Hrvatska: Popravljali vodovod pa ih iznenadilo otkriće

Djelatnici Neretvansko-pelješko-korčulansko-lastovsko-mljetskog vodovoda (NPKLM vodovod d.o.o.) iz Korčule prilikom radova na popravku vodovodne cijevi na Maloj rivi, sjeverno od mosta na ulazu u mjesto Vid, iskopali su više kamenih rimskih blokova.

Među njima izdvajaju se tri velika dekorirana arhitektonska spomenika, a na jednom je uz različite ukrase uklesan i natpis.

Na spomeniku su sačuvana slova AV i treće oštećeno slovo, možda slovo G, pa se preliminarno može kazati da je na gredi vjerojatno bilo navedeno ime prvog rimskog cara Augusta.

Radi se o najvećem natpisu pronađenom u Naroni (rimsko naselje na području današnjeg mjesta Vid kod Metkovića).

Visina slova od 30 centimetara ukazuje da je natpis stajao na nekoj velikoj javnoj građevini te se stoga može dovesti u vezu s najpoznatijim naronitanskim lokalitetom – hramom Augusteumom, u kojem se častio car August.

Spomenike su s velikom pažnjom izvadili djelatnici NPKLM vodovoda, a novootkriveni spomenici će nakon provedenog postupka čišćenja i konzervacije biti prezentirani javnosti.

(www.jabuka.tv)

1 komentar

  • Možda je AV kamen, probali mašinu, krivo isštampali pa bacili kamen u vodu, ne djeluje mi tako star. A možda i ima istine u ovoj priči, jer se na ovim područjima uvijek vodile bitke najgorih Vandala ovog svijeta Austrijanaca i Turaka. Oni su uništavali sve ostale kulture kako bi nametnuli svoju i lagali povijest kako je to nekad davno bilo njihovo.

Komentiraj:

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.