Hrvatska vlada odlučila koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama eura, naći će se i Nikola Tesla

Hrvatski premijer Andrej Plenković na današnjoj presici, nakon sastanka GSV-a, otkrio je koji će motivi biti na hrvatskim kovanicama eura.

Novinari su hrvatskog premijera pitali je li odlučeno što će biti na hrvatskim kovanicama eura.

Svaka zemlja ima mogućnost na jednoj strani kovanice imati neki nacionalni motiv. Iskristalizirali su se sljedeći prijedlozi. Motivi će biti šahovnica, i to na svim kovanicama, zatim karta Hrvatske, kuna, Nikola Tesla te glagoljica.

Šahovnica će biti podloga, a onda karta Hrvatske na dva eura, kuna na jedan euro, Tesla na 50, 20 i 10 centa te glagoljica na kojoj će pisati HR na 5, 2 i 1 centu, otkrio je Plenković.

“Tesla je ideja građana”

Kaže da je ideja Tesle na kovanicama došla kao prijedlog građana.

To su sve nama važni simboli. Tesla je ušao kao prijedlog građana, ušao je u petorku i istisnuo Dubrovnik, koji je isto važan, rekao je.

Dodao je da Hrvatska mora zadovoljiti sve uvjete za ulazak u eurozonu.

Vlada objavila veliko priopćenje o ovome

Nakon što je Plenković otkrio na presici, Vlada RH je objavila priopćenje.

Komisija za novac Hrvatske narodne banke na današnjoj je sjednici utvrdila konačni prijedlog motiva za nacionalne strane budućih hrvatskih eurokovanica, koji će razmotriti Nacionalno vijeće za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj, i o čemu će Vlada donijeti zaključak.

Predloženi motivi su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Nikola Tesla. Pritom će šahovnica kao motiv biti zajednička podloga na svim kovanicama, a ostali će motivi na apoenima biti raspoređeni na sljedeći način: na kovanici od dva eura bit će prikazana geografska karta Hrvatske, na jednom euru motiv kune, na 50, 20 i 10 centi Nikola Tesla, a na jednom, dva i pet centa naći će se motiv glagoljice, piše Hrvatska vlada.

Otkrili su koji su bili kriteriji za odabir

Osnovni kriteriji za odabir kojima su se pri odlučivanju vodili članovi Komisije za odabir i Komisije za novac jesu prihvatljivost motiva najširem dijelu javnosti, neovisno o regionalnoj pripadnosti, dobi, svjetonazoru ili političkom opredjeljenju te njegova djelotvornost da bude nacionalni simbol, odnosno da postiže visok stupanj identifikacije u najširoj javnosti.

Ključno je bilo da motiv predstavlja Hrvatsku, bilo kroz opće prihvaćene simbole, velikane, kulturne ili prirodne znamenitosti, izume ili povijesna zbivanja. Važno je i da postoji prepoznatljivost motiva kao hrvatskog u međunarodnom okružju te je bitna i tehnička izvedivost motiva na malim dimenzijama kovanica, kao i činjenica da predloženi motiv nije podložan autorskim pravima.

Naposljetku, tu je i kriterij konverzije, odnosno sposobnost motiva da olakša prijelaz na novu valutu, u likovnom obliku, ali i u istovremenom emocionalnom povezivanju tradicije s novim valutom, eurom”, pišu.

U anketi glasalo 50.000 građana

Objavili su da je u anketi glasalo oko 50.000 ljudi.

