Hrvatski gradić nosi titulu najmanjeg na svijetu u kojem živi samo 20 ljudi

Hum je gradić u Istri koji važi za najmanji na svijetu.

Legenda kaže da su u Istri prije ljudi živjeli divovi koji su izgradili brojna mjesta u dolini rijeke Mirne, Motovun, Vrh, Sovinjak, Oprtalj, Završje, Roč i Grožnjan.

Kad su bili gotovi, ostalo im je još nešto kamenja i od njega su sagradili Hum – najmanji grad na svijetu, prenosi Putni Kofer.

Hum se ponosno uzdiže 349 metara iznad mora, u srcu središnje Istre. Početkom 20. stoljeća imao je 976 stanovnika. Već 1931. godine njihov broj počeo je opadati, a nakon završetka Drugog svjetskog rata, prema službenom popisu, grad je brojao samo 86 žitelja.

Danas, u Humu živi svega dvadesetak ljudi.

Iako se smatra gradom, u njemu nema semafora, prometnih znakova, službenih gradskih institucija, biblioteke, noćnih klubova… Ipak, daleko od toga da nema što ponuditi znatiželjnim gostima.

Izgubite se u njegovim kamenim uličicama, probajte neke od rakija po kojima je poznat, osobito čuvenu bisku, a možete obići i aleju glagoljaša koja počinje u Roču i nakon sedam kilometara završava se upravo u Humu.

Svake godine krajem listopada tu se održava i Smotra rakija, gdje se poznati proizvođači iz cijele Istre natječu za onu najbolju. Domaće i strane turiste posebno inspirira crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije koja je u današnjem obliku izgrađena 1802. godine.

S obzirom na to da se grad može obići za svega 5 minuta, duže od toga obvezno se zadržite u humskoj konobi i probajte neke od poznatih istarskih delicija.

(Putni Kofer | Foto: Putni kofer)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.