Hrvatski gradić prodaje napuštene kuće za kunu, u čemu je fora?

Legrad, teško pogođen depopulacijom, prodaje napuštene kuće za jednu kunu u pokušaju da privuče nove stanovnike, ali s određenim uvjetima, piše Reuters u tekstu posvećenom malenom gradu na sjeveru Hrvatske.

Pretvorili smo se u pogranični grad s malo prometnih veza s drugim mjestima. Od tada broj stanovnika postupno opada, kazao je za načelnik općine Ivan Sabolić.

U Legradu, koji je blizu granice Mađarskom, u 70 godina se prepolovila populacija te danas tamo živi 2.250 stanovnika.

U prvom pokušaju na prodaju je stavljeno 19 praznih kuća i napuštenih gradilišta po cijeni od jedne kune. Dosad je prodano 17 nekretnina.

Od ponuđenih kuća neke su poluruševne, nemaju prozore i vrata, a zidove prekriva plijesan. Iz općine su kazali da će platiti 25.000 kuna za neophodne adaptacije. Načelnik Sabolić je kazao da će novim stanovnicima koji žele kupiti privatne kuće pomoći s 20 posto kupoprodajne cijene ili do 35.000 kuna, piše Reuters.

Foto: Antonio Bronić/Reuters

Ključni uvjeti za pojedince ili parove koji se žele doći živjeti u Legrad su financijska solventnost i da su mlađi od 40 godina. Također se moraju obvezati da će ostati najmanje 15 godina.

Ponuda, tvrdi načelnik Sabolić, pobudila je interes u inozemstvu. Kazao je da su nakon izvještaja u medijima o njihovoj akciji dobili upite iz Rusije, Ukrajine, Turske, Argentine ili Kolumbije. S obzirom da nije jednostavno imigrirati u Hrvatsku, načelnik je kazao da se zbog toga drže lokalaca koji iskazuju interes.

Danijel Harmničar, mladić iz sjeverne Hrvatske sa suprugom i dvoje male djece, prihvatio je ponudu Legrada i kupio kuću za jednu kunu. Kazao je kako je ljepše živjeti u vlastitom domu, nego biti podstanar.

Nije nam problem ostati ovdje 15 godina, ne planiramo se seliti, kazao je Harmničar za Reuters.

Danijel Harmničar (Foto: Antonio Bronić/Reuters)

(www.jabuka.tv)2 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.