Osim toga, u svojoj finalnoj odluci Komisija za novac u svojem se odabiru rukovodila i ocjenama motiva građana koji su sudjelovali u odabiru nacionalne stranice eurokovanica u web anketi na stranici euro.hr i u strukturiranom nacionalnom istraživanju na uzorku od 1.000 građana. Motivi koje su građani ocjenjivali bili su šahovnica, geografska karta Hrvatske, kuna, glagoljica i Dubrovnik. Svoje ocjene u web anketi dalo je gotovo 50 tisuća građana, a svaki motiv građani su imali prilike ocijeniti na skali ocjena od jedan od pet (odnosno ocjenama u rasponu od “uopće mi se ne sviđa” do “najviše mi se sviđa”). Također su mogli predložiti po jedan dodatni motiv (slobodni prijedlog) u skladu s vlastitim stavom o tome koji bi motiv najbolje predstavljao Hrvatsku na nacionalnoj strani eurokovanica, objasnili su.

Tesla na euru

Objasnili su kako je na listi završio Tesla.

Najveću prosječnu ocjenu dobila je šahovnica, slijedi geografska karta Hrvatske, glagoljica, kuna te Dubrovnik, pri čemu je potonji motiv bio bitno slabije ocijenjen u odnosu na druge motive. Građani su iznijeli više od 11.000 slobodnih prijedloga, a među njima se dominantno izdvojio motiv Nikole Tesle.

Pojedinačno je Teslu predložilo 2.599 građana, što čini više od 20% svih prijedloga, odnosno Tesla je dobio dva i pol puta više glasova nego drugo rangirani prijedlog.

U okviru istraživanja javnog mnijenja na uzorku od 1.000 građana najveću prosječnu ocjenu je dobila šahovnica, potom slijedi geografska karta Hrvatske, Dubrovnik, glagoljica te kuna, pri čemu su potonja tri motiva bila vrlo izjednačena.

U toj je telefonskoj anketi svega 300 građana iznijelo svoje prijedloge motiva, a uz Plitvička jezera i prirodne ljepote Hrvatske, građani su također naveli Nikolu Teslu kao mogući motiv za nacionalnu stranu eurokovanica.

Na temelju odabranih motiva Hrvatska narodna banka početkom kolovoza objavit će otvoreni natječaj za izradu idejnog rješenja (grafičkog prikaza) nacionalne strane kovanog novca eura, pišu.

Grafički oblikovane motive nacionalne strane kovanica eura Hrvatska narodna banka sredinom listopada ove godine poslat će Europskoj komisiji i Vijeću Europske unije, odnosno na odobrenje svim članicama europodručja, piše vlada.

Kovanica će vrijediti u cijeloj Europskoj uniji

Podsjetimo, Nacionalnim planom zamjene hrvatske kune eurom, koji je Vlada donijela u prosincu 2020., predviđen je odabir motiva i njihova grafičkog oblikovanja za nacionalnu stranu eurokovanica, a Hrvatska narodna banka određena je kao institucija koja će organizirati nabavu novčanica i kovanog novca eura.

Za razliku od novčanica eura, koje su jednake u svim članicama europodručja, kovani novac eura i centa nosi informaciju zemlje koja ga je izdala te na naličju prikazuje nacionalne simbole te zemlje. Naličje kovanica naziva se stoga i nacionalnom stranom kovanica eura i centa. Kada Hrvatska uvede euro za svoju valutu, eurokovanice izdane u Hrvatskoj nalazit će se u optjecaju i jednako će vrijediti u svim državama europodručja.

Odabir motiva stoga je posebno važan jer će se kovanice s motivima koji simboliziraju Hrvatsku koristiti i izvan njezinih granica. S obzirom na zahtjevnost proizvodnje kovanog novca, pripremne aktivnosti već su započete.

Izrada optjecajnoga kovanog novca eura s hrvatskom nacionalnom stranom trebala bi započeti najranije šest mjeseci prije dana uvođenja eura, odnosno nakon Odluke Vijeća EU-a da Hrvatska uvodi euro, priopćili su iz Vlade RH.

(www.jabuka.tv)29 komentara

 • Dakle zabija se posljednji čavao u lijes Hrvatske. Ukida se kuna i postaje potpuna nesuverena država. A robovi glasuju kako ce izgledati kovanica. 😣😣

 • Umjesto te bezvezne popovske ćirilice, i Tesle – kojemu svaka čast ali ga se, iz poštovanja, nije smjelo petljati u te gluposti – je svakako trebao, i prikladno bi bilo, stojati Dubrovnik. Kad već nema, recimo, Vukovara i/ili tornja, onda je trebalo staviti neki progresivan, urbani i zapadnjački, motiv.

