Hrvatske vode provjeravaju je li Sava onečišćena, do onečišćenja je došlo zbog tvrtke u BiH

Iz Hrvatskih voda u srijedu su priopćili kako je, nakon što je prošlog tjedna došlo do onečišćenja rijeke Spreče u BiH, provedeno uzorkovanje vode iz Save te će o rezultatima javnost biti pravovremeno obavještena, a prema zadnjim informacijama iz BiH, onečišćenje rijeke Spreče je minimalizirano te su vrijednosti izmjerenih pokazatelja u vodi unutar dopuštenih granica.

Do onečišćenja rijeke Spreče došlo je 27. travnja u poslijepodnevnim satima, uslijed puknuća brane iz bazena tvornice Sisecam Soda u Lukavcu u BiH, no istjecanje iz tvorničkog bazena je zaustavljeno.

Temeljem naloga Hrvatskih voda, Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije obavio je uzorkovanje vode rijeke Save uzvodno i nizvodno od utoka rijeke Bosne u Savu. U Hrvatskim vodama ističu kako njihove službe postupaju sukladno Državnom planu mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda te Operativnom planu mjera za slučaj izvanrednih i iznenadnih onečišćenja voda.

Službe na terenu, dodaju, nadziru mjesto potencijalnog onečišćenja, upućuju zahtjev ovlaštenom laboratoriju za obavljanjem analize vode te o dobivenim informacijama obavještavaju vodopravnu inspekciju koja odlučuje o eventualnom stupnju ugroženosti te daljnjem postupanju, piše RTL.hr.

Uz navedeno, razmjenjuju podatke i s Glavnim međunarodnim centrom za uzbunjivanje u BiH.

Prema posljednjim informacijama koje su dobivene od Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Bosni i Hercegovini putem Glavnog međunarodnog centra za uzbunjivanje u Republici Hrvatskoj, nastalo onečišćenje rijeke Spreče je minimalizirano te su vrijednosti izmjerenih pokazatelja u vodi unutar dopuštenih granica, stoji u priopćenju Hrvatskih voda.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.