Hrvatska zabrinuta zbog uhićenja bivših pripadnika HVO-a u Orašju

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) RH izrazilo je u ponedjeljak zabrinutost zbog uhićenja bivših pripadnika Hrvatskoga vijeća obrane (HVO) u Orašju i zatražilo od vlasti BiH da dozvole posjet i razgovor s uhićenim hrvatskim državljanima.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak pod sumnjom da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti, izvijestili su tužitelji BiH.

Među uhićenima je Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškoga zbornoga područja.

MVEP izražava zabrinutost zbog današnjih uhićenja u Orašju, stoji u priopćenju.

Putem hrvatskoga veleposlanstva u Sarajevu zatražene su od institucija BiH cjelovite informacije o uhićenju osoba koje uz državljanstvo BiH imaju i hrvatsko državljanstvo.

Veleposlaniku Ivanu Del Vechiu ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier naložio je da promptno zatraži od nadležnih institucija u BiH mogućnost posjeta i razgovora s državljanima Hrvatske koji su uhićeni u Orašju, ističu na Zrinjevcu.

Uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57), Stijepo Đurić (51). Kako je navelo Tužiteljstvo BiH, tereti ih se da su kao pripadnici struktura HVO-a u Orašju, vojne policije HVO-a i policijskih struktura, kao i stražari u logorima i objektima za zatočenje, počinili ratni zločin nad većim brojem žrtava srpske nacionalnosti s područja Orašja i okolnih mjesta od travnja 1992. pa do srpnja 1993. godine. Tereti ih se za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Najavljeno je kako će nakon policijske obrade u SIPA-i svi biti predani Tužiteljstvu BiH, koje će odlučiti hoće li za njih zatražiti pritvor.

(www.jabuka.tv)


6 komentara

  • Nemoj nas više obilazit Plenki tako ti svega..ne.brani nas i nemoj se ti sekirat osiće ti se rana..fuj..vam p.mater.
    Koji ste vi čmarovi to nema nigdje.trebalo je uopće ne ratovat ne branit svoje domove,obitelji nego vam.svi dić na Jelačićev plac i tamo ostat,ko ovi iz Sirije.Vi ste potpisivali u naše ime nekakve Dejtonee..a sad isto potpisujete apsanu svog naroda.Bruka.

  • HZ-HB-nu smo imali i krvlju platili.U potkusurivanju pred Dejtonski sporazum prodaše nam HZ-HB-nu za ustupak svjetskih sila,Amerike itd.za mirnu reintegraciju Istočne Slavonije i sada imamo što imamo.Ispade da smo agresori,zločinci,reviziju nam vrše ratni neprijetelji,arhiv vojni nam u njih i oni nam šorvanje po njemu.Što očekivati nego optužnice i slično.Bojim se da idu još gori scenari za bivše pripadnike HVO-ne.Nema nas tko niti hoće itko da nas zaštiti. Naši političari,hrvatski prestavnici u institucijama vlasti toliko su korumpirani,ucjenjeni,potkupljeni da ne smiju niti hoće pisnuti a kamo li konkretno nešto poduzeti.Neznam do kada će sve ovo branitelji trpjeti ali ovo se ne može i ne smije desiti u Bošnjaka a u srba i hrvata je ovo moguće.

  • Zahvalite za sve to vašemu omiljenomu HDZ-u koji je sjebo i vas i nas u HR na sve moguće načine zbog svih mućki i mutnih poslova. Posebno u Privredi koja je potpuno uništena zbog hdz govnara. Eno u Sisku zapalili 13 tisuća svijeća za nestala radna mjesta. A koji je to bio jaki ekonomski grad u socijalizmu. Svi tada radili. Otrijezni se HR narode!

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.