju i tako opstaju. dok su jalni te taj jal prenose kroz nedjela. policija štiti LGBT, štiti i sve druge tako štiti i SDP populaciju jer su gori od LGBT. i oni su (ne svi) protiv Boga ali SDP glume da su vjernici dok u LGBT ima iskrenih. najgore što se čovječanstvu moglo dogoditi su komunističke obitelji, Srbi i muslimani koji su također smetnja i kočnica u za razvoj svijeta općenitno. iako se oni svi nalaze na hrvatskom tlu isto tako će i sa njega otići što se može dogoditi vrlo lako. jer ljudi žele živjeti. a tko je kočnica i tko su tlačitelji to LBGT nisu. inteligentni su samo za zlo dok za dobno ne znaju uraditi. dragi moji bolesni partizani hajde dokažite da to nije tako. Hrvatsku ste uništili. mi Hrvati smo je u početku dobili bez krvi.

 • Ne znaju da sami sebe izopćavaju iz Crkve, a zasto ? Samo zato da bi koji euro vise zavrsio u dzepu. I u knjigama te nema vise.Bio je slucaj isti ovakav ispisali se iz Crkve i kada su umrli, jedva ih zakopali ovamo na jedite jade. Procedura ziva. Ne “prodajite” se ni pod koju cijenu.

 • ponavljam da je Bog postojit i da ga uzmete. klekni moli. budi ponizan. tetovaže su sotonizam. ima prija pa ću i ja. poslje droga. sex. vas vucaju kao ovce i zagrebaćki redatelji. Gospa se stavlja u .. ,a vama je svejedno. svejedno gledate filmić od Matanića ne? čudovišta komunstičkog. komunjare. ženite i spajajte se sa partiyanskom djecom. (nisu oni to namjerno uradili niti žele)… sotona vam ulazi u obitelj vama je svejedno. ma dobri su oni. nije ni sad kasno za razvod. ali za vrijeme juge je bilo bolje ne? Milanovic vam je dosad najbolji precjednik. onda ?? što ćete? koga ćete za precjednicka? Krista ili Milanoviča ? glupsoni hrvatski. pojma nemate. jer nemate Krista.

 • Nista cudno ,kad su tako veliki porezi…osim toga taj trend ce doci i kod nas ….prije je se znalo sta znaci biti fratar….a sad jadna sirotinja gladuje ..oni grade i puni novaca samo tako ,ta Nece nikad otici kod sirotinje na rucak ,vec samo kod bogataša ,prije su fratri bili svetinja ,a sada nova vremena ,nova vladanja ,sada kada je kriza ekonomska i zdravstvena oni s oltara promoviraju stranke te ove,one ,mjesto da se brinu o egzistencijalnim problemima svoga naroda, nazalost takvo je sada vrijeme doslo ,lijepa ona vremena od prije 20 godina,fale mi…ovo danas je katastrofa ,od politike,pravosuda, zdravstva,skolstva….

 • Suočavaš li se s nemogućim? Ili si tjeskoban/tjeskobna i boriš se s nečim što izgleda nemoguće? To što blokira put pred tobom možda neće nestati u jednoj molitvi. Ali, u ovo te mogu uvjeriti: Bog se ne skriva od tebe. Bog čuje tvoje molitve. Bog te voli. Zato, nastavi mu govoriti o tome!

 • Nažalost svećenici su se otuđili od naroda. Pogledajte im samo vozni park. Postali su leglo pedofilije i promicanja udbaško komunističke partije. Nije narod slijep i glup

 • Some jedan necu ostaviti Krista i nisam.Reci mi sta ti misliš o ovome sto se događalo sa djecom Indijanaca u Kanadi.Misliš li da je to djelo Krista ili samog vraga.Mršš idiote jedan.

  • komunizam je protiv čovječanstva kao i njegovi ljudi. samo oni se postave da je obrnuto pa ljudi misle da su oni dobri. dok pod tim naočalama stoji podmukla sotonska pača.

   oni su zlo i problem. jer izmanipuliraju, dok ljudi sve to puše.

