Hrvatska traži od RS-a da zaštiti hrvatske povratnike

Hrvatska je snažno osudila nasilje koje je rezultiralo smrću hrvatskog povratnika u Reubliku Srpsku i od vlasti srpskog entiteta zatražila da kazni počinitelje i zaštiti povratnike.

Marko Mišić (68) preminuo je u utorak u bolnici u Slavonskom Brodu nakon što su ga dvojica nasilnika prije mjesec dana napala i pretukla na obiteljskome imanju u Brezici kod Dervente.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova je u priopćenju “snažno osudilo” taj nasilni čin i pozvalo nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, posebno u RS-u, da istraže sve okolnosti i najoštrije kazne počinitelje.

Zavičajne udruge: Upitna je sigurnost Hrvata u BiH

Tražimo i očekujemo od nadležnih tijela da poduzmu sve potrebne radnje kako bi se hrvatski povratnici zaštitili, kao i da im se osiguraju kvalitetniji uvjeti za povratak u RS, stoji u priopćenju.

Mišića su teško pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. listopada nakon što je pokušao spriječiti krađu drva. Policija ih je uhitila nedugo nakon napada, prenosi Hina.

Preminuo hrvatski povratnik koji je pretučen u Republici Srpskoj

Nakon ukazane prve pomoći u Domu zdravlja u Derventi, prebačen je u bolnicu u Slavonskome Brodu gdje su mu utvrđene po život opasne ozljede. Preminuo je u utorak na odjelu intenzivne njege.

Marko Mišić se 2008. sa suprugom vratio na svoje prijeratno ognjište. I ranije je imao problema, kao i brojni drugi povratnici s napadima, zastrašivanjem i krađom imovine.

(www.jabuka.tv | Foto: Wikipedia)

4 komentara

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.