Hrvatska raste u Saboru ‘ruši’ MOST i Domoljubnu koaliciju?

“Božo Petrov bit će jedan od potpredsjednika Vlade”, potvrdio je Juro Martinović, Mostov zastupnik u emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog.

“Predsjednik Sabora bit će iz Domoljubne koalicije”, rekao je Branko Hrg. Nije želio reći ime kandidata, s obrazloženjem da je pregovarački proces bio previše otvoren javnosti.

Na pitanje o potpisivanju koalicijskog sporazuma odgovorio je da će se to dogoditi “ovih dana”.

“Do 11. siječnja trebali bismo imati prve naznake o smanjenju ministarstava, Japan ih ima šest, a mi 20. Plan je da se Vlada smanji za barem pet ministarstava, kao i da se smanji veliki broj agencija. Mi ćemo predložiti igrače, a konačna riječ bit će mandatarova – on će biti selektor koji će odlučiti koji će igrač igrati u utakmici”, izjavio je Hrg.

Vlasnik Orbica Branko Roglić rekao je za emisiju U mreži prvog kako je zadovoljan izborom mandatara.

“Nisam očekivao tako dobro rješenje nakon zavrzlama posljednjih dana. Poznajem njegove stavove i mislim da je to dobro rješenje za Hrvatsku. Poslovna zajednica očekuje kontrolu javne potrošnje, regionalizaciju, manji broj općina i županija, ljude na čelnim mjestima javnih poduzeća koji će ih napraviti konkurentnim, privatizaciju svega osim državnih resursa kao što su vode i šume”, izjavio je najveći donator Mosta. To što premijer nema političkog iskustva smatra dobrim.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ističe da je izbor mandatara za Hrvatsku nešto novo, a od njega očekuje da ne zaboravi kako je Hrvatska socijalna država te da brojkama ne podredi ljude.

Jučerašnje imenovanje Tihomira Oreškovića mandatarom od strane Kolinde Grabar-Kitarović uvelike je pošemerilo planove SDP-ove koalicije. Ipak, čini se kako Zoran Milanović još uvijek nije spreman odustati.

Novi list piše kako će SDP zajedno s partnerima pokušati udariti na savez HDZ-a i MOST-a tako što će na konstituirajućoj sjednici Sabora predložiti vlastitog kandidata za predsjednika Sabora, i to Josipa Leku.

Prema Poslovniku, trebalo bi se provesti tajno glasanje u kojem će SDP-ova koalicija pokušati izazvati novi obrat.

“Za početak ćemo sigurno predložiti svog kandidata za predsjednika Hrvatskog sabora. Moje mišljenje je da bi najbolji kandidat bio Josip Leko”, kazala je Vesna Pusić, dodajući kako računa i s dijelom MOST-a, piše Novi list.

(www.jabuka.tv)


Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.