Hrvatska Vlada predstavila nove mjere za ublažavanje inflacije

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković predstavio je u ponedjeljak paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu, težak 1,7 milijardi eura, koji sadrži tri glavne stavke – ublažavanje rasta cijena energije, zaštitu od inflacije te posebne potpore i poticaje.

Ovo je četvrti paket mjera u kontekstu krize koja je uzrokovana ruskom agresiju na Ukrajinu, energetskom krizom, prehrambenom krizom, inflatornim pritiscima i željom Vlade da na snažan, sveobuhvatan i pravovremen način nastavlja pomagati hrvatskim građanima i gospodarstvu, rekao je Plenković nakon sjednice Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV).

Pozitivne su reakcije poslodavaca, sindikata, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, Hrvatske poljoprivredne komore, Matice umirovljenika, Sindikata umirovljenika, zajednica županija, gradova i općina, uz punu potporu parlamentarne većine, istaknuo je.

Nastavit će se reguliranje cijene plina na godišnjoj razini, kao i cijene električne energije u idućih šest mjeseci – od 1. travnja do 30. rujna, pod istim uvjetima kao do sada, s tim da se količina potrošnje računa od nule s 1. travnja, prenosi Hina.

Vlada će pomoći onima kojima je potpora najpotrebnija, a to su socijalno ugroženi, umirovljenici s mirovinom do 610 eura, oni koji primaju dječji doplatak, nezaposleni, branitelji, pogođeni potresom, ribari i niz djelatnosti u poljoprivrednom sektoru, prijevoznici, a predviđena su i sredstava za ulaganja u energetsku učinkovitost.

Cijeli paket ima ukupnu vrijednost oko 1,7 milijardi eura.

Vlada je odlučila djelovati konzistentno, čvrsto i sveobuhvatno, glavna nam je zadaća da svi skupa kao društvo prođemo krizu zajedno i da svi ostanu na nogama, poručio je Plenković.

Na pitanje hoće li se podizati neoporezivi dio plaća jer to traži dio socijalnih partnera, rekao je kako je to dio opće porezne politike o kojoj je Vlada spremna razgovarati na jednom od idućih sastanaka.

Nakon sastanka je predsjednik Vijeća članova Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Ivan Mišetić podržao mjere u ime HUP-a, a predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel u ime sindikata.

Mišetić je posebno pozdravio to što su mjere donesene na duži rok, odnosno dio na šest mjeseci, a dio na godinu dana, jer će tako poslodavci moći planirati svoje poslovanje na duži rok.

Novosel kaže da sindikati očekuju nastavak razgovora o plaćama s Vladom u javnom sektoru i poslodavcima u privatnom sektoru jer je vrijednost plaća pala za više od tri posto unatoč dosadašnjim mjerama.

(www.jabuka.tv | Foto: Vlada RH) 

1 komentar

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.