  • komunisti jedno pricaju , a drugo rade. oni su razvratinici i nimfomani. sve to sto oni drugima daju etikete to su oni.

 • Ma naj gori su turci oko đamije tako i kod krscanstva prevaranti lopovi u prve klupe i oko oltara svi Toji oko oltara sto ližu niti su bili u ratu utekli u Njemačku njihovi roditelji su u partiji bili i u državnim poslovima bili doušnici i izdajnici ljudima je dosta toga gledat eto do je problem .

 • Glup naslov. Glupi komentari.Zadrzite za sebe nesto.Jer pola vas je tu prevareno zivite u razvratu ni ne znajuci. Sutra svi skupa u crkvi. I sto blize oltaru..pa mi kriv švabo😂

 • Plaćajte ako hoćete,u Sirokom ljudi daju koliko mogu i nitko ih ne goni niti proziva.Postalo je glupo ikako o ovone raspredat,podaj čovječe za crkvu i dragi Bog te te nagradi.

 • Radim u Njemackoj jer sam u svojoj domovini ostao bez posla i nikakvi primanja.Znaci bio sam prisiljen na to da fizicki prezivim ja i obitelj. Ova prica ne stoji bas, nedijeljom pune crkve naseg naroda na misi i nitko mu ne brani da vijeru ne zivi po Bozijem zakonu,dapace ima 10 neradnih dana u godini kad su svetci i dobro placeni ti dani. Radio sam u svoj domovini na Badnji dan do 6 sati vecer u privatnika, Duhovi, Tri kralja jos neke sve radno bilo pa prema tome prica ne stoji, ovi sto se ispisiju i neidju na sv. misu ima toga svuda.

  • To sto ti pricas sa blagdanima nije tocno, ako ima igdje vise blagdana to je kod nas, nas gazda nam daje uvijek slobodno kad je blagdan, a u Njemackoj ako nisi vakcinisan ne mozes a ma bas nista, normalan zivot nije moguc, zato se i mnogi vracaju.

 • Crkve su sve slabije posjecene tamo, znam iz vlastitog iskustva, nazalost to je zato jer svecenici tamo sami nevjeruju, sakramenti kao sto su ispovjed i nespominju se, sve je to donjelo raskol, novac i interes su prevladali, ja sam se vratio u Domovinu jer ne zelim da mi se dica odgajaju u takvom drustvu, posao kao stranac tesko naci, placa niza jer nisi svabo,tamo je pokvareno drustvo, u Njemackoj ima oko 400000 Hrvata broj opada vecina nasi tamo zeli se vratit no nema gdje i tako ostaju i zivotare bez slobodo, bolje manje ali sloboda vjere i zivot u miru.

 • stvar je u ponasanju. komunjare uzmeniravaju kao i obicno i rade manipulacije. jer su idioti prve klase i neljudi. koji cete iskoristiti ili trebati samo kada im je potrebno. jedno ce prezentirati i to za svoje ciljeve. dok misle drugacije. to su oni koji manipulairaju, ah umoran sam. smaras. itd.,

 • Vi što pričate o svećenicima, bogaćenju i voznom parku, ako imate svoju djecu zašto ih nebi dali, u svećenike, i eto novaca, i vozila.

 • Za za 08:04, Nek bude kako ti kazes tatin sine sto jedete iz drzavnih jasala.Nazalost nismo svi podobni, ja cu biti pristojan i necu reci da lazes nego da izmisljas da se blagdani ne rade. Izuzetak postenim gazdama ako lazem zapamti badnja vecer do kada trgovine nase rade. Duhovi koliko nasi firma zatvoreno, Tijelovo ili Bozicni Ivandan.

 • Dok su bili ovdje malo kladionice, i kafićići. Navečer disko on sa svojim ona sa svojim društvom. Sutra spavaju do podne, a kad ustanu ne valja im ni država, a ni Bog.