   • Na stranu znakovlje, ali 50000 naspram , u smislu dakle određivanja nečega što jeste, a što nije, ne znači baš ništa. To je osnovna logička pogrješka. Nešto što jeste, što jeste istina, ne može se odrediti većinom glasova.

  • Tesla nikada nije negirao da je Srbin, ali je sa ponosom govorio da je iz Hrvatske, malo pogledaj dokumentarce o njemu, bude ti malo jasnije sve.

 • Teslu? Svaka čast njemu, ali on je srbin, ovako stvarno ispada da smo ga mi “ukrali”. Toliko prikrivenih Srba imamo da moraju staviti što oni hoće? Prvi srpski opanak u Hrvata ostvario cilj.

  • Tesla je doslovno tvorac modernog doba kakvog se danas poznaje, a i rodjen je u Hrvatskoj. Spustiti Teslu na vasu primitivnu, zaostalu razinu srpskih i hrvatskih kompleksa, e za takvo nesto moras zaista biti jako, jako plitka i losa osoba.

   • Za 12:21 – ja mislim da si ti malo intelektualno prikraćen, puno pokvaren, k tome i poprilično ograničen.
    Nego, nu vamo – i tvoja braća srbi se digli na zadnje noge zbog Tesle. De prati malo i neke druge portale.

    Svoje bratstvo i jedinstvo širi bre na Kosovu polju.
    ✌️🚜

 • Zašto Tesla, Tesla je se izjasnio kao Srbin iz Hrvatske. Jeli to za ravnopravnost Manjina? Morali su stavit i nekog iz LGBT zajednice. 😆

  Što se tiče kune, kunu su koristili i Rusi do otprilike 1240 godine dok nisu pali pod Mongole (Horda).

  • Ginuli su da da bi nas ” naši” prodali globalistima kao stoku. A sad će stoka biti i žigosana. Biram smrt radije. A ovi ostali koji pristanu na ” život” na kakav pristaju, neka im je sretno.

 • Tesla je preuveličan. On jest nešto malo radio oko izmjenične struje i to je sve. On nije bio nikakav znanstvenik nego neka vrsta tehničara. Da je bio kojim slučajem Hrvat, ne bi se zanj nikako znalo. Pravi divovi su Galileo, Newton i Maxwell, sve drugo je p… dim.

  Ruđer Bošković je bio pravi znanstvenik ali i njega Srbi svojataju kao i Ivu Andrića.

  • Umro je pokraden, siromašan u bijedi, da bi ga se potom, po telefonskoj anketi, stavljalo na nekakvu valutu, devizu. To je primitivizam i travestija!

  • Tesla je preuvelican? To je tvoje znanstveno misljenje da je ”malo radio oko izmjenicne struje i to je sve”? Aj majke ti pokrij se po tim klempavim usima, o struji znas koliko i prosjecni uhljeb u Elektroprivredi, znaci nista.


 • Tako je,Tesla je genije i to što je rođen u Hrvatskoj treba nam biti na ponos.Mišljenja zaostalih i primitivnih nikome nisu bitna,oni se hrane svojom zloćom.

  • Pa i Milorad je rođen u Hrvatskoj, no svejedno je Srbin. Kakve veze ima di je Tesla rođen? On se je izjašnjavao kao Srbin. A mi imamo i drugih velikih imena za staviti na eure.

   To je svakom normalnom jasno ko dan. Čemu to?

 • Ima je Tesla i neke fantazije da će prinosit struju pomoću radio valova, što je totalna glupost. Takvi valovi bi ubili sve šta im se nađe ba putu. Što se tiče matematike tu je bio vrlo loš

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.