Hrvatska vlada usvaja prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu – Jabuka.tv

Hrvatska vlada usvaja prijedlog o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu

Hrvatski premijer Andrej Plenković najavio je da će hrvatska vlada u ponedjeljak usvojiti prijedlog odluke o proglašenju isključivog gospodarskog pojasa na Jadranu.

Plenković je na Twitteru objavio da je “obavio konzultacije sa slovenskim i talijanskim premijerima Janezom Janšom i Guiseppeom Conteom u vezi s proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa Hrvatske u Jadranu”.

On je naveo da će vlada izvješće o procesu konzultacija i prijedlog Odluke o proglašenju IGP usvojiti u ponedjeljak, prenosi Hina.

Saborski Klub zastupnika HDZ-a početkom mjeseca najavio je da će Sabor do kraja jesenjeg zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru.

Šefovi diplomacija Hrvatske i Italije, Gordan Grlić Radman i Luigi Di Maio, razgovarali su krajem studenoga u Zagrebu o proglašenju isključivih gospodarskih pojaseva s obje strane Jadrana, potvrdivši usklađenost djelovanja i spremnost da “pristupe razgovorima o razgraničenju”.

Proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa, Jadran će postati dio zajedničkih voda Europske unije i u njemu će se provoditi zajednička politika Europske komisije, pisao je nedavno Jutarnji list.

Najveći benefit od proglašenja IGP-a, tvrde upućeni, bit će taj da ribari trećih zemalja više neće moći ulaziti  u Jadran i loviti ribu. Za to će im biti potreban sporazum s EK, što je kompliciran i dugotrajan proces.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.