 • Najveći krivac je kućni odgoj (mame kući gledaju turske sapunice i raznorazne reality-je), a rezultat toga je i česta pojava miješanih brakova kćerki i sinova po Njemačkoj, što do sad kroz sva ova teška stoljeća nije bila karakteristika našega puka!

  • O čemu ti? Mislim da se ženi i udaje iz ljubavi a ne da je jedino važno da “nađe” nekog hercegovca ili hercegovku.

   • Generalno se mogu slozit da nacionalost ako je Ljubav u pitanju ne treba nista drugo, no pokazalo se da mjesani brakovi jos manje imaju uspjeha i to nema veze sa nacionalnoscu vec odgojem.

 • A zašto bi išli šlušsat priče lažljivaca i silovatelja dijece naše?
  Mi nismo više neškolovane ovce (kao naši djedovi i bake, mame i tate) koje šlušaju svoje “pastire” i slijepo im slijede tj. pravdaju njihove čine s “voljom božijom”

  Može se vjernik i bit i bez da se slušaju lažljivci i slovatelji!!!!!

 • a necete komunajre to sto ste zamislile. Hrvatima vjeru zelite poljuljati. jedini vam je nacin da nesto postignete laz i mitraljez ali su se mnogi vratili sa Bleiburga. prljava vam dusa vjecno bila dao Bog!

 • a necete komunjare. u vjeru nam dirate. znate sta to znaci. mislim ipak da ste ovaj put popusili i vi i srbi i muslimani. jer Europa bije! milicija je proslost na vasu zalost zavjeke.

 • vi ste Hrvate otjerali na Bleiburg i sa mitraljezom ste ih tukli. stoga partizanska djeco ne pise vam se dobro. NEMA JUGOSLAVIJE. NEMA VISE NI KOMUNIZMA. iako pricate da ima fasizma. stoko !
  idioti ! sisavci !

 • komunjare zavidne jadne i bijedne. nismo ništa uradili. ostavite kritike za sebe i vaše drugove. zatvorite se u pojatu u tucite se čekićem u glavu. tako je ispravno.

 • Naslov je ispravan….”hrvatski iseljenici”…..
  Nema naravno “jugo iseljenici ili komunistički iseljenici”….. zato što su jugovići komunjare dobro gnijezdo savili u hrvatskim krajevima pa im nije bilo nužda napuštati komunističko nasljeđe. Dok su Hrvati katolici na to bili prinuđeni.
  ( o tome trebaju novinari pisati)

