Hrvatska postavila ogradu na dijelu granice s BiH

Republika Hrvatska jutros je postavila ogradu, odnosno pomičnu barijeru u blizini Graničnog prijelaza Izačić na sjeverozapadu BiH. Razlog je jačanje granice zbog migrantske krize.

Ograda je postavljena na teritoriji Hrvatske u mjestu Ličko Petrovo Selo. Hrvatski graničari na taj način dodatno će ojačati svoju granicu i spriječiti eventualne pokušaje migranata da uđu na tlo susjedne zemlje, doznaje Klix.ba.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH je potvrđeno da su na GP Ličko Petrovo Selo postavljene pomične fizičke barijere (ograde).

S obzirom na to da je u Schengenskom katalogu EU za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno “kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odvojeni ogradom (iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet)”, navodi se u odgovoru.

Dalje se kaže da je Zakonom o nadzoru državne granice propisano kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti.

Temelji za postavljanje pomične fizičke barijere (ograde) napravljeni su i ranije na nekim graničnim prijelazima u Hrvatskoj, kao naprimjer na graničnim prijelazima Gejkovac, Pašin Potok, Erdut i Batina, kazali su za i dodali da će ih biti postavljeno još ukoliko se ukaže potreba u skladu s analizom rizika migrantske krize.

Na nedavno održanom sastanku ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića i Davora Božinovića, ministra unutarnjih poslova Hrvatske, ocijenjeno je da se BiH susreće s vrlo teškim problemom migrantske krize te BiH nema dovoljan broj graničara niti tehničke opreme kako bi se adekvatno nosila sa situacijom.

Ukoliko želimo da imamo sigurnu EU, očekujem da i oni bolje sagledaju sve dimenzije krize, rekao je Radončić.

Nekoliko dana poslije bh. državni ministar je rekao da blizu 100.000 ljudi čeka u Grčkoj da na proljeće preko BiH krene ka Hrvatskoj. Očito je da su naši susjedi ozbiljno shvatili potencijalni novi val migranata, pa su na vrijeme počeli jačati granicu.

Bh. granica je veoma porozna i vlasti očekuju veliku pomoć od lokalne do državne razine, ali i međunarodnu pomoć.

Ministar unutarnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je na sastanku istaknuo kako Hrvatska i Bosna i Hercegovina, sa više od tisuću kilometara granice, trebaju surađivati na dnevnoj bazi.

(www.jabuka.tv)


5 komentara

    • Sram ih bilo ja predlazem da svi bacimo osobne karte, putovnice, u avionu ne pokazujemo karte , sta nekog briga ko smo mi i kud idemo , a ako nas neko nedaj boze to priupita slobodno ga se moze prerebiti jer je fasista, ksenofob, ognjistarac a naj vjerojatnije je i homofob i kao takav ne odgovara novom dobu takve zatucance treba prebiti, zivjela sloboda sto god vidimo i gdje dodemo odma trazimo pravo da domoroci slobodno rade, a mi cemo razmisljati koja su nam sve prava ugrozena

    • Debilu, ti si s druge strane te granice, ne zivis u Hrvatskoj, obicni si glupi bosanceros ili ercegovanac sto se takvih tice, kakva crna sveta hrvatska zemlja, ona sto te prodala za SAO Krajinu, je li? Dozovi se pameti, boli Hrvatsku kurac za tobom i Hrvatima u BiH, dapace vecinom nas tako ni ne smatraju.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.