Hrvatske knjige skuplje od bošnjačkih

Udžbenici namijenjeni za hrvatski plan i program su ove godine u prosjeku za dvije marke skuplji od udžbenika za bošnjački plan i program. “Što se tiče udžbenika za osnovno i srednje obrazovanje u Bosni i Hercegovini, kao što je svima poznato, postoje tri nastavna plana i programa na tri različita jezika. U ovisnosti o planu i programu po kojem se radi, uzimaju se knjige raznih izdavača zbog čega su cijene udžbenika različite”, kazala je Ana Babić, direktorica knjižare “Alfa”.

Cijene hrvatskih udžbenika

Po hrvatskom planu i programu, ukupna svota koju roditelji trebaju izdvojiti za učenike prvog razreda osnovne škole iznosi 70 maraka. Za učenike drugog razreda udžbenici zajedno s radnim bilježnicama koštaju 232,40 maraka. Udžbenici i radne bilježnice za treći razred koštaju 226,80 maraka, a za četvrti razred ukupna cijena udžbenika s dodacima je 228,85 maraka. Cijena udžbenika osmih razreda s bilježnicama iznosi 238,35 maraka.

Bošnjački nastavni program

Ove godine udžbenici namijenjeni za bošnjački nastavni plan i program imaju znatno niže cijene u odnosu na hrvatske udžbenike. Udžbenici za nastavu na bosanskom jeziku za niže razrede osnovnih škola koštaju u prosjeku od 60 do 70 maraka, dok se udžbenici za više razrede mogu kupiti za 120 ili 130 maraka, u ovisnosti o izdavaču.

Ismet Husnić, direktor knjižare “Famis”, kazao je da se prodaja u odnosu na prošlu godinu smanjila.

“Prodaja knjiga je puno manja u odnosu na prošlu godinu. Cijene su ostale iste kao i prošle godine, udžbenici također. Smatram da je razlog lošije prodaje u knjižarama činjenica da djeca koriste udžbenike prethodnih generacija, tako da nema potrebe za kupovinom novih”, dodaje Husnić.

Mostarske knjižare su uglavnom opskrbljene udžbenicima koji su potrebni za sve razrede osnovnih i srednjih škola. Manji broj udžbenika nedostaje, ali se radi na njihovoj nabavi.

(Dnevni list)

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.