 • kako to da se mogu crvene kokarde stavljati na cak i na zgrade nekih hr. gradova, a pozdrav za dom spremni se zabranjuje jer je samo tesko komunjarama cuti tu rijec? kako to? kako to da jos skacu na svaku rijec, a u krivu su i zli su? kako to? kako to da komunizam jos postoji i lijevicari sami priznaju da su ”iz komunisticke obitelji” , a znamo sto je se radilo cak i u godini 1991 gdje su komunisticke snage isle nakon ostavke Hrvata da ih sa oruzjem gaze jer su samo rekli da ne zele s njima biti zajedno? kako to da su posteni? kako to? svatko ima svoje misljenje ali vi komunjare ste neposteni. i to je istina. oprostite mi na izrazu ali vi ste ludjaci oni sa pobjesnjelog Maksa filma. iz pustinje mrcavi. divljaci. jer ona scena bi bila da se vama da vlast u ruke da gradite svoju crvenu silu. vi ste vec ovdje sada u modernom i napredom jedva svijetu prolupali onako kakvi su oni tamo u filmu sa Gibsonom ludjaci. negativci. niste nikad ni bili normalni. ljudi iz sume koji zele da budu uvazeni, a to zasluzili nisu. dirati u ljude i tjerati neku svoju ideologiju koja je na temeljima vraga. sotonisti su bolji ljudi. vi ste pacjenti i vama treba lijecenje . od komunizma kojeg se trebate odreci . komunisticka vojska je krenula u napad da gazi i rusi sve nakon ostavke Hrvata. niste ni razmisljali nego ste imali bahato samo gazi , itd., jer su morali biti s vama. tko ce vas postovani molim? a mi Hrvati vam porucujemo da ne moramo niti cemo, niti cete, postojati vise u Hrvatkoj. to vam Mi potvrdjujemo ovdje. jer ste zlocinci gori od Hitlera i tog rezima i ustasa gdje ih i danas prikazujete da su losi , a vi jos postojite. haha poubijali su Srbe, ove one. a sta vi radite i svi oni od pocetka nase ere u kojoj smo zakoracili tu dobivenu bez krvi zemlju? oprosite ali jeste gori. ne samo da ste gori nego ste bolesno poremeceni ljudi. jer ste same Hrvate otjerali na Bleiburg da ih smaknete . jer vam nisu prijali zato sto su bili normalni ljudi. uzeli ste tu neku vezu s njima i rezimom s kojim su imali tada posla. ali nije to bio problem niti je danas. mrzite ih zato sto su dobri i normalni ljudi, zato vam nisu pasali. dosli ste uznemiravati ljude iz svoje toksicne drzave. lako ste ih mogli gnjaviti i dirati ali sada teze. i nikako. 1991 godina vas je s_jebla. s_jebli su vas tenkovi kroz Hercegovinu, tu ste sami unistili u tom filmu jer ste naisli na mnoge registratore koji su uocili da ste tuga jad i zlo. da ste dno dna i sami ste sebe sjbli. kamo cete? odricanje komunizma je moguce. apoteka i bolnica. medikamenti. ovaj put odite ali bas na lijecenje. ne na lazno lijecenje . 1991 godina vam je jada zadala onoliko koliko ste cahura kroz Vukovar ostavili kao i wbr- ova koliko ste ispalili. govana ste pojeli i jesti cete. a mi cemo vas
  ”tuci i vucati za kosu po cesti sve dok ne sjaste s k… ” tuci i tuci sve dok ne povratite komunizam iz zlobnog zeluca. dao Bog vam bude onako kako je bilo svim onim jadnicima na putu na Bleiburg kada ste ih vodili onako prijateljski i sposobno sa mitraljezom kao sto ste i danas sa istim predmetima ali ih koristite na drugaciji nacin. jer to ste zalsuzili. krizeve nosite rado dok ste ih trgali djeci sa vrata nazad nekoliko godina. danas ih nosite iz manipulativnih razloga, a mrzite ga. kriz vam bio na grobu iznad umjesto simbola komunizma dao bog. ostavite nas normalne ljude na miru. ostavite i muslimane koje obmanjujete i okrecete od svega i svih. s kojima zelite nanovo raditi probleme. jer je njima dosta i pun k im je njihovog jada i problema. ostavite ljude na miru. i vratite nam nase. vratite nam kormilo jer cemo probiti sve da potonemo zajedno. pa onda kud koji mili moji i ovako se drzimo cijelo vrijeme za bouvu i stupkamo sa vama. jer nam ne date napredak. kao i svaka druga pm koja nas jebe u zdrav mozak od pocetka. tako da predlazem ili apoteka ili vjera. boljitak. razvitak. napredak. jer ga nama ne date idioti. kojim nazivom da vas pocastim kad niste ni ljudi ! idioti ! ! !

 • pijani retardi i kredezeovi polupismeni bootovi pišu gluposti….džaba “krečite” i mi ostali iz realnog sektora samo čekamo da odemo gdje se cijeni rad i i znanje (ovi što su se vratili su svakako lezijebovići i neradnici)

  • Pa ako je tebi narod ovdje ne pase idi slobodno i ne vracaj se neces nas domoljube iscerat iz nase Hercegovine, odlazi vec komunisticki svabofilu.

   • Haha ma dajte vi svetice.. ja prošlu nedilju bio na misi jer je ćaća reko nece mi dat za gorivo vise ako ne odem na misu.Pola nas ode samo da se okoristimo.kunjo sam a gledam i ovi do mene samo cekaju kad ce zavrsit.A u Njemackoj te nitko ne tjera silom.Kako zelis..

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.