Hrvatska već mami sezonce iz BiH

Tražimo konobare, kuhare, šankere, sobarice i kozmetičare za rad na području Hvara u razdoblju od početak ožujka do kraja listopada, samo je jedan od mnogih oglasa koji pokazuju da su poslodavci u Hrvatskoj već uvelike u potrazi za radnicima iz BiH za predstojeću ljetnu sezonu.

Naime, kako se navodi u oglasu, radnici koji su već radili u “Sunčanom Hvaru” prethodne sezone ne moraju ponovno ispunjavati obrazac.

Svi koji su dobili pozitivnu ocjenu od strane rukovoditelja i čije točne podatke imamo u našoj bazi podataka pravovremeno će dobiti sva uputstva i obavijesti o budućim ponudama i zapošljavanju, navodi se u oglasu. Zarada se kreće od 1.000 do 2.500 eura mjesečno, koliko su hrvatski poslodavci spremni platiti za vrsnog kuhara, uz osiguran smještaj i hranu.

Zlatan Tatić, predsjednik Upravnog odbora Udruge poslodavaca ugostiteljstva i turizma RS-a, ističe da je sigurno da će ove godine na primorju biti odlična sezona te da će biti veći odlijev ugostiteljskih radnika, pišu Nezavisne novine.

Ukoliko Vlada RS ne uradi ništa u vezi s tim pitanjem, mi ćemo biti u velikom problemu, kazao je Tatić i istaknuo da imaju obećanje da će Vlada RS smanjiti doprinose poslodavcima da bi oni mogli povećati plaće radnicima.

Ovim plaćama koje sada dajemo radnicima nema šanse da ih zaustavimo, jer oni, kada odu raditi sezonu, imaju trostruko veću zaradu, kaže Tatić i dodaje da ugostitelji strahuju da će u sezoni ostati bez radnika.

Bit će veoma teško zaustaviti ih ako ne povećamo plaće radnicima, dodaje Tatić. Dodaje da konobari zarade oko 1.000 eura, dok je kuharska plaća od 1.500 do 2.500 eura.

Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruge poslodavaca turizma i ugostiteljstva Horeca, ističe za Nezavisne novine da je svake godine pomama za sezonskim radnicima iz BiH. Dodaje da sezona počinje već od ožujka ili travnja, pa poslodavci u Hrvatskoj hoće osigurati na vrijeme radnu snagu, kao i da nude dobre uvjete.

Mi očekujemo da će se i ove godine tako nastaviti, te ako ne budemo ništa radili u vezi s tim pitanjem, očekujemo da nam još više radnika ode na sezonski rad u Hrvatsku, kazao je Kurtinović i dodao da će sigurno nastati problem što se tiče radne snage u BiH. Ističe da su u tijeku razgovori s Vladom RS o načinu rješenja ovog problema.

Hoćemo da poboljšati  materijalno stanje radnika, ali i uvjete rada, da bismo uspjeli barem jedan dio radnika zadržati na našim prostorima i da budu zadovoljni uvjetima rada ovdje, pojasnio je Kurtinović.

Jedan konobar iz Banja Luke kaže da se prijavio na oglas jednog hotela iz Istre i da će tamo otići da radi, a ponuda mu je od lipnja do listopada.

Zaradit ću puno više nego ovdje. Nadam se i dobrom bakšišu, a uz to ću imati smještaj i hranu, a time i besplatno ljetovanje, rekao je on.

Banjalučanka Dajana Milisavić kaže da godinama tijekom ljeta odlazi na Korčulu gdje u jednom hotelu radi kao sobarica.

Smještaj i hrana su nam osigurani. Plaća je prošle godine bila viša od 800 eura, kazala je Milisavić i istaknula da se već dogovorila s tamošnjim poslodavcem da će se vratiti i ove godine.

(www.jabuka.tv)3 komentara

  • Nudim usluge pomoćnoga kuhara, imam VSS i u mirovini sam poslije 40 godina staža, nisam cijepljen i ne znam jesam li prebolio Koronu. Testirao sam se nekoliko puta i svaki put sam bio negativan. Ispunjavam li ikakve uvjete ili spadam u kategoriju onih gdje i Đoković?

    • Normalno da ne ispunjavas uvjete. Ili se cijepi, ili donesi potvrdu da si prebolio, ili svako drugi treci dan ce ti trebati antigenski test. Sto se lud pravis dvije godine poslije svega, sto bi za tebe ili za Djokovica vrijedila drugacija pravila nego ostale pri ulasku u neku zemlju ako se zna zakon kakav je?

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.